Пушењето поттикнува стареење на лицето

Резултатите од истражувањето покажале дека колку некој повеќе пуши, толку погубното влијанието на изгледот на лицето бил поголем.

Британско истражување кое го спровеле научнивци од Универзитетот Бристол, покажало дека интензивното пушење може да поттикне стареење на лицето. Се покажало дека пушењето влијае на привлечноста на лицето и бројот на брчки на него.

Резултатите од истражувањето покажале дека колку некој повеќе пуши, толку погубното влијанието на изгледот на лицето бил поголем.

Со веќе познатите негативни ефекти на пушењето по здравјето, вклучувајќи го здравјето на белите дробови, срцето и крвните садови, како и зголемување на ризикот од карцином, ова може да биде дополнителна причина за престанок на пушењето.