Првите симптоми на рак се појавуваат на рацете?! Прегледајте си ги дланките и препознајте ја болеста на време!

Важно е да не се занемаруваат невообичаените, нови и необјасниви симптоми

Рацете се еден од најискористените делови од телото. Со нив се ракуваме, креваме и спуштаме работи, ги валкаме… Повеќето од нас не водат доволно сметка за нив. Погледнете ги своите дланки и проверете дали на нив може да се прочитаат знаци на рак.

 

Суви пукнатини на рацете 

Иако е сосема нормално рацете да станат суви како резултат на континуирана употреба на балсам, понекогаш таа сува кожа може да се спротивставува дури и на употребата на креми и лосиони. Во тој случај би требало да појдете на лекар. Сувата кожа на горниот дел од дланките и местата кои изгубиле боја можат да укажуваат на сериозен проблем.

 

Отечени раце

Ракот е познат по тоа дека прави промени во целото тело, па ако забележите нешто чудно треба веднаш да појдете на лекар. Ако дланките ви отекуваат, веднаш побарајте стручна помош.

 

Болка во рацете

Ако без причина чувствувате болка во рацете, тоа може да биде еден од симптомите на рак. Тој предизвикува болка во различни органи, а тоа ги вклучува и дланките. Ракот на друг дел од телото може да се манифестира низ болка во дланките.

 

Останати симптоми на ракот

Рацете се само еден од можните симптоми. Ненадеен губиток на тежина, зарипнатост, постојан умор, иритирачка и упорна кашлица, исто така, можат да бидат знаци на рак.