Подготовка на храна: Кога не се употребува маслиновото масло

Во подготовката на храна, како поздрав избор, најчесто посегнуваме по маслиновото масло без многу размислување, но понекогаш тоа не е најдобрата опција

Еве за подготовка на кои оброци не се употребува маслиново масло…

  • Брзо пржење

Најпаметно е да се избегне користење на маслиново масло во техники за готвење кои бараат високи температури за да се избегне производство на слободни радикали.

  • Пуканки

Исто како и пржењето, подготовката на пуканки бара високи температури, па употребата на маслиново масло е ризична опција.

  • Пржење зеленчук

На температура од околу 160 степени маслиновото масло гори, а ако го подготвувате зеленчукот во рерна на температура што е уште поголема, маслото ќе се запали. Можете да користите обично сончогледово масло наместо маслиново масло.

  • Печење пилешко месо

Во прашање е истата работа – пилешкото месо бара висока температура, која не му одговара на овој тип на масло. Експертите советуваат да користите сончогледово масло.

  • Слатководна риба

Сигурно не можете да замислите фина морска риба без маслиново масло, но немојте ниту да помислувате да го користите во подготовка на речна риба, бидејќи не си одговараат.