ПРОБЛЕМИ СО ВАРЕЊЕ-ЗЕМЕТЕ ЈА СЕРИОЗНО ДИСПЕПСИЈАТА

Експертите идентификуваа три типа на варење - а типот што го имате ќе зависи од тоа колку често ги доживувате симптомите, колку долго траат симптомите и дали постои основна состојба што предизвикува појава на вашите симптоми. Познавањето на типот што го имате може да ви помогне вам и на вашиот давател на здравствена заштита да го дознаете планот за лекување што е соодветен за вас.

Проблем со варење – исто така познато како диспепсија – се јавува кога имате проблеми со варењето на храната. Кога имате варење, може да почувствувате различни гастроинтестинални (поврзани со желудникот) симптоми како што се абдоминална болка, надуеност и непријатност после јадење.

Во повеќето случаи, варењето трае само неколку дена. Повеќето луѓе може да доживеат симптоми ако јадат премногу брзо, консумираат зачинета храна или пијат вишок кофеин или алкохол. Меѓутоа, ако вашето варење е резултат на некоја основна состојба (како што е гастроезофагеална рефлуксна болест), може да имате хронични (долготрајни) симптоми.

Во зависност од причината за вашето варење, опциите за третман може да вклучуваат без рецепт (OTC) или препишани лекови и промени во животниот стил. Истражувањата проценуваат дека околу 21% од луѓето имаат проблеми со варењето.3 Според тоа, учењето повеќе за варењето и разбирањето кога да побарате медицинска нега може да ви помогне да ги ублажите симптомите побрзо.

Видови на варење
Експертите идентификуваа три типа на варење – а типот што го имате ќе зависи од тоа колку често ги доживувате симптомите, колку долго траат симптомите и дали постои основна состојба што предизвикува појава на вашите симптоми. Познавањето на типот што го имате може да ви помогне вам и на вашиот давател на здравствена заштита да го дознаете планот за лекување што е соодветен за вас.

Повремени проблеми со варењето: Може да го имате овој тип ако почувствувате варење понекогаш – обично за време или после јадење храна. Симптомите обично исчезнуваат во рок од неколку минути до неколку часа по јадење.4
Хронично варење: Овој тип се случува кога имате чести епизоди на варење во текот на неколку недели или месеци. Хроничното варење обично се јавува поради основната состојба што ги предизвикува вашите симптоми.
Функционално варење: Во некои случаи, може да имате хронични симптоми на варење без неидентификувана причина. Ова е познато како функционално варење. Во моментов се проценува дека 75% до 80% од луѓето со варење спаѓаат во оваа категорија.

Симптоми
Варењето влијае на гастроинтестиналниот (ГИ) тракт, кој ги вклучува устата, грлото, хранопроводникот, желудникот, дебелото и тенкото црево, ректумот и анусот. Симптомите на варење може да влијаат на кој било од овие органи. Ако почувствувате варење, може да ги забележите следните симптоми:

Болка, непријатност или печење во стомакот
Се чувствувате премногу сити после јадење
Надуеност
Подригнување (подригнување)
Надуеност (прдеж)
Ѓоркање или режење во стомакот
Гадење или повраќање
Горушица

Причини
Варењето не е состојба сама по себе, туку е симптом на некоја состојба. Неколку основни здравствени состојби може да предизвикаат варење, вклучувајќи: 4

Пептичен улкус: Пептичните улкуси се рани кои се развиваат на слузницата на вашиот желудник и тенкото црево
Гастроинтестинална рефлуксна болест (ГЕРБ): Поврзана со тешки металоиди и рефлукс на киселина, ГЕРБ се јавува кога киселините од вашиот стомак регургитираат (назад) во грлото
Рак: Ракови кои влијаат на гастроинтестиналниот тракт
Други дигестивни болести: состојби кои влијаат на вашиот дигестивен систем, како што се панкреатитис (инфекција на панкреасот), синдром на нервозно дебело црево (IBS), гастритис (воспаление на ткивата на желудникот) и жолчни камења
Нетолеранција на лактоза: неможност да се вари лактозата (шеќер што се наоѓа во млечните производи)
Бактериска инфекција: Инфекција на гастроинтестиналниот тракт предизвикана од одредени бактерии, како што е H. pylori

Фактори на ризик
Освен основните здравствени состојби, одредени фактори на животен стил и животната средина исто така може да го зголемат ризикот од развој на варење. Тие вклучуваат:

Пребрзо јадење
Прејадување во едно седење
Конзумирање на зачинета, масна или храна со висока киселост
Прекумерно пиење алкохол или кофеин
Пушење тутун
Земање одредени лекови, како што се Адвил (ибупрофен) и Алеве (напроксен) и некои антибиотици
Живеење со вишок стрес, без спроведување на соодветни техники за управување со стресот
Имајќи семејна историја на варење или дигестивни проблеми

Дијагноза
Ако имате чести епизоди или симптоми на варење, посетата на давател на здравствена заштита може да ви помогне да постигнете соодветна дијагноза и да започнете со лекување побрзо. За време на вашиот состанок, стандардно е вашиот провајдер да ве праша за вашата лична и семејна медицинска историја, навиките за животниот стил и моменталните симптоми.

