Што е антимикробна отпорност? Кои се активностите што ги преземаме?

Патогените како бактерии, вируси, паразити и габи се обидуваат да најдат паметни начини да го избегнат ефектот на лековите кои сакаат да го запрат нивното размножување или да го спречат нивното постоење. Ако се фокусираме на бактериите, на пример, антибиотиците се агенси. Тие се лекови кои се користат за да се спречи размножувањето.

СЗО ја смета антимикробната резистенција за развојна и глобална здравствена закана. Што е антимикробна отпорност? Кои се активностите што ги преземаме за да го забрзаме овој процес и што можеме да направиме за да го запреме?

Патогените како бактерии, вируси, паразити и габи се обидуваат да најдат паметни начини да го избегнат ефектот на лековите кои сакаат да го запрат нивното размножување или да го спречат нивното постоење. Ако се фокусираме на бактериите, на пример, антибиотиците се агенси. Тие се лекови кои се користат за да се спречи размножувањето.

Така тие некако ги запираат бактериите во нивните траги или всушност ги убиваат. А она што го гледаме  денес се многуте проблеми кои водат до развој на отпорност кај бактериите што ги прават помоќни и можат да предизвикаат многу штета.

Реалноста е дека овие бактерии сакаат да преживеат. И секогаш кога се изложени на овие антибиотици, тие всушност наоѓаат паметни начини да се спротивстават на ефектите на антибиотикот.

Така, сè што правиме, без разлика дали додаваме антибиотици во добиточната храна, дали антибиотиците протекуваат во околината, во нашата вода, во нашата храна, а исто така и кога намерно и свесно земаме антибиотици без лекарски рецепт и ги користиме овие антибиотици, всушност им помагаме на овие бактерии да развијат одбранбени механизми, што, со други зборови, се нарекува отпор. И затоа работиме со здравјето на животните, со здравјето на животната средина и СЗО, сите работиме заедно за да можеме да најдеме начини да користиме антибиотици помалку и да ги користиме само кога е потребно и на соодветен начин.

Станува многу важно да сме свесни што можеме да направиме за да го запреме континуираното појавување на отпор кај патогените. Така, на индивидуално ниво, мислам дека е многу важно оние кои имаат способност да користат антибиотици само преку рецепт, тоа е многу важно. Значи, да користите антибиотик со рецепт, со правилно почитување на упатствата и да не го прекинете откако ќе почнете да се чувствувате подобро, мислам дека тоа е многу важно. Не споделувајте  ги вашите антибиотици со членовите на вашето семејство, не  го чувајте остатокот од  лекот за идна болест. Сите овие се едноставни прашања, но тие се многу важни.

На пример, во услови на здравствена заштита, каде што ширењето на бактериите се одвива на многу невидлив начин, но тоа се случува помеѓу различни пациенти, помеѓу посетителите и пациентите. Затоа, посетете ги болниците само кога е потребно, внимавајќи да се  држите  до хигиената на рацете, на респираторниот бонтон што ги покрива устата и носот при кивање, миење на рацете или дезинфекција со гелови за раце со алкохол.

Сите овие прашања што ги научивме, патем, за време на пандемијата COVID, основните хигиенски принципи во нашиот секојдневен живот стануваат многу важни за да се спречи ширењето на отпорност на антибиотици и антимикробна отпорност, како и да се спречи ширењето на инфекцијата која на крајот доведува до поголеми рецепти и употреба на антибиотици.

Значи, тоа се работите што можеме да ги правиме на дневна основа. Но, постојат процеси што ги спроведуваме и кои работиме заедно со различните организации и со земјите за да се осигураме дека не користиме антибиотици како компензација за недостатокот на хигиена кога станува збор за животните, луѓето и еколошки сектори. Да се погрижиме нашата околина да биде здрава и чиста и да се грижиме и за себе, спречувајќи болести и спречувајќи ја потребата од употреба на антибиотици. Значи, сите овие фактори се комбинираат заедно. Се надеваме дека ќе почнеме да ја свиткуваме кривата на отпорност на антибиотици.

Д-р Ханан Балхи – помошник генерален директор за АМР, СЗО

извор:https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/media-resources/science-in-5/microbes-are-becoming-resistant-to-antibiotics