Претераниот внес на лекови против болки може да предизвика смрт, сината крв е еден од симптомите

За да ја ублажи болката една Американка искористила речиси цела туба крема против болка, а токму тоа можело да ја чини живот. Жената почувствувала олеснување на болката, но почнале да се појавуваат симптоми како отежнато дишење, а на ноктите и се појавиле темносини дамки. И била дијагностицирана метхемоглобинемија

Метхемоглобинемија е состојба кога хемоглобинот е во оксидиран облик и не може да се врзува со кислород заради што е намалена способноста на крвта да пренесува кислород во телото, односно до органите.

Не е познато со сигурност што ја предизвикува оваа појава, но се верува дека може да биде наследна. Сепак, она што треба да се има предвид е дека се јавува после изложеност на некои лекови, меѓу кои се оние кои содржат бензокаин, кој делува како локален анестетик.

Реакција е можна и кај некои видови антибиотик, како и кај консумација на зголемено количество нитрити, кои се користат во месната индустрија за подобрување на квалитетот на месото.

Како што наведува Американската агенција за лекови досега се пријавени 319 случаи на метхемоглобинемија која може да се поврзе со бензокаин, а од кои три случаи имале смртен исход.