Подобро изедете два хамбургера отколку хамбургер и помфрит

Додека повеќето нутриционисти опоменуваат да одбегнуваме брза храна, една нутриционистка ќе ве поддржи, дури и охрабри да изедете два хамбургера.

Но пред да ја прогласите за херој на денот, она што треба да го знаете е дека нејзиниот совет се однесува само случаите кога земате хамбургер и помфрит. Нутриционистката од Њујорк Емили Филд советува да одбегнуваме броење калории, туку да посветиме внимание на составот на намирниците кои ги внесуваме за време на оброците и тогаш да заклучиме дали нашиот оброк бил „добар“ или „лош“. Исто така, таа на своите пациенти им препорачува да размислат за трите компоненти во исхраната: мастите, јаглехидратите и протеините.

Емили тврди дека најдобро е да се планираат оброците однапред и пред самото јадење да се запрашате: „Како ќе се чувствувам после оброкот?“ Токму заради тоа, според неа, е многу подобро да се изедат два хамбургера место хамбургер и помфрит.

Хамбургерот во себе содржи околу 40 грама јаглехидрати, 17 грама белковини во месото и 10 грама масти, додека порција помфрит има ист број калории како хамбургерот, но содржи многу повеќе маснотија и јаглехидрати, а многу малку протеини.