Постојат години кога жените почнуваат да ги губат мускулите

Ослабените мускули ја нарушуваат рамнотежата, времето на реакција и помалку ефикасно го апсорбираат шеќерот од крвта, што може да предизвика слабост и да го зголеми ризикот од појава на дијабетес.

Околу 40. години од животот, мускулните влакна кај жените почнуваат да се скусуваат, додека кај мажите тој процес почнува веке во 30. години. Во секоја следна година, мускулните клетки  губат митохондрии (средишно место на клеточниот метаболизам) кои им обезбедуваат енергија.

Ослабените мускули ја нарушуваат рамнотежата, времето на реакција и помалку ефикасно го апсорбираат шеќерот од крвта, што може да предизвика слабост и да го зголеми ризикот од појава на дијабетес.

Падот на силата на мускулите можно е да се намали дури за 50 проценти, но само ако се почитува оптимален режим на физички активности вклучувајќи и вежби за јакнење.

Лицата кои вежбаат со тегови или прават вежби за јакнење, ефикасно ја изградуваат мускулната маса и помалку губат митохондрии од оние кој водат пасивен живот.

Стручњаците велат дека е сосема доволно една личноста да биде активна 45 минути, три пати неделно и треба да комбинира 15 минути вежби за јакнење со 30 минутна прошетка со брзи чекори, со што ќе го зачува мускулното ткиво, брзината на метаболизмот и густината на коските и така ќе го спречат зголемувањето на телесната маса и појавата на остеопороза.