Семките од тиква се посебно важни за здравјето на мажите

Во 100 г свежи семки има 7, 5 мг цинк, а во истото количество печени уште повеќе – 10, 3 мг од овој минерал

Семките од тиква се богати со цинк кој е важен за имунитетот, расположението, здравјето на кожата и очите, како и за репродуктивното здравје и плодноста на мажите. Во 100 г свежи семки има 7, 5 мг цинк, а во истото количество печени уште повеќе – 10, 3 мг од овој минерал.

Со консумирање на семки од тиква и нивното масло може да се подобри квалитетот на спермата

Истражувањата покажале дека намалениот број на сперматозоиди и машка неплодност можат да се поврзат со ниско ниво на цинк во организмот. Со консумирање на семки од тиква и нивното масло може да се подобри квалитетот на спермата, а, исто така, може да се ублажат и симптомите на бенигна хиперплазија на простата.