Повасан вирусната болест е ретка болест што се добива од крлежи

Можеби изгледа како секој ден да има нова причина да се грижите за крлежите. Вреди да ги избегнувате, ако е можно, бидејќи болестите што ги шират може да предизвикаат сериозни компликации. Ако често се наоѓате во области кои имаат крлежи, знајте како да спречите каснување и безбедно да ги отстраните крлежите што ќе ги најдете на вас. Сепак, инфекциите со вирусот Powassan се ретки, а експертите мислат дека повеќето луѓе кои ги добиваат имаат благи или никакви симптоми. Ако ве касне крлеж, не паничете. Разговарајте со давател на здравствена заштита и внимавајте на симптомите. Иако не постои специфичен третман за инфекции со вирусот Powassan, познавањето на знаците на сериозна болест значи дека можете брзо да добиете помош доколку ви треба.

Повасан вирусната болест е ретка болест што може да ја добиете од каснување од крлеж. Обично предизвикува благи симптоми, но може да се прошири на вашиот мозок и да предизвика тешка болест (енцефалитис). Симптомите на тешка инфекција вклучуваат конфузија, напади и тешкотии во говорот. Се наоѓа во североисточниот дел на САД и во регионот на Големите езера во САД и Канада.

Преглед
Што е вирусот Powassan?
Повасан вирусната болест е болест која ја добивате од каснување од крлеж. Многу луѓе имаат Powassan вирус без никакви симптоми, но понекогаш предизвикува Powassan вирусен енцефалитис. Енцефалитис е оток на мозокот што може да доведе до трајни невролошки состојби, како што се проблеми со меморијата и парализа. Во некои случаи, тоа може да биде фатално.

Вирусот Powassan е именуван по Powassan, Онтарио, областа на Канада каде што бил идентификуван првиот случај во 1958 година.

Колку е честа болеста Powassan вирусна болест?
Повасан вирусната болест е ретка. Имаше само околу 200 пријавени случаи во САД од 2012 година.

Дали вирусот Повасан е ист како Лајмската болест?
Не. Повасан вирусната болест и Лајмската болест се носат од ист тип на крлежи, но тие се различни болести. Лајм е бактериска болест која е почеста од вирусот Повасан.

Симптоми и причини
Кои се симптомите на болеста со вирусот Повасан?
Симптомите на инфекција со вирусот Powassan вклучуваат:

Треска.
Главоболка.
Повраќање.
Замор.
Конфузија или изменета ментална состојба.
Напади.
Тешкотии во зборувањето.
Парализа.
Вообичаените симптоми, како треска и главоболка, може да бидат први, проследени со посериозни симптоми, како конфузија или напади.

Кој е периодот на инкубација за вирусот Powassan?
Периодот на инкубација за вирусната болест Powassan е помеѓу една недела и еден месец. Ова значи дека од моментот кога ќе ве касне заразениот крлеж, обично потребни се една до четири недели за да се појават симптоми.

Што предизвикува Powassan вирусна болест?
Еден вид флавивирус (РНК вирус обично се шири од комарци и крлежи) предизвикува инфекции со вирусот Повасан. Вирусите кои предизвикуваат денга треска, инфекциите од Западен Нил и Зика се исто така типови на флавивируси.

Како се шири вирусот Powassan?
Вирусот Powassan го добивате од каснување на инфициран крлеж Ixodes. Ixodes scapularis, најчесто наречени црноноги или еленски крлежи, имаат најголема веројатност да го пренесат на луѓето. Ixodes cookei (крлеж од грмушка) и Ixodes marxi (крлеж од верверица) исто така го носат вирусот Powassan, но тие ретко касаат луѓе. За разлика од некои други болести кои се пренесуваат преку крлежи, крлежот треба да се закачи за вас само неколку минути за да ве зарази со вирусот Powassan.

Каде е пронајден вирусот Powassan?
Инфекциите со вирусот Повасан најчесто се случуваат во делови од Русија, североисточниот дел на САД и регионот на Големите езера во САД и Канада. Најголем број случаи се пријавени во:

Масачусетс.
Минесота.
Висконсин.
Њујорк.
Њу Џерси.
Конектикат.
Мејн.
Кои се компликациите на вирусната болест Powassan?
Вирусот Powassan може да се прошири во вашиот мозок од каснување од крлеж во вашата кожа. Ова може да предизвика енцефалитис, или оток во вашиот мозок. Дури и луѓето кои закрепнуваат може да имаат долготрајни здравствени ефекти од енцефалитис.

Дијагноза и тестови
Како се дијагностицира болеста со вирусот Powassan?
Давателот дијагностицира инфекција со вирусот Powassan со тестирање на вашата крв или спинална течност. Тие може да се сомневаат дека имате инфекција со вирусот Powassan или друга болест која се пренесува преку крлежи ако:

Имате симптоми на енцефалитис од вирусот Powassan.
Живеете или сте патувале во област каде што се шири вирусот Powassan.
Можеше да биде каснат од крлеж (дури и ако не се сеќавате дека сте каснати).
Кои тестови ќе се направат за да се дијагностицира болеста со вирусот Повасан?
Вашиот провајдер може да ги нарача следните тестови за да помогне во дијагностицирањето на вирусот Powassan:

Тестови на крвта.
Спинална чешма (лумбална пункција).
Слики. Вашиот провајдер ќе добие слики од вашиот мозок со помош на КТ скенови (скенови со компјутерска томографија) или МРИ (магнетна резонанца) ако имате невролошки симптоми.


