Природни лекови од кои болката во грлото исчезнува веднаш

Солената вода ја привлекува влагата од слузницата и на тој начин ја разложува слузта и помага грлото да се исчисти од неа.

Медот е многу ефикасен при лекување на болката во грлото. Благ е делува антибактериски. Најдобро е да се измешаат една до три лажички мед во шолја топла вода и да се испира глрото најмалку два пати дневно.

Солта крие бројни својства кои помагаат при разни тегоби, а една од нив е и воспалено грло.

Солената вода ја привлекува влагата од слузницата и на тој начин ја разложува слузта и помага грлото да се исчисти од неа. Растопете половина лажичка сол во шолја топла вода и со растворот испирајте го грлото три пати во текот на денот.

Пеперминтот помага при отпушување на ноздрите, особено кога се корсти во форма на чај. Во шолја врела вода ставете две ќесички чај од пеперминт и оставете да отстојат пет минути. Кога чајот ќе се олади, испирајте го грлото наутро и навечер.