Предности за вашето здравје од практикувањето Рамазан

Иако милиони луѓе ширум светот успешно го набљудуваат духовното чистење на Рамазан повеќе од илјада години, некои други стравуваат дека постот на толку долг период ќе има штетни последици по нивното здравје. Ако сте еден од оние кои се загрижени, ние сме тука да ги расчистиме

Иако милиони луѓе ширум светот успешно го набљудуваат духовното чистење на Рамазан повеќе од илјада години, некои други стравуваат дека постот на толку долг период ќе има штетни последици по нивното здравје. Ако сте еден од оние кои се загрижени, ние сме тука да ги расчистиме вашите сомнежи. Научете ги придобивките и недостатоците на оваа духовна пракса.

Што е Рамазан?

Рамазан е „месец на постот“ во исламскиот календар. Технички е деветтиот месец од календарот, иако точниот датум се пренесува од една во друга година. Бидејќи муслиманската календарска година е пократка од Грегоријанската календарска година, таа започнува 10 до 12 дена порано секоја година, овозможувајќи и да паѓа во сите сезони во текот на 33-годишниот циклус. Рамазан оваа година трае од 22 март среда до 21 април петок 2023 година (датумите зависат од изгледот на полумесечината и може да варираат од земја до земја).

Еден од столбовите на исламот е самоконтролата на неговите следбеници. Пошироко се толкува како обврска да се воздржува помеѓу зори и самрак од оброк, пиење и сексуална активност и сите форми на неморално однесување, вклучително и нечисти или непријатни мисли. Така, лажните зборови, погрешните постапки или намери се исто толку деструктивни за постот како и јадењето или пиењето.

Во исламот тоа е благословен месец, кога луѓето се фокусираат на нивните заложби кон Бога и нивната вера. Во текот на овие недели луѓето постат само преку ден. Штом ќе зајде сонцето, им е дозволено повторно да јадат и да пијат, но дали овој тип на пост е корисен за здравјето?

Придобивките од постот за 18 часа

Има позитивни ефекти од почитувањето на Рамазан со толку долги постови. Иако не треба сите луѓе да го усвојат овој тип на диета за еден месец, има многу кои ќе имаат корист од нејзиното практикување.

Губење на тежина

Иако Рамазан нема нужно да предизвика губење на тежината, написот „Вашингтон пост“ од септември 2008 година покажува дека медицинските диететичари во Техеран ја користат оваа практика за да им помогнат на луѓето со прекумерна тежина да ги постигнат своите цели. Наместо да јадат гозба и да јадат слатки и мрсна храна штом зајде сонцето и постот заврши, луѓето што го прават овој 18-часовен пост можат едноставно да јадат здрава вечера која се состои од супа, свеж леб, урми и козјо сирење. .

Исто така, интермитентно постење е доста ефикасно за слабеење и слабеење. Кога го ограничуваме внесот на храна во текот на денот, ги намалуваме шансите да добиеме кардиоваскуларни болести. Подолгото постење доведува до промена на метаболизмот што помага да се поттикне брзото губење на килограмите.

Низок крвен шеќер

Кога поминувате долги часови без јадење, нивото на шеќер во крвта се намалува. Телото користи складирана гликоза за енергија за време на постот. Луѓето со дијабетес треба да разговараат со своите лекари пред да постат подолг временски период, но оние со висок шеќер во крвта, но без дијабетес ќе имаат корист од процесот.

Познато е дека периодичното постење има значителни придобивки во однос на отпорноста на инсулин. Сè што може да помогне да се контролира инсулинот во вашето тело ќе доведе до драматично намалување на нивото на шеќер во крвта.

Се учат здрави навики

Ако сте навикнати да јадете многу слатка храна во секојдневниот живот,  Рамазан исто така може да биде добро време да ја прекинете навиката. Како што заоѓа сонцето, можете да изберете да го храните вашето тело со храна која полека се претвора во гликоза, како што се цели зрна и друга храна богата со влакна, наместо да се вратите на јадење слатки.

Оваа промена има двојна придобивка. Најочигледно е дека ќе јадете поздрава храна која е погуста со хранливи материи и помалку калории. Другата придобивка е што ќе бидете помалку гладни во текот на денот кога постите. Храната која бавно се претвора во гликоза ќе ве одржува со енергија подолги часови и ќе ви помогне да ги контролирате желбите и гладот ​​во текот на денот.

Потрошувачка

Иако три урми се јадат на почетокот на секој ден за време на Рамазан од духовни причини, тие исто така доаѓаат со дополнителен бонус од повеќекратни здравствени придобивки. Еден од најважните аспекти на постот е добивањето на вистинската количина на енергија, а со оглед на тоа дека просечна порција урми содржи 31 грам јаглени хидрати, ова е една од совршените намирници што треба да си ги дадете. моќ.

