Повреда на предниот вкрстен лигамент-вашето колено може да заврши на операција

Повредата на ACL е кинење или истегнување на предниот вкрстен лигамент (ACL) - една од силните ленти на ткиво што помага да се поврзе вашата бутна коска (бедрената коска) со вашата долна коска (тибија). Повредите на ACL најчесто се случуваат за време на спортови кои вклучуваат ненадејни застанувања или промени во насоката, скокање и слетување - како што се фудбал, кошарка, фудбал и скијање на спуст.

Повредата на ACL е кинење или истегнување на предниот вкрстен лигамент (ACL) – една од силните ленти на ткиво што помага да се поврзе вашата бутна коска (бедрената коска) со вашата долна коска (тибија). Повредите на ACL најчесто се случуваат за време на спортови кои вклучуваат ненадејни застанувања или промени во насоката, скокање и слетување – како што се фудбал, кошарка, фудбал и скијање на спуст.

Многу луѓе слушаат пукање или чувствуваат „пукање“ во коленото кога ќе се појави повреда на ACL. Вашето колено може да отече, да се чувствува нестабилно и да стане премногу болно за да поднесете тежина.

Во зависност од тежината на вашата повреда на ACL, третманот може да вклучува вежби за одмор и рехабилитација за да ви помогнат да ја вратите силата и стабилноста, или операција за замена на скинатиот лигамент проследена со рехабилитација. Соодветна програма за обука може да помогне да се намали ризикот од повреда на ACL.

Симптоми
Знаците и симптомите на повреда на ACL обично вклучуваат:

Силен поп или чувство на „пукање“ во коленото
Тешка болка и неможност да се продолжи со активност
Брзо оток
Губење на опсегот на движење
Чувство на нестабилност или „отстапување“ со носење тежина
Кога да одите на лекар
Побарајте итна нега ако каква било повреда на коленото предизвикува знаци или симптоми на повреда на ACL. Зглобот на коленото е сложена структура на коски, лигаменти, тетиви и други ткива кои работат заедно. Важно е да се добие навремена и точна дијагноза за да се утврди сериозноста на повредата и да се добие соодветен третман.

Причини
Лигаментите се силни ленти од ткиво кои поврзуваат една коска со друга. ACL, еден од двата лигаменти кои се вкрстуваат во средината на коленото, ја поврзува бутната коска со вашата долна коска и помага да се стабилизира зглобот на коленото.

Повредите на ACL често се случуваат за време на спортски и фитнес активности кои можат да предизвикаат стрес на коленото:

Ненадејно забавување и менување на насоката (сечење)
Вртење со цврсто засадено стапало
Непријатно слетување од скок
Ненадејно запирање
Примање директен удар во коленото или судир, како на пример фудбалски справи
Кога лигаментот е оштетен, обично има делумно или целосно кинење на ткивото. Блага повреда може да го истегне лигаментот, но да го остави недопрен.

Фактори на ризик
Постојат голем број фактори кои го зголемуваат ризикот од повреда на ACL, вклучувајќи:

Да се биде женско – веројатно поради разлики во анатомијата, мускулната сила и хормоналните влијанија
Учество во одредени спортови, како што се фудбал, фудбал, кошарка, гимнастика и скијање во спуст
Лоша климатизација
Користење на неисправни модели на движење, како на пример поместување на колената навнатре за време на сквотот
Носење обувки што не се вклопуваат правилно
Користење на лошо одржувана спортска опрема, како што се скијачки врзиви кои не се правилно приспособени
Играње на вештачка трева

Компликации
Луѓето кои доживуваат повреда на ACL имаат поголем ризик од развој на остеоартритис на коленото. Артритис може да се појави дури и ако имате операција за реконструкција на лигаментот.

Повеќе фактори веројатно влијаат на ризикот од артритис, како што се сериозноста на првобитната повреда, присуството на поврзани повреди во зглобот на коленото или нивото на активност по третманот.

Превенција
Правилниот тренинг и вежбање може да помогнат да се намали ризикот од повреда на ACL. Лекар по спортска медицина, физиотерапевт, атлетски тренер или друг специјалист по спортска медицина може да обезбеди проценка, инструкции и повратни информации кои можат да ви помогнат да ги намалите ризиците.

Програмите за намалување на повредата на ACL вклучуваат:

Вежби за зајакнување на јадрото – вклучувајќи ги колковите, карлицата и долниот дел на стомакот – со цел да се тренираат спортистите за да се избегне движење на коленото навнатре за време на сквотот
Вежби кои ги зајакнуваат мускулите на нозете, особено вежби за тетива, за да се обезбеди севкупна рамнотежа во силата на мускулите на нозете
Тренинг и вежбање со нагласување на правилна техника и положба на коленото при скокање и слетување од скокови
Тренинг за подобрување на техниката при изведување движења на вртење и сечење
Вежбањето за зајакнување на мускулите на нозете, колковите и јадрото – како и тренинг за подобрување на техниките на скокање и слетување и за спречување на движењето на коленото навнатре – може да помогне да се намали повисокиот ризик од повреда на ACL кај женските спортисти.

 

Опрема
Носете обувки и облоги што се соодветни за вашиот спорт за да спречите повреда. Ако скијате на спуст, проверете дали вашите скијачки врзиви се правилно приспособени од обучен професионалец, така што вашите скии соодветно ќе се ослободат ако паднете.

Се чини дека носењето на заграда за колено не спречува повреда на ACL или го намалува ризикот од повторливи повреди по операцијата.