Појадокот е најважен и најкорисен оброк, но само ако не ги правите овие грешки

Појадокот би требало да биде најобилниот оброк во текот на денот, но тоа не значи дека треба да се прејадувате...

Факт е дека појадокот е најважниот оброк во текот на денот, и затоа е зборувано и пишубано многу, но така е само ако ги избегнувате следните грешки.

Го прескокнувате појадокот
Класична грешка која се прави заради недостиг на време или плански – да се ослабе! Ниту едното ниту другото е точно, а појадокот е задолжителен за здрав метаболизам.

Јадете премногу
Појадокот би требало да биде најобилниот оброк во текот на денот, но тоа не значи дека треба да се прејадувате, особено не со нездрави продукти.

Јадете еднолична храна
На тој начин на телото му ги скратувате потребните витамини и минерали. Потрудете се во чинијата да имате различни продукти, на пример, овошје и зеленчук.

По оброкот пиете вода или овошен сок
Веројатно, веќе знаете дека ако по оброкот испиете чаша вода, сок, кафе или чај значително ќе го забавите процесот на варење на храната. Затоа почекајте малку.

Јадете набрзина и во стоечка положба
Оваа нездрава навика не само што негативно влијае на вашиот желудник, туку постојат шанси брзо повторно да огладнете и да претерате со ручекот.