Урмите се исто така одличен начин да го добиете влакна многу потребни, што ќе помогне и ќе го подобри варењето во текот на тој месец. На тоа додадете ги вашите високи нивоа на калиуммагнезиум y Витамини B, и брзо станува очигледно дека урмите се едно од најздравите овошја наоколу.

Зајакнете го вашиот мозок

Сигурно сте свесни за позитивните ефекти што постот може да ги има врз вашата ментална благосостојба и духовен фокус, но моќите на Рамазан за зајакнување на мозокот се уште поважни отколку што мислите. Студијата на американските научници покажа дека менталниот фокус е постигнат во текот на овој месец го зголемува нивото на невротрофичен фактор добиен од мозокот, што предизвикува телото да произведува повеќе мозочни клетки, а со тоа ја подобрува функцијата на мозокот.

Исто така, јасно намалување на количината на хормонот Кортизол, произведени од надбубрежната жлезда, значи дека нивото на стрес е значително намалено.

Низок холестерол

Сите знаеме дека слабеењето е еден од можните физички резултати на постот, но има и многу здрави промени кои се случуваат зад сцената. Тим кардиолози откри дека луѓето имаат позитивен ефект врз нивниот липиден профил, што значи дека постои за намалување на холестеролот во крвта.

Нискиот холестерол го зголемува кардиоваскуларното здравје, значително го намалува ризикот од срцеви заболувања, срцев удар или мозочен удар. Исто така, ако јадете здрава исхрана по Рамазан, ова ново намалено ниво на холестерол треба лесно да се одржува.

Долготрајно намалување на апетитот

Еден од главните проблеми со екстремните модни диети е тоа што слабеењето често брзо се враќа. Ова не е случај. Намалувањето на храната што се консумира за време на постот предизвикува желудникот постепено да се намалува, што значи дека ќе треба да јадеме помалку храна за да се чувствуваме сити.

Сепак, имајте на ум дека Рамазан трае само еден месец. Кога ќе завршат, повеќето луѓе одбиваат да продолжат со толку долг пост. Ова предизвикува враќање на нормалното ниво на апетит.

Апсорбирате повеќе хранливи материи

Со тоа што не јадете во текот на денот, ќе откриете дека вашиот метаболизам станува поефикасен, што значи дека се подобрува количината на хранливи материи што ги апсорбирате од храната. Ова се должи на зголемување на хормонот наречен адипонектин, кој се произведува со комбинација на пост и јадење доцна навечер, и им овозможува на мускулите да апсорбираат повеќе хранливи материи.

Ова ќе доведе до здравствени придобивки низ телото, бидејќи различни области се подобро способни да ги апсорбираат и искористат хранливите материи што им се потребни за да функционираат.

Психолошки придобивки

Додека постат, муслиманите се исто така должни да се воздржуваат од лага во зборови и дела, од какво било неуко и непристојно однесување, како и од расправии, тепачки и похотливи мисли.

Како резултат на тоа, постот ја зајакнува контролата на импулсите и помага да се развие добро однесување. Заедно со молитвата, ова прочистување на телото и душата ги усогласува внатрешната и надворешната сфера на поединецот. Според наодите на едно истражување, откриено е дека луѓето кои постат се чувствуваат помирно и смирено во овој период на саморефлексија и самоконтрола.

Недостатоци и контраиндикации

По одреден период на постење, истражувањата покажуваат дека луѓето имаат тенденција да копнеат по скробна и покалорична храна. Ова може да ги промени предвидените ефекти од планот за контрола на тежината.

Некои краткорочни несакани ефекти вклучуваат главоболки, вртоглавица, зашеметеност, замор, низок крвен притисок и абнормален срцев ритам. Се тврди дека постот може да влијае на способноста на телото да апсорбира одредени лекови и да се меша со виталните дневни телесни функции. Воздржувањето од храна, исто така, може да биде ризично за луѓето кои се веќе неухранети, на пример, пациентите со Рак. Со текот на времето, ефектите од одвикнувањето од храна варираат во голема мера во зависност од личноста која пости.

Друга точка против е сувиот пост, во кои не е дозволена вода за пиење. Нашите тела се 70 до 80 проценти вода, така што сувиот пост би го отежнал нашето тело да ги заврши секојдневните задачи, како што е исфрлање на токсините или помагање на хранливите материи да влезат во клетките. Нашите бубрези, срце, бели дробови и сите други органи во телото од кои зависиме за нормален и здрав живот,  би страдале без соодветна хидратација.

Тоа е практика која го зголемува ризикот од дехидратација (особено во топли времиња и места). Ова може да доведе до камења во бубрезите, напади, низок волумен на крв и низок крвен притисок, електролитен дисбаланс, па дури и смрт.

Исто така, имајте на ум дека губењето на тежината може да го скрие намалувањето на течностите.

