Шест причини поради кои мажите треба веднаш да пуштат брада

Многу мажи веруваат дека брадата ги прави помажевни, пожелни и попривлечни.

Популарноста за носење брада дојде со глобализацискиот интернет тренд и со “без бричење во ноември“ феномен. Целта на оваа непрофитна хуманитарна кампања е подигање на свеста за карциномите што ги погодуваат мажите. Меѓутоа, брадата веќе одамна го надмина ноември и споментата кампања, па за многумина стана личен печат и значаен естетски напредок. Но, пто науката вели за брадата?

Со пуштање на брада, не помагате само во борбата против ракот, туку си помагате и себеси. Брада е многу е корисно и здраво да се има. Еве и зошто:

ГО ЗАБАВУВА СТАРЕЕЊЕТО

Брадата блокира дури 90-95% од штетните УВ зрацци  и на тој начин спречува појава на брчки и рак на кожата, вели студија објавена во списанието Radiation Protection Dosimetry.

МАЖЕВНОСТ

И тоа не само во очите на жената, туку и кај мажите! Но, која е идеална должина на брадата? Истражувањата велат дека брадата од 10 дена е најатрактивна и најпосакувана.

ШТЕДИ ВРЕМЕ

Просечен маж троши околу 3.350 часа на бричење. Замислете што се можете да направите со овие преку три илјади часа, само ако пуштите брада!

ГИ УБЛАЖУВА СИМПТОМИТЕ ЗА АСТМА И АЛЕРГИЈА

Брадата делува како некој вид штит кој го задржува поленот и сите штетни честички пред тие да влезат во респираторниот систем. На тој начин спречува појава на многу алергии и инфекции, кои инаку се предизвикани од загадениот воздух.

ГРЕЕ

Како што косата ја грее главата, така брадата го грее лицето. Канаѓанецот Пит Хики ја тестирал оваа теорија –избричил само половина лице и набљудувал како кожата му реагира на ниските температури. Дошол до заклучок дека неизбричената страна на лицето многу повеќе е заштитена од студот.

ЈА ХИДРИРА КОЖАТА

Сите препарати кои се користат за после бричење за да се хидратизира кожата, може слободно да ги фрлите доколку пуштите брада. Брадата содржи природни масти кои ја чуваат кожата на лицето на ист начин на кој тоа го прави косата на главата. Брадата делува и како штит од ветер и се друго што интензивно ја суши кожата.