Седум утрински показатели дека имате добро здравје

Можеби некои од овие работи се чинат неубави, но барем знаете дека го држите здравјето под контрола.

Стручњаците тврдат дека лицата чии тела прават некои “непријатни“ работи наутро, се со одлично здравје.

“Во текот на првиот половина час од будењето, телото повторно го покренува својот мотор. Се зголемува температурата на телото и крвниот притисок, а хемикалиите и невроните во мозокот се прилагодуваат на промената. Кога телото преминува од состојба на спиење во будна состојба, мора да одработи некоипроцеси за да се подготви за таквиот премин. Можеби тие процеси се чинат “одвратни“, но тие помагаат телото што подобро да се прилагоди.

Ова се седум непријатни утрински работи кои всушност покажуваат дека имате добро здравје.

ГУРАЛКИ

Дури и ако имате повеќе, овие мали кружни наслаги на очите значат дека тие се штитат сами, дури и додека спиете. Материјата што се наоѓа околу очите кога ќе се разбудите, се создава со комбинирање на прашина, клетки на кожата и природна слуз. Кога сме будни, овие честички се испираат со солзите, но кога спиеме тие се таложат и тоа не е ништо страшно.

ГОЛЕМА НУЖДА

Утринската столица е многу добар знам дека телото исправно функционира. Метаболизмот е избалансиран, а дигестијата е здрава, велат стручњаците. Тие додаваат дека утринската столица е индикатор на здравјето на организмот – попрецизно, веднаш по будењето. Тоа има врска со тоа да тенкото и дебелото црево работат “прекувремено“ додека спиеме, а наутро би требало да имате природно дразнење за одење во тоалет.

УТРИНСКИ ЗДИВ

Доколку наутро имате нагласен и силен здив, вашето тело доживува здрава реакција на добриот ноќен сон. Плунката, велат стручњаците, која ги отстранува бактериите кои предизвикуваат лош здив значајно се намалува додека спиеме. Тоа доведува до појава на сува уста и бактерии на јазикот и забите, што доведува до тоа здивот наутро да е прилично непријатен.

ТЕМНА УРИНА

Во текот на денот, темната урина вообичаено е знак на дехидрација. Но, ако наутро ви изгледа потемна, тоа е знак дека телото исправно функционира. Стручњаците велат дека за да се одморат бубрезите, телото додека спиеме ослободува хормони. Тоа значи дека кога наутро се будиме, урината може да биде силно концентрирана, а тоа е всушност добра работа и дека телото дозволува бубрезите да се одморат. Но, единствено треба да внимавате да пиете доволно течности во текот на денот.

ГАСОВИ

Утринските гасови се знак на добра дигестија. Испуштањето ветрови е потребно за здрава функција на цревата и на дигестивниот сиситем. Затоа се препорачува храна богата со влакна.

СОЗДАВАЊЕ СЛУЗ

Можеби се чини одвратно, да веднаш по будењето мора да го испразните носот или да го прочистите грлото, но стручњаците напоменуваат дека тоа е добра работа. Имено, телото ја користи слузта за да се ослободи од алергените или остатоците од носот, синусите или грлото, односно од сите овие лоши работи кои во текот на ноќта се насобираат.

ПОДРИГНУВАЊЕ

Утринското подригнување е знак на добро функционирање на дигестивниот систем. Можеби ова ве загрижува, но нема потреба да бидете нервозни поради ваквиот одговор на телото.