ПУШЕЊЕТО УБИВА-колку хемикалии вдишувате со една цигара

Чадот од тутунот содржи преку 70 познати хемикалии кои предизвикуваат рак. Пушењето му штети на речиси секој орган во телото, предизвикувајќи многу болести и го намалува здравјето воопшто.

Никотинот е дрога која создава зависност во чадот од тутун, што предизвикува луѓето кои пушат да продолжат да пушат.

Заедно со никотинот, луѓето кои пушат вдишуваат околу 7.000 други хемикалии во чадот од цигарите. Многу од овие хемикалии доаѓаат од согорувањето на листовите од тутун. Некои од овие соединенија се хемиски активни и предизвикуваат длабоки и штетни промени во телото.

Чадот од тутунот содржи преку 70 познати хемикалии кои предизвикуваат рак. Пушењето му штети на речиси секој орган во телото, предизвикувајќи многу болести и го намалува здравјето воопшто.

Силно штетните компоненти на чадот од тутун вклучуваат:

катран – е зборот за цврстите честички суспендирани во чад од тутун. Честичките содржат хемикалии, вклучително и супстанции кои предизвикуваат рак (канцерогени). Катранот е леплив и кафеав и ги валка забите, ноктите на рацете и ткивото на белите дробови
јаглерод моноксид – е отровен гас. Тој е без мирис и боја и во големи дози брзо предизвикува смрт бидејќи го зазема местото на кислородот во крвта. Кај луѓето кои пушат, јаглерод моноксидот во нивната крв го отежнува кислородот да дојде до нивните органи и мускули.
оксидирачки хемикалии – се високо реактивни хемикалии кои можат да ги оштетат срцевите мускули и крвните садови на луѓето кои пушат. Тие реагираат со холестерол, што доведува до таложење на масен материјал на ѕидовите на артериите. Нивните дејства доведуваат до срцеви заболувања, мозочен удар и болести на крвните садови
метали – чадот од тутун содржи неколку метали кои предизвикуваат рак, вклучувајќи арсен, берилиум, кадмиум, хром, кобалт, олово и никел
радиоактивни соединенија – чадот од тутун содржи радиоактивни соединенија за кои се знае дека се канцерогени.

Ефектите од пушењето тутун врз телото
Вдишувањето чад од тутун предизвикува оштетување на многу органи и системи на телото.

Ефектите од пушењето врз респираторниот систем
Ефектите на чадот од тутун врз респираторниот систем вклучуваат:

иритација на душникот (душникот) и гркланот (гласовна кутија)
намалена функција на белите дробови и останување без здив поради оток и стеснување на дишните патишта на белите дробови и вишок слуз во белите дробови
нарушување на системот за клиренс на белите дробови, што доведува до таложење на отровни материи, што резултира со иритација и оштетување на белите дробови
зголемен ризик од инфекција на белите дробови и симптоми како што се кашлање и отежнато дишење
трајно оштетување на воздушните кеси на белите дробови.
Ефектите од пушењето врз циркулаторниот систем

Ефектите на чадот од тутун врз циркулаторниот систем вклучуваат:

покачен крвен притисок и пулс
стегање (затегнување) на крвните садови на кожата, што резултира со пад на температурата на кожата
помалку кислород што го носи крвта за време на вежбањето
„полеплива“ крв, која е повеќе склона кон згрутчување
оштетување на слузницата на артериите, за која се смета дека е фактор кој придонесува за атеросклероза (со таложење на масни наслаги на ѕидовите на артериите)
намален проток на крв во екстремитетите (прсти и прсти)
зголемен ризик од мозочен и срцев удар поради блокирање на снабдувањето со крв.


Ефектите од пушењето врз имунолошкиот систем
Ефектите на чадот од тутун врз имунолошкиот систем вклучуваат:

поголема подложност на инфекции како што се пневмонија и грип
потешки и подолготрајни болести
пониски нивоа на заштитни антиоксиданси (како витамин Ц) во крвта.
Ефектите од пушењето врз мускулно-скелетниот систем
Ефектите на чадот од тутун врз мускулно-скелетниот систем вклучуваат:

затегнување на одредени мускули
намалена густина на коските.

Ефектите од пушењето врз половите органи
Ефектите на чадот од тутун врз машкото тело вклучуваат зголемен ризик за:

помал број на сперматозоиди
поголем процент на деформирана сперма
генетско оштетување на спермата
импотенција, која може да се должи на ефектите од пушењето врз протокот на крв и оштетување на крвните садови на пенисот.

Ефектите на чадот од тутун врз женското тело вклучуваат:

намалена плодност, неправилности на менструалниот циклус или отсуство на менструација
менопаузата достигна една или две години порано
зголемен ризик од рак на грлото на матката
значително зголемен ризик од мозочен и срцев удар доколку пушачот е на возраст над 35 години и зема орални контрацептивни таблети.
Други ефекти на пушењето врз телото

Престанете со пушење веднаш!

Други ефекти на чадот од тутун врз телото вклучуваат:

иритација и воспаление на желудникот и цревата
зголемен ризик од болни чирови долж дигестивниот тракт
намалена способност за мирис и вкус
предвремено збрчкање на кожата
поголем ризик од слепило
заболување на непцата (периодонтитис).
Ефектите од пушењето врз бебињата

Ефектите од пушењето на мајката врз нероденото бебе вклучуваат:

зголемен ризик од спонтан абортус, раѓање на мртво дете и предвремено породување
послаби бели дробови
ниска родилна тежина, што може да има траен ефект врз растот и развојот на децата. Ниската родилна тежина е поврзана со зголемен ризик од срцеви заболувања, висок крвен притисок и дијабетес во зрелоста
зголемен ризик од расцеп на непце и расцеп на усна
зголемен ризик од нарушување на хиперактивноста со дефицит на внимание (АДХД).
Пасивното пушење (изложеност на мајката непушачка на пасивно пушење) исто така може да му наштети на фетусот.

Ако некој родител продолжи да пуши во текот на првата година од животот на своето бебе, детето има зголемен ризик од инфекции на увото, респираторни заболувања како што се пневмонија и бронхитис, ненадејна неочекувана смрт во детството (SUDI) и менингококна болест.

Болести предизвикани од долгорочно пушење
Лицето кое пуши во текот на својот живот е изложено на висок ризик да развие низа потенцијално смртоносни болести, вклучувајќи:

рак на белите дробови, устата, носот, гркланот, јазикот, назалниот синус, хранопроводникот, грлото, панкреасот, коскената срцевина (миелоидна леукемија), бубрезите, грлото на матката, јајниците, уретер, црниот дроб, мочниот меур, цревата и желудникот
белодробни заболувања како што се хроничен бронхитис и хронична опструктивна белодробна болест, која вклучува опструктивен бронхиолитис и емфизем
срцеви заболувања и мозочен удар
чирови на дигестивниот систем
остеопороза и фрактура на колкот
слаба циркулација на крвта во стапалата и рацете, што може да доведе до болка и, во тешки случаи, до гангрена и ампутација
дијабетес тип 2
ревматичен артритис.

 

о.р.