СЕ ЗА АБОРТУСОТ-НАЧИНИ, РИЗИЦИ И ПОТРЕБА

Абортусот е постапка за прекинување на бременоста. Бременоста се прекинува или со земање лекови или со хируршка процедура. Абортусите може да се вршат само во болница по завршена здравствена процедура со проценка на здравствена состојба, ризици и последици.Црните абортуси, или абортуси диво се сметаат за животозагрижувачки и опасни, и како такви се забранети.

Абортусот е постапка за прекинување на бременоста.
Бременоста се прекинува или со земање лекови или со хируршка процедура.
Абортусите може да се вршат само во болница по завршена здравствена процедура со проценка на здравствена состојба, ризици и последици.Црните абортуси, или абортуси диво се сметаат за животозагрижувачки и опасни, и како такви се забранети.

Ако сте бремени помалку од 10 недели, можеби ќе можете да направите медицински абортус дома по првичниот состанок со болницата или клиниката.

Постојат 3 главни начини за абортус:

разговарајте со општ лекар и побарајте упатување- лекар треба да ве упати на  матичен гинеколог- лекар ако тој или таа има какви било забелешки за абортус
контактирајте со клиника за сексуално здравје (понекогаш наречена клиники за планирање на семејството или клиники за ГУМ (генитоуринарна медицина) и побарајте упатување до служба за абортус
Времето на чекање може да варира, но не треба да чекате повеќе од 2 недели од моментот кога (или лекар) првпат ќе контактирате со гинеколог.

Можете исто така да платите за абортус приватно ако сакате. Трошоците за приватни абортуси варираат во зависност од фазата на бременост и методот што се користи за спроведување на постапката.

Кога може да се изврши абортус
Повеќето абортуси во  Европа се вршат пред 24-та недела од бременоста.

Тие можат да се спроведат по 24 недели во многу ограничени околности – на пример, ако животот на мајката е загрозен или детето би се родило со тешка попреченост.

Повеќето служби за абортус ќе побараат да се изврши ултразвучно скенирање за да се утврди колку недели сте бремени. Должината на бременоста се пресметува од првиот ден од последната менструација.

Абортусите се побезбедни колку порано се вршат. Добивањето совет рано ќе ви даде повеќе време да донесете одлука ако не сте сигурни.

Одлучување за абортус
Одлуката за абортус е само ваша.

Некои жени можеби се сигурни дека сакаат да абортираат, додека на други може да им биде потешко да донесат одлука.

Сите жени кои бараат абортус можат да разговараат за нивните опции и да добијат поддршка од обучен советник за бременост доколку сакаат.

Непристрасни информации и поддршка се достапни од:

вашиот матичен лекар или друг лекар  матичен гинеколог
советувалиште во клиниката за абортус
Можеби ќе сакате да разговарате и со вашиот партнер, пријатели или семејство, но не морате. Тие немаат избор за вашата одлука.(Ова е задолжително доколку се работи за малолетна бременост)

Ако не сакате да кажете никому, вашите податоци ќе бидат доверливи.

Ако сте помлади од 16 години, обично треба да им се каже на вашите родители. Лекарот или медицинската сестра може да ве охрабрат да му кажете на родител, старател или друг возрасен во кој имате доверба.

Постојат организации, обично познати како центри за кризни бремености, кои нудат советување околу бременоста. Тие не ги упатуваат луѓето на абортус и можеби не нудат избалансиран или точен совет.

Ако одите на место кое нуди советување за бременост и не сте сигурни дали ќе ве упатат на абортус, прашајте дали ги упатуваат луѓето на абортус.

Што се случува за време на абортусот
Пред да направите абортус, ќе закажете состанок за да разговарате за вашата одлука и што ќе се случи следно.

Секогаш кога е можно, треба да ви се даде избор за тоа како сакате да се изврши абортусот.

Има 2 опции:

медицински абортус („апчиња за абортус“) – земате 2 лека, обично во интервал од 24 до 48 часа, за да предизвикате абортус
хируршки абортус – имате процедура за отстранување на бременоста и нормално одете дома набрзо потоа
По абортусот, веројатно ќе треба да ги олесните работите неколку дена. Веројатно ќе имате непријатност и вагинално крварење до 2 недели.

Прочитајте повеќе за тоа како се изведува абортусот.

Ризици од абортус
Абортусот е безбедна процедура. Абортусите се најбезбедни и се случуваат со помала болка и крварење, кога се прават што е можно порано во бременоста.

