Почнете го денот со топла вода има неколку одлични причини!

Почнувањето на денот со топла вода не е нова препорака, напротив уште древните Кинези го правеле тоа. Она што треба да го знаете е дека температурата на водата не смее да преминува 50 степени Целзиусови.

Кои се главните придобивки од оваа навика, која дефинитивно треба да ви премине во секојдневие, и зошто треба да го започнете денот со чаша топла вода со лимон?

Помага во слабеењето

Чаша топла вода со лимон го забрзува метаболизмот и во текот на денот телото ќе потроши повеќе калории.

Ги чисти синусите

Чаша топла вода може да помогне при инфекции на горните дишни патишта. Ги чисти и отвора дишните патишта, а заради топлината ќе дојде до побрзо на чистење на слузот.

Добра е за забите

Претопла вода може да ја оштети забната глеѓ, па затоа гледајте да е на собна температура. Некои пломби може да се соберат и одвојат од забите заради пиење ладна вода.

Го потпомага варењето на храната

Ги шири крвните садови и го забрзува протокот на крвта кон цревата, па на тој начин помага во варење на храната.

Ги чисти токсините

Ја подигнува температурата на телото и предизвикува потење, а низ потта ги излачуваме штетните супстанци од телото. Ако додадете и малку лимон во неа, ќе воспоставите рамнотежа на киселините кои ги внесувате со храната.

Ги намалува болките

Топлата вода го стимулира протокот на крвта кон ткивата и овозможува опуштање на мускулите. Ова помага кај различни типови на болка – од менструални грчеви до болки во зглобовите.

Дополнително, чаша топла вода пред спиење помага за полесно да заспиете и да се чувствувате сити.