Плодност кај жените-како да забремените успешно

Знаењето кога сте најплодни може да го олесни забременувањето. И има неколку едноставни чекори што можете да ги преземете кога се обидувате да забремените. На пример, да имате здрава тежина и често да имате секс, главно кога овулирате, може да помогне. Не пушете или пијте алкохол. Се разбира, здравата сперма е исто така важна.

Забременувањето може да биде возбудливо. За некои луѓе, забременувањето се случува веднаш. За други, забременувањето бара време, а можеби и малку среќа.

Знаењето кога сте најплодни може да го олесни забременувањето. И има неколку едноставни чекори што можете да ги преземете кога се обидувате да забремените. На пример, да имате здрава тежина и често да имате секс, главно кога овулирате, може да помогне. Не пушете или пијте алкохол. Се разбира, здравата сперма е исто така важна.

Со честото незаштитен секс, повеќето здрави парови забременуваат во рок од една година. Ако имате проблеми со забременување, побарајте помош од специјалист за плодност или друг здравствен работник. Неможноста да забремените влијае на луѓето од сите полови. Постојат третмани за неплодност.

Плодноста е способност на поединецот да зачне дете. Плодноста е можна кога здрава сперма оплоди одржлива јајце клетка и оплодената јајце клетка е успешно имплантирана во слузницата на матката. Ако некој од овие фактори е нарушен, тоа може да доведе до тешкотии со зачнувањето, а понекогаш и до неплодност.

Ако жената под 35-годишна возраст не е бремена по 12 месеци обид да забремени или шест месеци за лице над 35 години, се поставува дијагноза на неплодност, објаснува м-р Pasquale Patrizio, OB-GYN и специјалист за репродуктивна ендокринологија и неплодност со Здравствен систем на Универзитетот во Мајами.


Што е овулација?
Овулацијата е термин кој се користи за да се опише периодот во вашиот циклус кој го означува ослободувањето на јајце клетка од јајниците.

Менструалниот циклус е поделен на фоликуларна и лутеална фаза. Развојот на незрели фоликули на јајниците се случува во фоликуларната фаза. Овулирате на крајот од фоликуларната фаза.

По овулацијата доаѓа лутеалната фаза – јајцето го започнува своето патување низ фалопиевата цевка до матката. Но, прво, јајцето останува во фалопиевата цевка 12 до 24 часа; ако спермата се пробие во фалопиевата цевка и успешно се спои со јајце клетката во овој период – доаѓа до оплодување.

„Типично, овулацијата се јавува приближно 12 до 14 дена пред почетокот на менструацијата. Но, должината на менструалниот циклус може да варира од месец до месец, што го отежнува точното одредување на денот на овулацијата. вели Бари Вит, м-р, вонреден професор по клиничка акушерство, гинекологија и репродуктивни науки на Медицинскиот факултет Јеил.

Овулацијата е важен физиолошки процес. Редовната овулација е показател за здравствената состојба кај жените во репродуктивна возраст Навистина, студиите сугерираат дека овулаторната дисфункција е најчеста причина за неплодност кај жените.

Како да знам кога сум најплодна?
Едно лице е најплодно во одредени денови од менструалниот циклус. Плодниот прозорец обично го опфаќа шестдневниот период кој завршува на денот на овулацијата.

Постојат неколку добри начини да се одреди овој период на овулација.

Метод на базална температура на телото
Базалната температура е вашата телесна температура кога сте целосно во мирување. Веднаш по овулацијата, хормонот прогестерон се ослободува за да го подготви вашето тело за бременост. Прогестеронот испраќа пораки до вашиот мозок да постави повисоки температури на телото, зголемувајќи се за околу 0,5 до 1 степен Фаренхајт кратко време по овулацијата. Ако вашата телесна температура остане покачена, тоа може да значи дека сте бремени.

Следењето на базалната температура може да ви помогне да одредите кога сте најплодни со прикажување на шема на вашите најплодни денови за да можете подобро да планирате да се обидете да забремените. Исто така, важно е да се забележи дека промената на температурата е показател за заостанување, што значи дека треба да ја следите базалната температура во период од неколку месеци за да го одредите моделот на вашата овулација.

 

Еве неколку совети за користење на овој метод:

Прво мерете ја температурата секое утро пред да станете од кревет.
Користете базален термометар за мерење на вашата температура секој ден во исто време.
Снимете ги вашите читања на графикон на хартија или апликација за следење на плодноста на вашиот телефон.
Следењето на базалната температура на телото не е метод без грешка бидејќи другите фактори – вклучувајќи треска, консумирање алкохол или стрес – можат да ја променат температурата на вашето тело. Промената на базалната температура се случува откако ќе овулирате, па ако се надевате дека ќе забремените, соодветно време на сексуалниот однос и не чекајте температурата да ви се зголеми.

Метод на цервикална слуз
Методот на цервикална слуз вклучува обрнување внимание на промените во цервикалната слуз во различни фази од вашиот менструален циклус. Цервикалната слуз се зголемува пред овулацијата, станува потенка и полизгава.

„Станува јасно и лизгаво како белка од јајце неколку дена пред овулацијата, при што најголеми шанси за бременост се кога сексуалниот однос се случува на максимум слуз“, вели д-р Вит.

