Штетно ли е пиењето лекови без вода?

Колку пати ви се случило да проголтате таблета „на суво„, бидејќи немате до вас вода?

Стручњаците истакнуваат дека пиењето лекови е начин на консумирање на медикаменти кој е штетен по здравјето. Пиењето лекови без вода може да остави големи последици по здравјето, особено на еден орган.

Голтањето таблети или капсули без вода многу лесно може да предизвика повреда на хранопроводот и да остави последици по неговата функција.

Самиот процес на голтање лек без течност може да предизвика повраќање, воспаление на хранопроводникот, иритација, а може да дојде и до заглавување на таблетата.  Во тој случај доаѓа до силни болки во градите и можно крварење.

За да не дојде до оштетување на овој орган, лековите, советуваат стручњаците, не смеат да се пијат непрописно и потсетуваат дека лековите задолжително треба да се земаат со чаша вода.  

Препорачливо е консумирање на 8 чаши вода дневно.