Примарна дисменореја: Менструалната болка може да биде подеднакво болна како и срцевиот удар

Сте се запознале со терминот примарна дисменореја? Станува збор за силни менструални болки кои не можат да се издржат доколку не пиете лекови

Сте се запознале со терминот примарна дисменореја? Станува збор за силни менструални болки кои не можат да се издржат доколку не пиете лекови. Тоа не е болест, но предизвикана е од недоволно развиена матка, која е во неправилна позиција. Болката се смета дека е подеднаква како и срцевиот удар. Професорот Џон Гилбед од Универзитетот „College London“ при одделот за репродуктивно здравје, во едно интервју открил дека неговите пациентки често се жалат на грчеви за време на менструалниот период, за кои велат дека се слични со болките во градите, кои се силни симптоми за појава на срцев удар.

Одредени истражувања покажале дека постои загрижувачки размер помеѓу сфаќањето на сериозноста на болките кај жените или кај машките пациенти, каде „женската болка“ не се сфаќа толку сериозно. Машката популација чека 49 минути пред да побара помош, а жените дури 65 минути и тоа кога станува збор за исти симптоми и болки. Сепак, мажите признале дека менструалната болка може да биде подеднакво болна како и смртоносната медицинска појава, па тоа може да биде причина за конечно да се подобри третманот на „женските проблеми“.