Што е хемотерапија и како делува

Хемотерапијата е вообичаен третман за рак. Користи лекови за уништување на клетките на ракот и спречување на растот на туморот. Може да се комбинира со други третмани за рак, како што се терапија со зрачење или операција. Хемотерапијата обично се дава интравенски (преку вена). Тоа е ефикасен третман, но може да предизвика несакани ефекти.

Хемотерапијата е вообичаен третман за рак. Користи лекови за уништување на клетките на ракот и спречување на растот на туморот. Може да се комбинира со други третмани за рак, како што се терапија со зрачење или операција. Хемотерапијата обично се дава интравенски (преку вена). Тоа е ефикасен третман, но може да предизвика несакани ефекти.

Што е хемотерапија?
Хемотерапијата е еден вид третман на рак. Исто така наречен „хемо“, тој е еден од неколкуте третмани за рак кои користат лекови против различни видови на рак. Други терапии со лекови вклучуваат:

Хормонска терапија: Лекови кои спречуваат одредени видови на рак да ги добијат хормоните што им се потребни за да растат.
Имунотерапија: Лекови кои му помагаат на вашиот имунолошки систем да се бори против ракот.
Целна терапија: Лекови кои го менуваат начинот на кој клетките на ракот се размножуваат и се однесуваат.
Медицински онколог го надгледува третманот. Овие даватели на здравствени услуги се специјализирани за хемотерапија и други лекови за борба против ракот.

Хемотерапијата може да се користи со операција или терапија со зрачење за лекување на рак.

Како функционира хемотерапијата?
Клетките на ракот растат и се делат неконтролирано. Хемотерапијата ги уништува клетките на ракот и го спречува нивното размножување.

Вашиот онколог може да користи хемотерапија на различни начини:

Адјувантна терапија: Хемотерапијата ги уништува клетките на ракот по операција или терапија со зрачење.
Куративна терапија: Хемотерапијата (која исто така може да вклучува зрачење и/или операција) го елиминира ракот и тој не се враќа.
Неоадјувантна терапија: Хемотерапијата го намалува туморот пред операција или терапија со зрачење.
Палијативна терапија: Хемотерапијата ги намалува туморите и ги намалува симптомите, но не го лекува ракот.

Кои видови на рак може да се третираат со хемотерапија?
Хемотерапијата може да третира широк спектар на рак, вклучувајќи:

Примарен рак: Рак кој не се проширил на други делови од вашето тело.
Метастатски рак: Рак кој се шири на други делови од вашето тело.

Видот на хемотерапијата што ја примате зависи од неколку фактори:

Локација на ракот.
Фаза на ракот или колку е напреднат.
Вашето целокупно здравје.

Начини за подготовка за хемотерапија.
Ако научите сè што можете за вашиот третман однапред, може да ви помогне да планирате промени за време на хемотерапијата.

Како да се подготвам за хемотерапија?
Вашиот онколог ќе се погрижи да сте доволно здрави за лекување со спроведување на тестови. Во меѓувреме, можете да преземете чекори за да се подготвите за хемотерапија.

Научете сè што можете за вашиот третман. Колку повеќе знаете за вашиот третман, толку подобро ќе бидете подготвени да се прилагодите на животот со хемотерапија. Прашајте го вашиот онколог за специфичните хемолекови што ќе ги добивате, вклучувајќи ги нивните придобивки и потенцијалните несакани ефекти. Прашајте за достапните ресурси (вклучувајќи онлајн извори, организации и групи за поддршка) каде што можете да научите колку што е можно повеќе за вашиот третман.
Планирајте за несакани ефекти. Преземете чекори за управување со потенцијалните несакани ефекти пред да започнете со третманот. На пример, ако знаете дека е можно опаѓање на косата, можете да планирате да направите перика што одговара на вашата моментална боја и стил на коса или да купите марами или облоги за глава. Купете производи за нега на кожа со нежни состојки ако знаете дека промените на кожата и чувствителноста на сончева светлина се веројатни несакани ефекти. Има уште многу чекори што можете да ги преземете за да се подготвите.
Посетете стоматолог. Вообичаените несакани ефекти на хемотерапијата вклучуваат рани во устата и промени во вашите пупки за вкус што го прават јадењето помалку пријатно. Не сакате да ги навигирате проблемите со забите над овие предизвици. Уверете се дека вашите заби се здрави и вашата уста е без инфекции пред да започнете со третман.
Олеснете го финансискиот стрес. Повеќето осигурителни компании покриваат третмани со хемотерапија. Сепак, знаејќи дека имате ресурси за покривање нега може да ви го олесни умот за да можете да се фокусирате на борбата против ракот и да се чувствувате подобро. Знајте кои ресурси се достапни преку вашето осигурување. Прашајте за услуги како програми за помош на пациенти. Посетете ја страницата за услуги за поддршка на Националниот институт за рак за да пристапите до ресурсите (вклучувајќи финансиски ресурси) достапни за луѓето со рак.
Подгответе се на работа. Можеби ќе ви треба изменет распоред за работа за време на хемотерапијата. Во зависност од вашата работа, далечинско работење или одмор може да биде опција. Можеби ќе треба да одморите во деновите на лекување. Прашајте го вашиот онколог како третманите веројатно ќе влијаат на вашата способност да ја завршите вашата работа. Направете договори со вашиот работодавец врз основа на овие информации.
Имајте рутина на третман. Прашајте го вашиот онколог каков третман ќе вклучува, вклучително и каква ќе биде вашата околина и колку долго ќе потрае. Користете ги овие информации за да го испланирате вашиот третман. На пример, ако третманот трае долго, можеби ќе треба да спакувате ручек или да планирате да се забавувате (со книга, музика итн.). Многу луѓе јадат ужина околу еден час пред третманите за да спречат несакани ефекти како гадење.

