Попладневната дремка го зголемува ризикот од дијабетес!

Студијата на Европската асоцијација за проучување дијабетес (ЕАСД) во Минхен укажува на поврзаноста меѓу попладневните дремки и појавата на дијабетес.

Имено, стручњаците укажуваат на тоа дека попладневната дремка треба да трае најмногу еден час. Стручњаците ги погледнале податоците од 21 студија, кои вклучувале 300 000 луѓе, и ја откриле поврзаноста меѓу попладневните дремки и појавата на два типа дијабетес.

„Долгите попладневни дремки можат да го зголемат ризикот од дијабетес и метаболички синдром“, заклучуваат авторите и додаваат дека со понатамошните студии треба да го докажат ефектот на кусите дремки.

Истражувањето укажало и на тоа дека долното дневно спиење може да биде рано предупредување за појава на дијабетес. Она што ни е потребнио да одредиме е тоа како времето и должината на спиење преку ден влијае на создавањето здравствени проблеми, додаваат авторите.

Претходните анализи покажале дека речиси 3,8 милиони возрасни во Англија боледуваат од дијабетес, а се очекува пораст и до 4,9 милиони до 2035 година.