Шеќерот може да формира цисти на бубрезите

Полицистичната бубрежна болест е генетски наследна и погодува повеќе од 12 милиони луѓе ширум светот, што доведува до затајување на бубрезите во краен стадиум до возраст од 60 години кај многу поединци.

Според резултатите од нова студија, се чини дека шеќерот игра улога во формирањето на цисти кои се белег на полицистичната бубрежна болест. Кај луѓето, овие цисти растат доволно големи за да ја ослабат функцијата на бубрезите и на крајот да предизвикаат откажување на органите, поради што е потребна дијализа или трансплантација на бубрег.

Полицистичната бубрежна болест е генетски наследна и погодува повеќе од 12 милиони луѓе ширум светот, што доведува до затајување на бубрезите во краен стадиум до возраст од 60 години кај многу поединци.

Резултатите од истражувањето се сметаат за значајни бидејќи постои цела класа на молекули кои го блокираат внесот на шеќер во бубрезите и се привлечни терапевтски средства за бројни состојби. Се претпоставува дека овие лекови потенцијално би можеле да им помогнат на пациентите со полицистични бубрези.

Извор: Nature Communications