Што да се јаде за време на Рамазан?

Постојат некои препораки кога се практикува Рамазан, за да не биде надвор од контрола јадењето.

Сухур (оброк пред изгрејсонце)

Се препорачува да пиете многу течности и да изберете храна богата со течности за да се осигурате дека сте добро хидрирани за следниот ден. Ќе избереме скробна храна за енергија, избирајќи сорти богати со влакна или цели зрна каде што е можно, бидејќи тие можат да ни помогнат да се чувствуваме посити и да го помогнат варењето, што помага да се спречи запек.

  • Овошје и зеленчук. Овошјето и зеленчукот се од суштинско значење за време на постот бидејќи се полни со влакна и го подобруваат чувството на ситост додека го спречуваат запекот. Тие исто така содржат витамини, минерали и фитохемикалии кои се од витално значење за добро здравје.
  • Јаглехидрати со висока содржина на влакна. Тие вклучуваат храна како кафеав ориз, интегрален леб, овесна каша, житарки. Потребно им е подолго време за да се сварат и затоа помагаат во одржување на нивото на енергија подолго.
  • месо и алтернативи. Пилешкото месо без кожа, рибата и млечните производи со малку маснотии обезбедуваат одличен извор на протеини додека го ограничуваат внесот на масти. Покрај тоа, тие помагаат во поправка и градење на ткивото на телото. Конзумирањето на млечни производи богати со калциум помага и во одржување на силни коски. Оние кои се нетолерантни на лактоза можат да изберат млеко без лактоза или млеко од соја збогатено со калциум.

Ифтар (вечера)

Ифтар е време за надополнување на нивото на енергија. Подобро би било да се консумира храна од сите главни групи на храна: овошје и зеленчук, ориз и алтернативи, месо и неговите алтернативи (вклучувајќи млечни производи).

  • Овошје и зеленчук. Се препорачуваат две порции зеленчук и две порции овошје дневно, задолжително земете по една порција овошје и по една порција зеленчук во секој од двата ваши оброци. Традиционално, за време на Рамазан, урмите се јадат на почетокот на ифтар за да го симболизираат прекинувањето на постот. Како одличен извор на енергија и калиум, тие им помагаат на мускулите и нервите да работат добро. Сепак, се запомни да не се консумира премногу бидејќи урмите имаат висока содржина на шеќер.
  • Ориз и алтернативи. Пченичен леб, кафеав ориз или тестенини од цело зрно се сложени јаглехидрати кои му обезбедуваат на телото енергија, влакна и минерали. Во споредба со слатка храна и десерти, тие обезбедуваат постабилни и одржливи нивоа на енергија.
  • месо и алтернативи. Ќе вклучиме богати извори на протеини како што се посно месо, пилешко без кожа, риба, јајца, мешунки и млечни производи со малку маснотии.

За да ги одржуваме оброците здрави, ќе ја ограничиме употребата на масло за јадење и ќе се одлучиме за готвење на пареа, варење, печење или бавно пржење. При изборот на масла, треба да ги избираме и оние кои се богати со незаситени масти, како што се маслото од канола и маслото од соја.

Совети

Постот во месецот Рамазан е и ментална и физичка вежба. Иако можеби се разликуваме во начинот на кој ги подготвуваме нашите умови и тела, постојат некои препораки кои можат да им помогнат на муслиманите да се прилагодат на секојдневниот пост.

Бидете хидрирани

Ќе се обидеме да пиеме течности неколку пати во текот на ноќта, дури и ако не сме многу жедни; жедта е знак дека телото е веќе дехидрирано. Ќе избереме течности кои не содржат кофеин, бидејќи пијалоците со кофеин може да дехидрираат. Прекинувањето на постот на ифтар (вечера по зајдисонце) со вода не е само традиционално, туку гарантира дека го добиваме најдобриот извор на хидратација во телото пред да се одвлечеме од храната.

Но, треба да бидете внимателни и да не претерувате со тоа што ќе пиете премногу одеднаш. Обидот да се испие неколку литри одеднаш може да ги разреди електролитите на телото, предизвикувајќи потенцијално фатална состојба наречена интоксикација со вода.

Не јадете прекумерно

Потребни се околу 20 минути за телото да регистрира дека сме јаделе доволно. Затоа не треба да се прејадуваме за време на ифтар. Јадењето внимателно и слушањето кога гладот ​​е навистина задоволен, става помал стрес на телото и ни дава повеќе енергија отколку јадењето големи количини одеднаш.

Како што не се препорачува прескокнување на сухур, така и прејадувањето кога е време да се прекине постот може да му наштети на телото. Ифтар треба да биде хранлив и добро избалансиран оброк, а не гозба. Прејадувањето и претераното консумирање на масна храна особено може да доведат до варење и зголемување на телесната тежина. Ќе успориме и ќе уживаме во секој залак од храната.

