После долги истражувања конечно најдени причините за леукемија и силни алергии

Децата масовно заболуваат заради една грешка на родителите

Научниците после повеќе од 30 години истражувања дошле до заклучок дека акутната лимфобластна леукемија, болест која најчесто ги напаѓа децата, може да се спречи на едноставен начин. Научниците дошле до заклучок дека претераната чистота може да доведе до неа. Во просек едно од 20 деца има генетстка предиспозиција за оваа болест, но ако детскиот имунитет се развие како што треба детето ќе остане здраво.

Сепак, ако не биде изложено на одредени микроби до првата година од животот неговиот имунитет нема добро да се развие и нема да знае како да се носи со инфекциите. Токму ова е причина зошто чистотата е поврзана со разни болести и алергии.

Родителите денес тежнеат се околу децата да биде во совршена чистотија, но не сфаќаат дека децата треба да дојдат во контакт со одредени бактерии додека растат и така го јакнат имунитетот. Важно е да бидат и во контакт со други деца, да си играат на земја, да бидат во контакт со животни.

Интересно е дека во помалку развиените земји каде децата повеќе се изложени на микроорганизми не дошло до пораст на болестите поврзани со слаб имунитет како што се дијабетесот тип 1 и мултипла склерозата.