Видови на варење
Експертите идентификуваа три типа на варење – а типот што го имате ќе зависи од тоа колку често ги доживувате симптомите, колку долго траат симптомите и дали постои основна состојба што предизвикува појава на вашите симптоми. Познавањето на типот што го имате може да ви помогне вам и на вашиот давател на здравствена заштита да го дознаете планот за лекување што е соодветен за вас.

Повремени проблеми со варењето: Може да го имате овој тип ако почувствувате варење понекогаш – обично за време или после јадење храна. Симптомите обично исчезнуваат во рок од неколку минути до неколку часа по јадење.4
Хронично варење: Овој тип се јавува кога имате чести епизоди на варење во текот на неколку недели или месеци. Хроничното варење обично се јавува поради основната состојба што ги предизвикува вашите симптоми.
Функционално варење: Во некои случаи, може да имате хронични симптоми на варење без неидентификувана причина. Ова е познато како функционално варење. Во моментов се проценува дека 75% до 80% од луѓето со варење спаѓаат во оваа категорија.

Симптоми
Варењето влијае на гастроинтестиналниот (ГИ) тракт, кој ги вклучува устата, грлото, хранопроводникот, желудникот, дебелото и тенкото црево, ректумот и анусот. Симптомите на варење може да влијаат на кој било од овие органи. Доколку почувствувате варење, може да ги забележите следните симптоми:

Болка, непријатност или печење во стомакот
Се чувствувате премногу сити после јадење
Надуеност
Подригнување (подригнување)
Надуеност (прдеж)
Ѓоркање или ржење во стомакот
Гадење или повраќање
Горушица

Причини
Варењето не е состојба сама по себе, туку е симптом на некоја состојба. Неколку основни здравствени состојби може да предизвикаат варење, вклучувајќи:

Пептичен улкус: Пептичните улкуси се рани кои се развиваат на слузницата на вашиот желудник и тенкото црево
Гастроинтестинална рефлуксна болест (ГЕРБ): Поврзана со тешки металоиди и рефлукс на киселина, ГЕРБ се јавува кога киселините од вашиот стомак регургитираат (назад) во грлото
Рак: Ракови кои влијаат на гастроинтестиналниот тракт
Други дигестивни болести: состојби кои влијаат на вашиот дигестивен систем, како што се панкреатитис (инфекција на панкреасот), синдром на нервозно дебело црево (IBS), гастритис (воспаление на ткивата на желудникот) и жолчни камења
Нетолеранција на лактоза: неможност да се вари лактозата (шеќер што се наоѓа во млечните производи)
Бактериска инфекција: Инфекција на гастроинтестиналниот тракт предизвикана од одредени бактерии, како што е H. pylori

Фактори на ризик
Настрана од основните здравствени состојби, одредени фактори на животен стил и животна средина исто така може да го зголемат ризикот од развој на варење. Тие вклучуваат:

Пребрзо јадење
Прејадување во едно седење
Конзумирање на зачинета, масна или храна со висока киселост
Прекумерно пиење алкохол или кофеин
Пушење тутун
Земање одредени лекови, како што се Адвил (ибупрофен) и Алеве (напроксен) и некои антибиотици
Живеење со вишок стрес, без спроведување на соодветни техники за управување со стресот
Имајќи семејна историја на варење или дигестивни проблеми

Дијагноза
Ако имате чести епизоди или симптоми на варење, посетата на давател на здравствена заштита може да ви помогне да постигнете правилна дијагноза и да започнете со лекување побрзо. За време на вашиот состанок, стандардно е вашиот провајдер да ве праша за вашата лична и семејна медицинска историја, животните навики и моменталните симптоми.

Откако ќе дознаат повеќе за вашето целокупно здравје, вашиот давател може да ги изврши или нареди следните тестови за да ви даде точна дијагноза:65

Физички преглед за да се провери дали има карактеристични симптоми на варење, како што се надуеност или стомачна болка
Ендоскопија на горниот гастроинтестинален тракт (користи цевка прикачена на камера за да погледне внатре во вашето тело) за да провери дали има симптоми на гастроинтестинални состојби како чир или гастритис
Тестови за сликање, како што се рендген, компјутерска томографија (КТ) или ултразвук за проверка на воспаление и основни здравствени состојби кои можат да доведат до варење
Тестови на крвта за да се бараат штетни бактерии кои можат да влијаат на вашиот стомак
Примерок од измет (измет) за тестирање за инфекции како што е H. pylori

Третман
Ако добиете дијагноза за здравствена состојба што ги предизвикува вашите симптоми или имате чести епизоди на варење, вашиот давател на здравствена заштита ќе работи со вас за да пронајдете план за лекување што обезбедува олеснување на симптомите. Општо земено, целите на третманот за варење се или да се намали сериозноста на вашите епизоди на варење или да се спречат симптомите да се појават на прво место. Комбинацијата на лекови и промени во животниот стил се најчестите опции за третман.

