Радијационен ентеритис-воспаление на цревата што се јавува по терапија со зрачење.

Радијационен ентеритис е воспаление на цревата што се јавува по терапија со зрачење. Зрачниот ентеритис предизвикува дијареа, гадење, повраќање и стомачни грчеви кај луѓето кои примаат зрачење насочено кон абдоменот, карлицата или ректумот. Тоа е најчеста кај луѓето кои примаат терапија со зрачење за рак во пределот на стомакот и карлицата.

Радијационен ентеритис е воспаление на цревата што се јавува по терапија со зрачење.

Зрачниот ентеритис предизвикува дијареа, гадење, повраќање и стомачни грчеви кај луѓето кои примаат зрачење насочено кон абдоменот, карлицата или ректумот. Тоа е најчеста кај луѓето кои примаат терапија со зрачење за рак во пределот на стомакот и карлицата.

За повеќето луѓе, ентеритисот со зрачење е привремен, при што воспалението обично се намалува неколку недели по завршувањето на третманот. Но, за некои, ентеритисот со зрачење може да продолжи долго по завршувањето на терапијата со зрачење или може да се развие неколку месеци или години по третманот.

Хроничниот ентеритис со зрачење може да предизвика компликации како што се анемија, дијареа или опструкција на дебелото црево.

Третманот се фокусира на ублажување на симптомите додека воспалението не заздрави. Во тешки случаи, може да биде потребно хранење со цевка или операција за отстранување на делови од цревата.

Симптоми
Симптомите на ентеритис со зрачење вклучуваат дијареа, гадење, повраќање и грчеви во стомакот. Симптомите се јавуваат поради иритација на цревата од терапија со зрачење за рак. Симптомите обично исчезнуваат неколку недели по завршувањето на третманот. Но, понекогаш тие траат подолго. Зрачниот ентеритис кој трае подолго може да предизвика анемија и опструкција на дебелото црево.

Фактори на ризик
Ризикот од зрачење ентеритис е поголем кај луѓето кои се подложени на третмани со зрачење за рак на стомакот и карлицата. Ентеритис со зрачење се јавува затоа што терапијата со зрачење може да предизвика иритација на цревата.