Прележавте КОВИД-19 и се уште имате проблем со сетилото за мирис? Еве кога да очекувате враќање на старо

Истражувачкиот тим открил дека сетилото за мирис комплетно им се повратило кај 84 проценти од учесниците, по само четири месеци.

Губењето на мирис поради КОВИД-19 го снемува за 8 месеци

Лицата, кои поради болеста КОВИД-19 го изгубиле осетот за мирис, може да очекуваат дека сетилото ќе им се врати во период од неколку месеци, покажува француска студија.

Кај 49 од 51 испитаник, се јавило чувство дека мирисот им се вратил во рок од осум месеци, но две лица и една година по заразата, имале проблеми со сетилото за мирис.

Истражувачите, овој податок го опишуваат како одлична прогноза.

Студијата ја водела Марион Ренауд од клиничката болница во Стразбур, а минатата недела ја објави Jama Open Network.

Истражувачкиот тим открил дека сетилото за мирис комплетно им се повратило кај 84 проценти од учесниците, по само четири месеци.

По 12 месеци, кај 96 проценти од испитаниците сетилото за мирис комплетно се повратило.

Сите учесници на почетокот го изгубиле сетилото за мирис на повеќе од седум дена.