Прикажувањето на промените во цервикалната слуз може да помогне да се одреди кога сте најплодни. Еве неколку начини да ја проверите цервикалната слуз:

Вметнете чисти прсти во вагината. Внимавајте на бојата и почувствувајте ја конзистентноста со триење на цервикалната слуз помеѓу палецот и показалецот.
Користејќи тоалетна хартија, избришете го отворот на вагината и набљудувајте ја слузта што се гледа на тоалетната хартија.
Проверете го секое исцедок на вашата долна облека за боја, текстура и волумен.
Ќе забележите заматени, лепливи секрети неколку дена пред овулацијата. Цервикалната слуз станува појасна како што се приближува вашето плодно време. Така, вие сте во вашиот плоден период кога гледате јасна, растеглива, изобилна и слична на белка од јајце на грлото на матката. И Американскиот колеџ за акушери и гинеколози (ACOG) и Планирано родителство предлагаат да го научите овој метод од медицински професионалец или советник за планирање семејство.

Уреди за откривање на овулација
Комплетите за овулација ја мерат количината на лутеинизирачки хормон (LH) во урината. LH постои во ниски концентрации во текот на вашиот циклус, но има брзо зголемување познато како скок на LH околу средината на вашиот циклус. „LH е хормонот кој предизвикува конечно созревање на јајце клетката и овулација. Овој хормон има наплив на околу 24 до 36 часа пред овулацијата“, вели д-р Патрицио. „Во отсуство на пораст на LH, нема овулација“.

Комплетите за тестови за овулација ви помагаат да разберете кога се случува вашиот наплив на LH. Следете ги упатствата за комплетот што сте го купиле за да видите дали можете да ја откриете вашата овулација.
Колку долго трае овулацијата?
Во просек, овулацијата трае некаде од 12 до 24 часа, при што јајце клетката може или не може да биде оплодена од одржлива сперма.

Кои се симптомите на овулација?
Некои луѓе доживуваат забележителни симптоми кога овулираат. Тие може да вклучуваат:

Се менува цервикалната слуз
Благ пораст на базалната температура
Грчеви во карлицата
Чувствителност на градите
Надуеност
Лесно забележување
Следење на вашиот менструален циклус
Во вашиот календар, внесете го првиот ден од менструацијата како прв ден од менструалниот циклус. Следно, пресметајте го бројот на денови до следната менструација; ова е должината на вашиот менструален циклус. Типичната должина е околу 28 дена, според ACOG.

Откако ќе ја идентификувате просечната должина на циклусот по следење за шест циклуси:

Одземете 18 дена од најкраткиот регистриран циклус – ова го дава проценетиот прв плоден ден.
Одземете 11 дена од најдолгиот регистриран циклус – ова го дава проценетиот последен плоден ден.


Кој ден да се обидам да забременам?
Најдобрите денови за секс ако се обидувате да забремените е периодот на вашиот плоден период. Еден начин да се размислува за плодниот прозорец, според д-р Вит, е да се види како времето кога спермата останува одржлива во женскиот репродуктивен тракт (околу четири до пет дена) и времето кога јајце клетката е најиздржлива (приближно 24 часа ).

Најголема шанса за зачнување се јавува кога има сексуален однос 1 до 2 дена пред вистинската овулација“, вели д-р Вит. Двата дена што водат до овулација се познати како денови на врвна плодност, период кога сексуалниот однос најверојатно ќе доведе до бременост. Шансите за зачнување се значително намалени на денот на овулацијата и со нула шанси ако сексот се случи повеќе од 24 часа по овулацијата.

Бидејќи точното предвидување на точниот ден кога овулирате може да биде предизвикувачко, д-р Вит препорачува да се зголеми зачестеноста на сексот почнувајќи од крајот на менструацијата и почесто како што се приближува веројатното време на овулација (дури и ако тој момент не е точно одреден) до максимизирајте ги шансите за зачнување.

Што ако не сакам да забременам?
Ако сакате да спречите бременост, важно е да користите заштита. Кондомите се достапни, лесно достапни и кога се користат соодветно за време на сексот, надворешните кондоми се околу 98% ефикасни во спречувањето на бременоста.

Дополнително, можете да истражите и други методи на контрацепција. Достапни се многу опции, вклучувајќи пилула, фластер, прстен, дијафрагма, инјекција, имплант и спирала (интраутерина направа). Одредени опции за контрола на раѓање може да имаат различни несакани ефекти, затоа не двоумете се да разговарате со вашиот давател на здравствена заштита за да го одредите најдобриот за вас.

Имајте на ум дека ако не се обидувате активно да ја спречите бременоста, ризикувате. Дури и кога користите методи за пресметување на циклусот, сепак може да забремените бидејќи вашиот циклус можеби не е секогаш целосно редовен секој месец.


Кога да се обратите на лекар
ACOG и Американското здружение за репродуктивна медицина (ASRM) препорачуваат посета на специјалист за плодност по шест месеци до една година неуспешни обиди да се постигне бременост кај жени постари од 35 години.

Тоа, рече, не треба секој да чека толку долго. Жените кои се постари од 40 години и се борат да забременат треба да побараат итна нега и клиничка евалуација од специјалист за плодност. Исто така, се препорачува да одите на лекар порано ако ви се дијагностицирани следниве состојби, кои често се поврзани со неплодност:

Олигоменореа (ретки периоди) или аменореа (кога менструацијата престанува)
Матка, тубална или перитонеална болест
Фаза III или стадиум IV на ендометриоза
Синдром на полицистични јајници (PCOS)
Кога станува збор за следење на плодноста, има многу опции и, исто така, многу поддршка. Ако сте загрижени за вашата плодност, контактирајте со вашиот лекар и знајте дека не сте сами.