Сенфот како лек: Симнува температура, ублажува главоболка

Сенфот освен во кујната, се користи и како лек, и тоа во неколку ситуации...

Освен во кујната сенфот може да се користи и за намалување на телесната температура, помага при отежнато голтање, а ја ублажува и главоболката. Овој вкусен зачин се прави од лековита билка, со додаток на вода и оцет, па затоа и е толку корисен. На пример, кога ќе се изгорите нанесете подебел слој на изгореното место и болката ќе исчезне. Ако ве боли главата, намачкајте ги челото и слепоочниците и малку почекајте. Доколку ве боли грлото или сте зарипнати, голтнете лажичка од овој зачин. Може да приготвите и напиток, така што во половина шолја топла вода ќе помешате сенф со сок од лимон, лажичка сол, мед. Почекајте да се излади, па правете гаргара во устата.

Уште една ситуација во која може да помогне сенфот е кога имате температура:
Кога не ви е добро, имате настинка или температура – две лажици сенф измешајте со лажичка морска сол и сипете ја смесата во када полна со топла вода. Опуштете се во топлата бања, односно останете во неа некаде околу 20 минути, а потоа истуширајте се. Резултатите брзо ќе стигнат.