Раното станување ви паѓа тешко? Еве зошто е така…

Учесниците во истражувањето кои себеси се окарактеризирале како утрински тип на личност имале помалку проблеми со несоницата и помал ризик од депресија

Ако ви е тешко да се будите наутро, треба да знаете дека тоа не е само навика и дел од воспитувањето, туку и генетика. Нашиот внатрешен часовник, заради кој ни е лесно или тешко да легнуваме порано и да стануваме рано наутро, е дефиниран во нашите гени.

Научниците утврдиле дека дури 7 гени се вклучени во овој механизам кој не зависи од нашата волја. Тие, исто така, забележале дека учесниците во истражувањето кои себеси се окарактеризирале како утрински тип на личност имале помалку проблеми со несоницата, дека им е сосема доволно да отспијат 8 часа секоја ноќ, како и дека имаат помал ризик од депресија, отколку луѓето кои себе се опишуваат како „ноќни птици“.