Повеќето жени нема да доживеат никакви проблеми, но постои мал ризик од компликации, како што се:

инфекција на утробата (матката)
дел од бременоста останува во утробата
прекумерно крварење
оштетување на утробата или влезот на матката (грлото на матката)
Ако се појават компликации, можеби ќе ви треба дополнителен третман, вклучително и операција.

Абортусот нема да влијае на вашите шанси да забремените повторно и да имате нормална бременост во иднина.

Можеби ќе можете да забремените веднаш по абортусот. Треба да користите контрацепција ако не сакате да забремените.

Прочитајте повеќе за ризиците од абортус.

Абортуси може да се вршат само под грижа на квалификувани лекари кои работат во болници  или лиценцирани клиники.

Ако сте бремени помалку од 10 недели, можеби ќе можете да направите медицински абортус дома по првичниот состанок со болницата или клиниката. Можеби ќе треба да отидете во болница или клиника за скенирање, на пример за да дознаете колку недели е бременоста. Ако не ви треба скенирање, обично можете да закажете состанок со телефон или видео.

Пред абортус
Пред да направите абортус, ќе треба да закажете состанок за проценка. Ова обично се случува во болница или клиника, но може да ви биде понудена телефонска или видео проценка.

За време на оваа проценка, можете:

разговарајте за вашите причини за размислување за абортус и дали сте сигурни за вашата одлука
ќе ви биде понудена шанса да разговарате со обучен советник ако мислите дека тоа може да помогне
разговарајте со медицинска сестра или лекар за достапните методи на абортус, вклучувајќи ги сите поврзани ризици и компликации
да ви биде понудено ултразвучно скенирање за да проверите колку недели сте бремени
да се понуди тестирање за сексуално преносливи инфекции (СПИ)
треба да направите други тестови како тест на крвта, во зависност од какви било медицински состојби што ги имате или фаза во која сте во бременоста
Кога сте сигурни дека сакате да абортирате, ќе биде побарано да потпишете формулар за согласност и клиниката или болницата ќе договорат датум за абортус. 

Може да се премислите во секој момент до почетокот на абортусот.

Методи на абортус
Постојат 2 главни типа на абортус:

медицински абортус („апчиња за абортус“) – земање лекови за прекинување на бременоста
хируршки абортус – процедура за отстранување на бременоста
Медицинските и хируршките абортуси генерално можат да се извршат само до 24 недели од бременоста.

Во многу ограничени околности, абортусот може да се случи по 24 недели – на пример, ако постои ризик по животот или има проблеми со развојот на бебето.

Треба да ви биде понудено да изберете кој метод би го претпочитале секогаш кога е можно.

Медицински абортус
Медицинскиот абортус вклучува земање 2 различни лекови за прекинување на бременоста.

Лековите ви ги препишува болницата или клиниката и обично ги земате со разлика од 1 или 2 дена.

Бременоста се пренесува (излегува) преку вагината. Ова обично се случува неколку часа по земањето на вториот лек.

Не бара операција или анестезија.

Тоа ги вклучува следните чекори:

прво земате таблета која содржи лек наречен мифепристон, кој помага да се подготви вашето тело за следниот лек. Оваа прва таблета обично можете да ја земете дома ако сте бремени помалку од 10 недели, во спротивно ќе треба да ја земете во болница или клиника. Потоа ќе можете да се вратите дома и да продолжите со вашите вообичаени активности
обично 1 до 2 дена подоцна, земате втор лек наречен мизопростол – ги ставате таблетите под јазикот, помеѓу образот и непцата или внатре во вагината. Обично можете да го земате лекот дома ако сте бремени помалку од 10 недели – ако сте над 10 недели, треба да ги земате овие таблети во клиниката или болницата
во рок од 4 до 6 часа по земањето на вториот лек, слузницата на матката се распаѓа, предизвикувајќи болка, крварење и губење на бременоста
Понекогаш треба да земете повеќе дози мизопростол за да ја поминете бременоста.

Повремено, бременоста не  се прекинува и потребна е операција за нејзино отстранување.

Хируршки абортус
Хируршкиот абортус вклучува операција за отстранување на бременоста од утробата. Тоа може да се направи со:

локален анестетик (за вкочанетост на грлото на матката)
свесна седација (каде што сте опуштени, но будни)
длабока седација или општа анестезија (каде што спиете)
Повеќето луѓе кои имаат длабока седација нема да се сеќаваат на ништо и нема да бидат свесни за време на операцијата. Ако имате општа анестезија, ќе бидете целосно заспани за време на операцијата и нема да се сеќавате на ништо.

