Прекумерното или неконтролирано потење-хиперхидроза

Прекумерното или неконтролирано потење.Ако страдате од прекумерно потење, важно е да ги одржувате погодените области колку што е можно чисти и суви. Можете да користите впивачки влошки за да спречите потта да се натопува низ вашата облека.

Прекумерното или неконтролирано потење, познато и како хиперхидроза, може да биде многу вознемирувачко и срамно, но тоа е доста вообичаено.
Луѓето со хиперхидроза многу се потат без некоја очигледна причина, дури и кога не се топли и не вежбаат. Обично, прекумерното потење не е поврзано со болест или болест, но понекогаш постои медицинска причина што може да предизвика прекумерно потење. Вашиот лекар може да ви помогне да ги разберете случаите на вашата хиперхидроза, да ги проверите сите основни состојби и да предложи третман и опции за управување. Постојат стратегии за начин на живот кои исто така можат да ви помогнат да управувате со вашата ситуација. Ако сте вознемирени од вашата состојба, може да помогне да разговарате со советник или психолог.

Што е прекумерно потење?
Прекумерното или неконтролирано потење, познато и како хиперхидроза, може да биде многу вознемирувачко и срамно, но тоа е доста вообичаено.

Околу 3 од секои 100 Австралијци имаат прекумерно потење, што значи дека многу се потат без некоја очигледна причина, дури и кога не се жешки или не вршат физичка активност. Ако ја имате оваа состојба, можеби ќе се потите толку многу што ќе ви се впие низ облеката.

Ако живеете со хиперхидроза и вашата состојба ви пречи, можете да побарате помош. Третманите можат да помогнат да се намали влијанието на прекумерното потење врз вашиот живот.

Постојат 2 типа на прекумерно потење:

Фокална хиперхидроза: прекумерно потење без очигледна причина во одредени области на телото, обично на пазувите, рацете, стапалата или лицето.
Генерализирана хиперхидроза: прекумерно потење што го зафаќа целото тело, обично поради основниот медицински проблем.

Што предизвикува нормално потење?
Потењето обично се случува кога ви е многу топло или кога вежбате. Вашиот нервен систем ги активира потните жлезди да произведуваат течност која испарува и го лади вашето тело. Исто така, понекогаш може да се потите ако се чувствувате вознемирени или нервозни.

Што предизвикува прекумерно потење?
Повеќето луѓе со прекумерно потење имаат состојба наречена „идиопатска хиперхидроза“. Тоа значи дека причината е непозната. Можно е нервите кои обично ве тераат да се потите да станат преактивни и да ги активираат потните жлезди дури и без топлина или физичка активност.

Овој тип на хиперхидроза често се јавува во семејства. Може да биде полошо ако сте нервозни или под стрес. Најчесто ги погодува вашите пазуви, потоа дланките и стапалата, а најмалку лицето.

За некои луѓе, прекумерното потење е предизвикано од медицинска состојба.

Важно е да го посетите вашиот лекар за да можете да се тестирате за да ја исклучите медицинската причина како што се:

дијабетес
менопауза
проблеми со тироидната жлезда
низок крвен шеќер
некои видови на рак
срцев удар
нарушувања на нервниот систем
инфекции
Некои лекови може да предизвикаат и прекумерно потење.

Кои се компликациите од прекумерното потење и како се дијагностицира?
Прекумерното потење само по себе не влијае на вашето здравје, но може да влијае на квалитетот на вашиот живот. Многу луѓе со оваа состојба сметаат дека тоа може да ги направи несреќни, депресивни, вознемирени или засрамени. Тоа може да влијае на социјалните животи, работата, врските и нивото на доверба на луѓето. Можеби чувствувате дека вашиот избор на облека е ограничен, на пример, ако имате тенденција да носите црно, така што дамките од пот се помалку видливи. Исто така, може да доведе до компликации како што се кожни состојби како егзема и физичка непријатност.

За да се дијагностицира хиперхидроза, вашиот лекар ќе ве прегледа и може да направи некои тестови за да ја исклучи медицинската причина за вашето прекумерно потење.

Како се лечи прекумерното потење?
Повеќето луѓе со прекумерно потење не сфаќаат дека можат да добијат помош, но има неколку работи што можете да ги направите, а третманот може да вклучува:

Лекови: вклучително и силни антиперспиранти (содржат алуминиум), лекови за блокирање на нервите, антидепресиви или ботулински токсин тип а (ботокс) (ова делува со намалување на количината на пот произведена од потните жлезди кога се инјектира околу жлездите). Овие третмани имаат тенденција да обезбедат привремено олеснување и тие не работат за секого. Може да има несакани ефекти како иритација на кожата од антиперспиранти, сува уста и проблеми со мокрење од орални лекови или нервна слабост од ботокс.


Терапија: психотерапија, терапија на однесување и техники за релаксација кои ќе ви помогнат да ја намалите анксиозноста и да го подобрите квалитетот на вашиот живот.
Јонтофореза: блага електрична струја се доставува преку вода до областите на засегнатата кожа.
Операција: ако вашата хиперхидроза е тешка, вашиот лекар може да препорача операција за отстранување на потните жлезди или прекинување на нервите. Ова може да биде потрајно решение, но несаканите ефекти може да вклучуваат оштетување на други органи и потење во други области по операцијата на една област.

Гледајќи се за себе
Ако страдате од прекумерно потење, важно е да ги одржувате погодените области колку што е можно чисти и суви. Можете да користите впивачки влошки за да спречите потта да се натопува низ вашата облека.

Погрижете се да носите резервен комплет облека и да изберете природни влакна како свила или памук кои овозможуваат вашата кожа да дише. Важно е да пиете многу вода за да ја замените течноста изгубена кога се потите.

Ако потењето влијае на вашите дланки, носењето ракавици може да ви помогне во секојдневните задачи. Ако тоа влијае на вашите стапала, соблечете ги чевлите и чорапите за да ги проветрувате нозете кога можете.

Ако сте вознемирени или засрамени, може да ви помогне да разговарате со советник или психолог.