Ризикот од смрт е највисок на родендените

На прво читање тврдењето е чудно, но не и кога ќе се прочитаат аргументите.

Ризикот од смрт на одредено лице на неговиот роденден се зголемува поради несреќните случаи за време на роденденската прослава, нагласуваат научниците. Станува збор за несреќни случаи предизвикани од огномети, паѓање во базен или некоја караница во која неретко учесниците користат ладно или дури и огнено оружје.

Ризикот од смрт на славеникот се зголемува и заради прекумерната употреба на алкохол за време на роденденската забава, како и на наркотици и други психотропни супстанци. Освен тоа на роденденот, особено под влијание на алкохол или наркотици, човек неретко паѓа во депресија, кое може да заврши и со самоубиство. Научниците објаснуваат дека на роденденот, човек се опушта, отстапувајќи од вообичаениот режим на живот, а тоа може да биде многу опасно.

Наодите биле направени од американски истражувачи откако проучувале документација на смртни случаи од 25 милиони луѓе на возраст над 14 години. 73.226 од нив умреле на нивниот роденден, што е за 7% повеќе од просечната дневна смртност во светот – 68.493 луѓе