Промената на времето неповолно влијае на крвотокот – регулирајте го со исхрана!

За во дадени околности да се воспостави нормален крвтокот, треба да се прилагоди исхраната и да се внесува што е можно повеќе овошје и лесно динстан зеленчук.

На промените на времето реагираат повеќето, меѓу кои дури и здравите личности. Иако не се свесни за случувањата во организмот, најмногу трпи крвотокот. За во дадени околности да се воспостави нормален крвоток, треба да се прилагоди исхраната и во организмот да се внесува што е можно повеќе овошје и лесно динстан зеленчук, нагласуваат нутриционистите.

Променливото време често ги прави луѓето уморни и малаксани. За да се одбегне тоа и да се поврати загубената сила, во менито треба да се вклучат супи од зеленлук или месо. На крвотокот му е потребен и микроелементот хром, а него најмногу го има во печурките, јагодите, сувото грозје и костенестите плодови. На жените особено им е потребно железо, а може да го најдат во кашата од јаболка, магдоносот, динстаниот грашок и семките од тиква. За главно јадење се препорачува варен компир, сварен со гранче нане.

Крвотокот може да се стабилизира и ако еднаш дневно се консумираат кисели краставички или парче интегрален леб намачкан со сенф. Минералните состојки од краставиците и сенфот го окрепуваат човекот и му даваат сила. Исто делуваат и горчливите состојки од руколата, артичоките и брокулата. Меѓутоа, најважно е во текот на денот да се внесуваат доволни количества течности со неколку каппки сок од свеж лимон.