Вежбајте вежби

Иако постот може да биде физички исцрпувачки, ние ќе се обидеме да не бидеме целосно седечки. Ако вообичаено вежбаме наутро, ќе се обидеме да тестираме како се чувствува телото ако ја префрлите вежбата на ноќта откако ќе го прекинете постот.

Напорното вежбање не е добра идеја во текот на денот бидејќи брзо можеме да дехидрираме. Можеме да правиме кратки, лесни прошетки или некои истегнувања за да ја одржиме нашата енергија во текот на денот.

Јадете балансирано

Има некои тајни за успешен сехри (оброк пред зори). Заедно, компонентите на урамнотежениот оброк помагаат да се одржи нивото на шеќер во крвта постабилно, давајќи ни добра енергија. Некои од ставките што треба да ги вклучите во вашиот сехри:

  • Цели зрна: Изворите вклучуваат житарки од цели зрна, интегрален леб, кафеав ориз и овесна каша.
  • Свежо овошје и зеленчук.
  • Протеини: извори вклучуваат млеко, јогурт, јајца, јаткасти плодови.
  • Здрави масти: изворите се јаткастите плодови и маслинките.
  •  

Дали Рамазан може да биде вегански?

Иако традиционалното мени за ифтар е претежно вегетаријанско, таа „жртва“ ја надополнувате така што за време на вечерата наплаќате двојно количество кабаб, биријани и кифлички. Некако, се претпоставува дека месото што се продава на пазарите во земја со мнозинско муслиманско население ќе биде целосно халал, добиено од животни и/или живина кои се подготвени во согласност со исламскиот закон.

Но, според исламот, ако животот на животното мора да заврши за опстанок на човекот, тогаш неговиот живот треба да се земе само во името на Бога. Оперативните зборови овде се „мора“ и „преживување“. Не желба, апетит, желба или ритуал, туку преживување. За тоа месо да биде халал, животните мора да бидат добро третирани пред да бидат заклани; не смеат да гледаат како се убиваат други животни пред нив; ножот не смее да се остри во присуство на животното; животното не треба да биде во непријатна положба и неколку други правила кои мора да се почитуваат при обработката на месото.

Многумина од муслиманите имаат впечаток дека нивна должност како муслиман е да јадат месо, а бидејќи вашиот пророк и неговите ученици јаделе месо, би се сметало дека на муслиман му сугерираат вегетаријанство или веганство. антиисламски. Вегетаријанството е всушност целосно халал, па дури и охрабрувано во исламот. Во старо време, повеќето муслимани јаделе месо, ако биле богати, како средната класа, еднаш неделно во петок. Така, традиционално муслиманите биле полувегетаријанци.

Човечкото тело во својата природна и здрава состојба никогаш нема да копнее за храна што не треба да ја јаде. Желбата за шеќер, месо, сирење, пржена храна и преработена храна е показател за паразити, недостатоци и други нерамнотежи во телото. Постот, ако се следи на веганска диета, ги коригира овие нерамнотежи и го учи телото да копнее (не да копнее) за здрава храна.

Рамазан во лето

Можно е месецот Рамазан да дојде во средината на летото. Природна е тенденцијата да се јаде лесно во текот на летото и да се премине од висококалорична храна на многу полесни работи.

За време на ифтар, важно е да земете малку течности со витамини, како што се овошен сок или целото овошје. Вообичаено е муслиманите да го прекинат постот (ифтар) со некои датуми. Овие намирници содржат уникатна мешавина на гликоза и фруктоза и се многу богати со калиум, клучен минерал за рехидратација и специјална мешавина на јаглени хидрати што ја подобрува хидратацијата освен само вода. Тие исто така имаат хранлива состојка наречена бета-Д-глукан, која е растворливо влакно што има здравствени придобивки и може да го зголеми чувството на ситост. Во основа, кога јадеме урма и вода за ифтар, нашето тело се хидрира многу побрзо отколку само со вода.

Урда.Одличнa е за Рамазан во лето бидејќи ги зголемува корисните бактерии во цревата и го подобрува варењето и го зајакнува имунитетот. Пиењето чаша матеница непосредно пред излегување на сонце помага да се спречи дехидрација. Природните освежителни пијалоци како кокосова вода, сок од лимон, матеница, сок од шеќерна трска итн., кои се богати со минерали, обично се претпочитаат над безалкохолните пијалоци, кофеинот и другите пијалоци.

Се препорачува да се јаде многу свежо овошје, сурови салати и лесно зачинета храна. Овошјето и зеленчукот лесно се вари и имаат висока содржина на вода, што помага при хидратација. Лубеницата е летна храна број еден за детоксикација. Овошјето е исклучително корисно за формирање на алкалии во телото; и исто така е богат со диетални влакна и калиум.