Ретроградна менструација-кога крвта од менструацијата тече наназад во стомакот наместо надвор од вагината

Самата ретроградна менструација обично не предизвикува загриженост. Сепак, може да биде загрижувачко ако предизвикува болни симптоми или доведува до медицински состојби кои влијаат на вашиот репродуктивен систем. На пример, ретроградната менструација може да доведе до болни состојби како ендометриоза.

Ретроградна менструација е кога менструацијата тече нагоре низ фалопиевите туби и во карлицата наместо надвор од вагината. Тоа е нормален дел од менструацијата, но може да доведе до состојби како ендометриоза.

Што е ретроградна менструација?
Ретроградна менструација е кога крвта од менструацијата тече наназад во стомакот наместо надвор од вагината. Во типичен менструален период, слузницата на матката (која е мешавина од крв и ткиво) тече надолу и надвор од вагината. Со ретроградна менструација, крвта тече низ фалопиевите туби и во стомакот. Ретроградната менструација е вообичаена и обично не предизвикува проблеми.

Здравствените услуги веруваат дека луѓето со ретроградна менструација може да бидат изложени на поголем ризик за развој на ендометриоза. Ендометриозата е честа состојба каде што поставата на матката расте надвор од вашата матка. Кога имате ретроградна менструација, можно е клетките од вашиот ендометриум (поставата на матката) да растат на абдоминалните или карличните органи.

Кој е веројатно да добие ретроградна менструација?
Секое лице кое има менструација може да има ретроградна менструација. Тоа е нормален дел од менструалниот процес и обично не е причина за грижа. Станува проблем кога доведува до болни симптоми или состојба како ендометриоза.

Дали крварите со ретроградна менструација?
Да. Луѓето со ретроградна менструација сè уште крварат од вагината, но дел од крварењето тече во погрешна насока. Наместо да излезе од вашата вагина, крвта тече нагоре низ фалопиевите туби и во абдоминалната и карличната празнина. Клетките потоа можат да растат површно на перитонеумот (поставата на вашиот абдоминален ѕид што ги покрива желудникот, слезината, цревата и другите абдоминални органи) или подлабоко во абдоминалните или карличните органи.

Кои се симптомите на ретроградна менструација?
Повеќето луѓе немаат симптоми на ретроградна менструација. Кај оние кои го прават тоа, најчест симптом е болен период. Други може да пријават дека имаат полесен период. Тоа е затоа што крвта тече назад во нивниот стомак наместо надвор од нивната вагина во нивната влошка, тампон или менструална чаша.

И покрај тоа што звучи алармантно, нормално е да се доживее ретроградна менструација.

Што предизвикува ретроградна менструација?
Истражувачите не се точно сигурни што предизвикува ретроградна менструација, но многумина веруваат дека тоа може да доведе до ендометриоза. Фактори како што се малиот отвор на грлото на матката или генетиката исто така може да играат улога.

Дали ретроградната менструација предизвикува ендометриоза?
Неколку студии покажуваат корелација помеѓу ретроградна менструација и развој на ендометриоза. Можно е ако имате ретроградна менструација, ендометријалните клетки (клетки во слузницата на матката) да се пробијат низ фалопиевите туби и во карлицата. Ако вашето тело не ги исчисти клетките, тие би можеле да се насоберат на карличните органи, предизвикувајќи ендометриоза.

Како се дијагностицира ретроградна менструација?
Вашиот давател на здравствена заштита може да дијагностицира ретроградна менструација при преглед на карличните органи, како на пример за време на лапароскопија. Овој тип на процедура му овозможува на вашиот оператор да ја види внатрешноста на вашиот стомак, каде што може да открие крв. Типично, дијагностицирањето на ретроградна менструација се случува додека проценуваат друга состојба. На пример, може да го посетите вашиот лекар за симптоми на ендометриоза или карлична болка и тие да откријат крв во вашиот стомак или карлица.

Кој е третман за ретроградна менструација?
Ретроградната менструација не бара третман освен ако не предизвикува други симптоми или состојби. Некои даватели на здравствени услуги препишуваат хормони кои го намалуваат менструалното крварење. Ова може да ја намали количината на крв што тече наназад во вашиот стомак.

Хистеректомија (операција за отстранување на матката) е еден од начините за елиминирање на ретроградната менструација, но оваа операција обично се изведува само ако е медицински неопходно.

Превенција
Како можам да го намалам ризикот од ретроградна менструација?
Ретроградната менструација е чест дел од менструалниот циклус кој обично не предизвикува проблеми. Сепак, хормонските лекови кои го олеснуваат вашиот период може да помогнат да се спречи ретроградна менструација.

Кои се компликациите на ретроградната менструација?
Самата ретроградна менструација обично не предизвикува загриженост. Сепак, може да биде загрижувачко ако предизвикува болни симптоми или доведува до медицински состојби кои влијаат на вашиот репродуктивен систем. На пример, ретроградната менструација може да доведе до болни состојби како ендометриоза.