Рузмаринот помага за подобро варење на храната

Рузмаринoт е лековита и зачинска билка, која расте како грмушка, што може да достигне и до три метри

Рузмарионот е медитеранска билка која има тесни ливчиња и неверојатно пријатен мирис. Се користи како зачин во многу медитерански јадења, а неговите лековити својства се познати уште од античките времиња.

Помага за подобро варење на храната

Чајот од рузмарин се користи за дигестивни проблеми (надуеност, бавно варење), ревматски заболувања, проблеми со жолчката. Рузмарионот го поттикнува мокрењето и добро делува на црниот дроб. Многу е ефикасен против бактерии како staphylococcus, streptococcus, escherichia и габичките сandida.

Ја подобрува концентрацијата

Маслото од рузмарин ги проширува крвните садови, ја поттинкува циркулацијата, го зголемува крвниот притисок и овозможува подобра концентрација и помнење. Истражувањата покажуваат дека редовното консумирање рузмарин го намалува ризикот од малигни заболувања, како што е ракот на кожата.

Свеж или сушен рузмарин?

Секогаш кога е можно, одберете свеж рузмарин наместо сув, бидејќи е побогат со вкус и арома. Пред готвење, правење чај или масло, добро исплакнете го под млаз вода и исушете го