Антибиотици
Ако H. pylori или друга бактериска инфекција предизвикува варење, вашиот лекар може да одлучи да ви препише еден или повеќе од следниве антибиотски лекови:7

Амоксил (амоксицилин)
Биаксин (кларитромицин)
Флагил (метронидазол)
Сумицин (тетрациклин)
Тиндамакс (тинидазол)
Инхибитори на протонска пумпа
Ако вашето варење е придружено со горушица, вашиот давател на здравствена заштита може да препорача инхибитори на протонска пумпа (PPIs) – кои се лекови кои помагаат да се намали стомачната киселина во вашиот дигестивен систем. Вашиот давател на услуги може да ви препише еден од следниве лекови:7

Нексиум (есомепразол)
Превацид (ланзопразол)
Прилосек (омепразол)
Протоникс (пантопразол)
AcipHex (рабепразол)

Антациди
За луѓе со функционално или повремено варење, давателите на услуги може да препорачаат антациди за намалување и неутрализирање на киселината во стомакот и подобрување на варењето. Повеќето антациди може да ги најдете без рецепт во вашата локална аптека, аптека или супермаркет:7

Стомак (калциум карбонат)
Имодиум (лоперамид)
Миланта (симетикон)
Алка-Селцер (натриум бикарбонат)
H2 блокатори
Блокаторите H2 се класа на лекови кои го намалуваат количеството на стомачна киселина што го произведува вашето тело. Овие лекови се најкорисни за хронично варење. Можете да ги најдете или без рецепт или вашиот давател може да ви понуди рецепт за еден од следниве лекови:7

Тагамет ХБ (циметидин)
Пепцид АЦ (фамотидин)
Аксид АР (низатидин)
Zantac 75 (ринатидин)
Прокинетика
Прокинетиците се класа на лекови кои го поттикнуваат варењето. Овие лекови обично бараат рецепт. Во моментов постојат два типа на прокинетика достапни во САД, вклучувајќи: 7

Урехолин (бетанехол)
Reglan (метоклопрамид)

Промени во исхраната
Избегнувањето на одредени видови храна или пијалоци кои можат да предизвикаат или влошат варење може да помогне во подобрување на симптомите. Вашиот давател на здравствена заштита може да препорача ограничување на внесот на: 7

Алкохол
Кафе, чај или други пијалоци со кофеин
Газирани пијалоци или газирани пијалоци
Храна богата со киселина, како домати или агруми
Зачинета, масна или мрсна храна
Како да се спречи варење
Правењето одредени промени во вашиот животен стил може да помогне да се спречи варење. Постојат неколку работи што можете да ги направите за да избегнете да доживеете симптоми, вклучувајќи: 7

Чекајќи два до три часа пред да легнете после јадење
Целосно џвакајте ја храната
Избегнувајте да јадете грицки или оброци најмалку три часа пред спиење
Откажување од пушење
Ограничување на вежбањето веднаш после јадење
Управување со стресот со користење методи како јога, медитација, пишување дневник или други хоби во кои уживате
Компликации
Додека повременото варење ретко предизвикува компликации, хроничните случаи може да предизвикаат посериозни проблеми. Ако варењето не се лекува, има потенцијал да се развие во следниве состојби:

Стриктура на хранопроводникот: Кога вашето варење е резултат на ГЕРБ, стомачните киселини може да ја иритираат слузницата на хранопроводникот и да предизвикаат лузни. Со текот на времето, ова го стеснува хранопроводникот, што го отежнува голтањето храна или го олеснува заглавувањето на храната во вашето грло.
Пилорна стеноза: Киселините на желудникот исто така можат да ја иритираат слузницата на пилорусот, што е отвор што го поврзува желудникот со тенкото црево. Лузни и стеснување на овој премин може да предизвикаат различни дигестивни симптоми, вклучувајќи запек и повраќање. Важно е да се напомене дека оваа состојба може да се појави кај возрасни, но е почеста кај малите деца.

Живеење со проблем со варење
Додека симптомите на варење може да се чувствуваат непријатно, повеќето луѓе со симптоми продолжуваат да живеат целосен и здрав живот. Многу луѓе доживуваат привремени и ретки епизоди на варење. Меѓутоа, ако имате хронично варење, лековите и промените во исхраната можат брзо да ги ублажат симптомите.

Ако вашите симптоми не исчезнат или се влошуваат, добра практика е да се обратите кај вашиот давател на здравствена заштита за соодветно тестирање и дијагноза. Тие можат да ви помогнат да ја откриете основната причина за вашите симптоми и да најдете опции за третман што го подобруваат квалитетот на вашиот живот.