Каков вид на анестетик или седација имате зависи од вашите околности, колку недели сте бремени и од вашите сопствени преференции.

Пред хируршки абортус, ќе биде побарано да земете лек за отворање на грлото на матката. Ова се случува или неколку часа или 1 до 2 дена пред операцијата, во зависност од употребениот лек.

Постојат 2 методи на хируршки абортус.

Вакуум или вшмукување аспирација
Ова може да се користи до 14 недели од бременоста.

Цевка се вметнува во утробата преку грлото на матката (отворот до утробата од вагината), а бременоста се отстранува со помош на вшмукување. Лекарот можеби ќе треба да користи специјални инструменти за да помогне да се отстрани бременоста, во зависност од тоа колку недели сте бремени.

Вакуумската аспирација трае околу 5 до 10 минути и повеќето жени си одат дома неколку часа подоцна.

Дилатација и евакуација (D&E)
Се користи по 14 недели од бременоста. Тоа вклучува вметнување специјални инструменти наречени форцепс низ грлото на матката и во матката за да се отстрани бременоста.

D&E обично се изведува под седација или општа анестезија. Нормално е потребно

Ризици
-Абортус
Содржини
Преглед
Што се случува
Ризици
Абортусите се генерално многу безбедни и повеќето жени нема да имаат никакви проблеми.

Но, како и секој медицински третман, постои мал ризик нешто да тргне наопаку. Ризикот од компликации се зголемува колку што подоцна во бременоста се изврши абортус.

Можни компликации
Ризиците се различни во зависност од тоа дали имате медицински или хируршки абортус и колку недели сте бремени.

Медицински абортус
Пред 14 недели од бременоста, главните ризици од медицински абортус се:

потребна е друга процедура за отстранување на делови од бременоста кои останале во утробата: ова им се случува на околу 70 од 1.000 жени
сериозни компликации како тешко крварење, оштетување на матката или сепса: ова се случува кај околу 1 од 1.000 жени
Од 14 недели од бременоста, главните ризици од медицински абортус се:

потребна е друга процедура за отстранување на делови од бременоста кои останале во утробата: околу 13 од 100 жени
инфекција или повреда на утробата: ова се случува кај мал број жени
Хируршки абортус
Пред 14 недели од бременоста, главните ризици од хируршки абортус се:

потребна е друга процедура за отстранување на делови од бременоста кои останале во утробата: ова им се случува на околу 35 од 1.000 жени
сериозни компликации како тешко крварење, оштетување на матката или сепса: ова се случува кај околу 1 од 1.000 жени
По 14 недели од бременоста, главните ризици од хируршки абортус се:

потребна е друга процедура за отстранување на делови од бременоста кои останале во утробата: околу 3 од 100 жени
многу тешко крварење: помеѓу околу 1 и 10 од 100 жени
инфекција: ова се случува кај мал број жени
повреда на утробата или влез во утробата (грлото на матката): ова се случува кај мал број жени
Клиниката ќе ви го обезбеди бројот на 24-часовна телефонска линија за помош за да се јавите доколку имате какви било проблеми по абортусот.

 

Ефект врз плодноста, здравјето и идните бремености
Абортусот не го зголемува ризикот од рак на дојка или проблеми со менталното здравје.

Абортусот нема да влијае на вашите шанси да забремените и да имате нормална бременост во иднина.

Многу жени можат да забременат веднаш потоа, па затоа треба веднаш да започнете со употреба на контрацепција ако не сакате да забремените.

Треба да ви се понуди шанса да зборувате за контрацепција во моментот кога ќе абортирате. Ако изберете метод на контрацепција, треба да можете да го добиете од болницата или клиниката што го обезбедува вашиот абортус.

Има многу мал ризик за вашата плодност и идна бременост ако развиете инфекција на утробата што не се лекува брзо. Инфекцијата може да се прошири на фалопиевите туби и јајниците – позната како пелвична инфламаторна болест (ПИД).

ПИД може да го зголеми ризикот од неплодност или ектопична бременост, каде што јајцето се имплантира надвор од матката.

Но, повеќето инфекции се третираат пред да стигнат до оваа фаза.

Разговарајте со вашиот лекар или советодавна служба за абортус за повеќе информации доколку сте загрижени за можните ризици од абортус.