Се обидувате да забремените: Стресот го отежнува зачнувањето

Жените изложени на сериозен стрес за време на овулацијата имаат половина помалку шанси да останат бремени

Жените изложени на сериозен стрес за време на овулацијата имаат половина помалку шанси да останат бремени, покажало новото истражување, спроведено во САД на Универзитетот во Луисвил.

Претходните студии веќе ја поврзаа постојаната изложеност на силен стрес кај жените со поголем ризик од неплодност.

Во новото истражување, присуството на стрес кај испитаниците не било следено со помош на биомаркери од плунката, туку научниците се базирале на изјавите на самите учесниците во истражувањето.

Резултатите покажале дека и психолошката перцепција на стресот придонесува за намалување на шансите за зачнување. Новите наоди биле собрани од околу 400 жени на возраст под 40 години, кои биле следени во текот на 20 месеци.