По тренинг, според стручњаците, треба да се јаде оваа намирница

По добро одработен тренинг, важно е со правилен избор на храна и пијалоци да го опоравите својот организам и да ги надоместите изгубените хранливи состојки.

Кога и да се потиме, телото губи електролити, и ако не се надоместат, може да се почувствуваат некои непријатни нуспојави. Поради тоа, идеално решение за тоа се киселите краставички.

“Електролитите кои најчесто ги губиме преку потта се соли, но исто така губиме и калиум, магнезиум, калциум и цинк во мали количини. Ако сакате да избегнете симптоми како што се замор, грчеви во мускулите, вртоглавица, можна мачнина и да бидете подготвени за следниот тренинг, мора да ги надоместите изгубените лектролити, а киселите краставички се идеални за тоа“, објаснува нутриционистот Џејми Зехер.

Освен што се вкусни, потенцира тој, киселите краставички се преполни со минерли – натриум, железо, манган, калциум. Солени се и хидратизираат. Но, Зехер предупредува дека краставичките не се единствената храна која треба да се консумира по вежбање.

“Немојте да ги заборавите протеините. Можеби не се полни со минерали како киселите краставички, но потребни се за обновување на мускулите“, заклучува тој.