Причина плус зошто треба да се користи ова растително масло: Штити од  Алцхајмерова болест

За време на едно истражување, научниците утврдиле дека маслиновото масло ги намалува воспалителните процеси во мозокот, како и дека го активира процесот на автофагија...

Екстра девственото маслиново масло би можело да го намали ризикот од деменција и Алцхајмерова болест. Имено, маслиновото масло ја одржува способноста за памтење и учење, додека истовремено го намалува создавањето на амилоидниот плак во мозокот, кој се наоѓа кај пациентите со Алцхајмерова болест.

За време на едно истражување, научниците утврдиле дека маслиновото масло ги намалува воспалителните процеси во мозокот, како и дека го активира процесот на автофагија за време на кој нервните клетки го елиминираат меѓуќелискиот отпад и токсините, но и тау протеините и бета-амолоидите кои се поврзуваат со појавата на Алцхајмерова и Паркинсонова болест. Со други зборови, оваа студија укажува на важната улога на маслиновото масло во превенцијата од споменатите болести.

На здравјето на мозокот поволно влијаат и намирниците како што се какао и црно чоколадо, боровинки, брокули, зелен листест зеленчук, ленено семе, ореви, морски плодови и риба.