Постпородилна депресија-психоза кај жените може да предизвика самоубиствени мисли-побарајте помош

Раѓањето на бебето може да започне различни моќни емоции, од возбуда и радост до страв и вознемиреност. Но, тоа може да резултира и со нешто што можеби не го очекувате - депресија, и суицидални намери на мајката.

Раѓањето на бебето може да започне различни моќни емоции, од возбуда и радост до страв и вознемиреност. Но, тоа може да резултира и со нешто што можеби не го очекувате – депресија, и суицидални намери на мајката.

Повеќето новопечени мајки доживуваат постпородилен „бејби блуз“ по породувањето, што вообичаено вклучува промени во расположението, магии за плачење, анксиозност и тешкотии со спиењето. Обично започнува во првите 2 до 3 дена по породувањето и може да трае до две недели.

Но, некои новопечени мајки доживуваат потешка, долготрајна форма на депресија позната како постпородилна депресија. Понекогаш тоа се нарекува перипартална депресија бидејќи може да започне за време на бременоста и да продолжи по породувањето. Ретко, екстремно нарушување на расположението наречено постпартална психоза, исто така, може да се развие по породувањето.

Постпородилната депресија не е карактерна мана или слабост. Понекогаш тоа е едноставно компликација на породувањето. Ако имате постпородилна депресија, навременото лекување може да ви помогне да ги контролирате симптомите и да ви помогне да се поврзете со вашето бебе.

Симптоми
Симптомите на депресија по породувањето варираат и може да се движат од благи до тешки.

Симптоми на бебешки блуз
Симптомите на бебешки блуз – кои траат само неколку дена до една недела или две по раѓањето на вашето бебе – може да вклучуваат:

Промени во расположението
Анксиозност
Тага
Раздразливост
Чувство на преоптоварување
Плачење
Намалена концентрација
Проблеми со апетитот
Проблеми со спиењето

Симптоми на постпартална депресија
Постпарталната депресија на почетокот може да се помеша со бебешки блуз – но симптомите се поинтензивни и траат подолго. Овие на крајот може да се мешаат во вашата способност да се грижите за вашето бебе и да се справите со други секојдневни задачи. Симптомите обично се развиваат во првите неколку недели по породувањето. Но, тие може да започнат порано – за време на бременоста – или подоцна – до една година по раѓањето.

Симптомите на постпартална депресија може да вклучуваат:

Депресивно расположение или тешки промени во расположението
Премногу плачење
Тешкотии во поврзувањето со вашето бебе
Повлекување од семејството и пријателите
Губење на апетит или јадење многу повеќе од вообичаено
Неможност за спиење, наречена несоница или премногу спиење
Преголем замор или губење на енергија
Помал интерес и задоволство за активностите во кои порано уживавте
Интензивна раздразливост и лутина
Страв дека не си добра мајка
Безнадежност
Чувство на безвредност, срам, вина или несоодветност
Намалена способност за јасно размислување, концентрирање или донесување одлуки
Немир
Тешка анксиозност и напади на паника
Мисли да се повредите себеси или вашето бебе
Повторливи мисли за смрт или самоубиство
Нелекуваната постпородилна депресија може да трае многу месеци или подолго.

Постпартална психоза
Со постпартална психоза – ретка состојба која обично се развива во првата недела по породувањето – симптомите се тешки. Симптомите може да вклучуваат:

Чувство на збунето и изгубено
Имајќи опсесивни мисли за вашето бебе
Халуцинирање и заблуди
Имајќи проблеми со спиењето
Имате премногу енергија и се чувствувате вознемирени
Чувство параноично
Правење обиди да се повредите себеси или вашето бебе
Постпарталната психоза може да доведе до мисли или однесувања опасни по живот и бара итен третман.

Постпартална депресија кај другиот родител
Истражувањата покажуваат дека новите татковци можат да доживеат и постпородилна депресија. Тие може да се чувствуваат тажни, уморни, преоптоварени, вознемирени или да имаат промени во нивните вообичаени обрасци на јадење и спиење. Ова се истите симптоми кои ги доживуваат мајките со постпородилна депресија.

Најзагрозени од постпородилна депресија се татковците кои се млади, имаат историја на депресија, имаат проблеми во врската или се борат финансиски. Постпарталната депресија кај татковците – понекогаш наречена татковска постпородилна депресија – може да го има истиот негативен ефект врз односите со партнерот и развојот на детето како што може да има постпородилната депресија кај мајките.

Ако сте партнер на нова мајка и имате симптоми на депресија или анксиозност за време на бременоста на вашиот партнер или по раѓањето на вашето дете, разговарајте со вашиот давател на здравствена заштита. Слични третмани и поддршка што им се даваат на мајките со постпородилна депресија може да помогнат во лекувањето на постпородилната депресија кај другиот родител.

Кога да одите на лекар
Ако се чувствувате депресивно по раѓањето на вашето бебе, може да не сакате или да се срамите да го признаете тоа. Но, ако почувствувате какви било симптоми на постпородилен блуз или постпородилна депресија, јавете се на вашиот примарен здравствен работник или вашиот акушер или гинеколог и закажете преглед. Ако имате симптоми кои сугерираат дека можеби имате постпородилна психоза, веднаш побарајте помош.

Важно е да се јавите кај вашиот доктор што е можно поскоро ако симптомите на депресија имаат некоја од овие карактеристики:

Не  се губат  по две недели.
Се влошуваат.
Тешко ви е да се грижите за вашето бебе.
Тешко ви е извршување на секојдневните задачи.
Вклучува мисли да си наштетите на себе или на вашето бебе.
Ако имате самоубиствени мисли

Ако во било кој момент имате мисли да си наштетите на себе или на вашето бебе, веднаш побарајте помош од партнерот или најблиските во грижата за вашето бебе. Јавете  се на вашиот локален број за итна помош за да добиете помош.

Ако имате самоубиствени мисли
Ако во било кој момент имате мисли да си наштетите на себе или на вашето бебе, веднаш побарајте помош од партнерот или најблиските во грижата за вашето бебе. Јавете се на вашиот локален број за итна помош за да добиете помош.

Исто така, разгледајте ги овие опции ако имате самоубиствени мисли:

Побарајте помош од давател на здравствена заштита.
Повикајте  психијатар.
Посетете близок пријател или сакана личност.
Контактирајте со свештеник, духовен водач или некој друг во вашата верска заедница.
Побарајте помош од пријател или близок
Луѓето со депресија можеби нема да препознаат или признаат дека се депресивни. Можеби не се свесни за знаците и симптомите на депресија. Ако се сомневате дека некој пријател или близок има постпородилна депресија или развива постпородилна психоза, помогнете им веднаш да побараат лекарска помош. Не чекајте и надевајте се на подобрување.