Менаџмент и третман
Како се лекува вирусот Powassan?
Не постојат антивирусни лекови кои ги третираат инфекциите со вирусот Powassan. Ако имате енцефалитис, лекар ќе ве лекува во болница. За благи симптоми, прашајте го вашиот давател на здравствена заштита како можете да управувате со симптомите дома. Тие може да препорачаат одмор, течности или лекови без рецепт (OTC).

Специфични лекови и процедури
Ако сте тешко болни, давателите на услуги може да ве третираат во болница со:

Лекови против напади.
Дополнителен кислород или механичка вентилација за да ви помогне да дишете.
Интравенозни (IV) течности за да ве одржуваат хидрирани.
Кортикостероиди за намалување на отокот.
Хранење со цевка ако не можете да се храните.

Превенција
Можете ли да ја спречите болеста од вирусот Powassan?
Избегнувањето каснување од крлежи е најдобриот начин да го намалите ризикот од вирусот Powassan. Начините да се заштитите од крлежи вклучуваат:

Сечење на тревата пократко од 5 инчи.
Престој на расчистени патеки ако сте во шумата.
Користење на спрејови за бубачки со DEET или други состојки докажано дека ги чуваат крлежите подалеку.
Користете облека за да покриете што е можно повеќе од вашата кожа кога сте во шума или области со долга трева. Можете да купите специјална облека против крлежи ако често сте во области со крлежи.
Проверка на целото тело за крлежи откако сте биле надвор. Најверојатно ќе ги најдете во препоните, пазувите и на вратот и главата. Ако е можно, нека ве провери некој на места каде што не можете да се видите (како грбот и скалпот).
Прашајте го вашиот ветеринар за најдобриот начин да ги заштитите вашите миленици од крлежи. Често проверувајте ги вашите миленици за крлежи, особено откако ќе бидат надвор.
Следете ги упатствата за безбедно отстранување на крлеж ако најдете кај вас.


Дали вирусот Powassan исчезнува сам по себе?
Повеќето благи симптоми на болеста со вирусот Повасан се подобруваат сами по себе. Но, ако имате енцефалитис од вирусот Powassan или други сериозни компликации, ќе треба да бидете следени во болница. Можеби ќе ви требаат третмани или процедури кои ќе ви помогнат да дишете или да го намалите отокот.

Изгледи за вирусот Powassan
Дури и по закрепнувањето од вирусот, околу половина од луѓето кои имале тешка болест, вклучувајќи го и енцефалитисот од вирусот Повасан, имаат долготрајни здравствени состојби. Тие вклучуваат:

Парализа на едната страна од вашето лице (хемиплегија).
Проблеми со меморијата.
Слабост.
Губење на мускулите (губење).
Која е стапката на смртност од вирусната болест Powassan?
Околу 10% од луѓето кои добиваат инфекција на мозокот или ‘рбетниот мозок од вирусот Powassan умираат од него. Нема познати смртни случаи од благиот вирус Повасан.

Кога треба да го видам мојот давател на здравствена заштита?
Посетете давател на здравствена заштита ако:

Се каснати од крлеж. Не постои превентивен третман за вирусот Powassan, но давателот на услуги може да ви каже дали треба да се лекувате за други болести што ги пренесуваат крлежите.
Сте биле во област со крлежи (дури и ако не се сеќавате дека сте каснати) и имате симптоми на вирусот Повасан.


Кога треба да одам во собата за итни случаи?
Одете до најблискиот ЕР доколку имате знаци на сериозна болест, вклучувајќи:

Конфузија или други ментални промени.
Напади.
Тешкотии во зборувањето.
Парализа.
Кои прашања треба да му ги поставам на мојот давател на здравствена заштита?
Може да биде корисно да прашате добавувач:

Како да се грижам за себе дома?
На кои нови или влошени симптоми треба да внимавам?
Колку брзо треба да се чувствувам подобро?
Кога треба да се надоврзам со тебе?

 

Можеби изгледа како секој ден да има нова причина да се грижите за крлежите. Вреди да ги избегнувате, ако е можно, бидејќи болестите што ги шират може да предизвикаат сериозни компликации. Ако често се наоѓате во области кои имаат крлежи, знајте како да спречите каснување и безбедно да ги отстраните крлежите што ќе ги најдете на вас. Сепак, инфекциите со вирусот Powassan се ретки, а експертите мислат дека повеќето луѓе кои ги добиваат имаат благи или никакви симптоми. Ако ве касне крлеж, не паничете. Разговарајте со давател на здравствена заштита и внимавајте на симптомите. Иако не постои специфичен третман за инфекции со вирусот Powassan, познавањето на знаците на сериозна болест значи дека можете брзо да добиете помош доколку ви треба.