Што се случува за време на третманот?
Вашето искуство зависи од тоа како вашиот онколог ќе ги администрира вашите третмани со лекови за хемотерапија.

Хемотерапијата е обично системска, што значи дека лекот за хемотерапија патува низ целото тело. Може да примите системска хемотерапија:

Интравенски (IV), или преку вена како „инфузија“. Повеќето луѓе примаат хемотерапија преку IV.
Како инјекција или шут.
Орално, како пилула или течност што ја голтате.
Локално, како крем што го втривате во кожата.
Некои видови на рак не реагираат добро на системската хемотерапија. Во одредени случаи, можеби ќе ви треба хемотерапија доставена до одредена област од вашето тело. Примерите вклучуваат:

Интра-артериска хемотерапија: оди во една артерија која го снабдува туморот со крв.
Интракавитарна хемотерапија: оди директно во телесната празнина, како што е вашиот мочен меур или стомак. Една форма е хипертермичка интраперитонеална хемотерапија (HIPEC). Тоа става загреана хемотерапија во вашиот стомак по операцијата.
Интратекална хемотерапија: оди во областа помеѓу мозокот и ‘рбетниот мозок.
Како се даваат интравенски (IV) лекови за хемотерапија

Најчестиот начин да се даде хемотерапија е интравенски, преку IV. Хемотерапијата може да оди директно во вена преку:

Игла: Обично во вашата рака.
Катетер: тенка, флексибилна цевка прикачена на вена (обично во градите).
Порта: Мал диск вметнат под кожата. Катетер се прикачува на пристаништето за да се испорача хемотерапија. Поставувањето на пристаништето бара мала операција.
Пумпа: Уред што се прикачува на катетер или порта што ја контролира количината на лекот за хемотерапија што го примате.
Катетрите и портите се корисни ако ви требаат повеќекратни циклуси на хемотерапија. Тие ја избегнуваат потребата од постојани стапчиња со игла во вашата рака. Вашиот онколог, исто така, може да користи катетри и пристаништа за да доставува други лекови. Тие може да вклучуваат антибиотици или антиеметици (лекови за спречување на гадење и повраќање).

Колку долго трае хемотретманот?
Должината на хемотерапијата зависи од типот на хемотерапија што ја примате. Сесијата за третман може да трае од неколку минути до неколку часа. Некои луѓе имаат потреба од континуирана инфузија, која може да трае неколку дена. Континуираната инфузија може да започне во болницата или во центарот за инфузија и да продолжи дома.

На повеќето луѓе им требаат повеќекратни циклуси на хемотерапија. Еден круг на хемотерапија може да вклучи третман за неколку дена или недели, проследен со период без хемотерапија. Овој одмор му овозможува на вашето тело време да се опорави од третманот. Потоа, може да примите уште една рунда на хемотерапија по истата шема на вклучување-исклучување.

Може да примате дневни, неделни или месечни третмани.

Каде ќе примам третмани со хемотерапија?
Третманите со хемотерапија се типично амбулантски процедури, што значи дека можете да си одите дома истиот ден. Може да добиете третман:

Во клиника или центар за инфузија.
Во канцеларијата на вашиот онколог.
Во болница.
Дома (ако земате пилула или течна форма на лек за хемотерапија).

Кои се несаканите ефекти од хемотерапијата?
Лековите за хемотерапија се насочени кон сите брзорастечки клетки, вклучувајќи ги и клетките на ракот. Ова значи дека лековите за хемотерапија ги уништуваат клетките на ракот, но исто така може да ги оштетат и другите клетки во вашето тело, потенцијално предизвикувајќи несакани ефекти. Крвните клетки и клетките во вашата кожа, фоликулите на косата и дигестивниот тракт се примери на клетки кои брзо растат и се размножуваат. Затоа некои вообичаени несакани ефекти од хемотерапијата се појавуваат во овие области, вклучувајќи:

Анемија.
Крварење.
Запек.
Дијареа.
Замор.
Губење на косата.
Инфекција.
Губење на апетит.
Гадење и повраќање.
Разговарајте со вашиот тим за нега за начините за управување со несаканите ефекти од третманот на ракот.

Кои се придобивките од хемотерапијата?
И покрај потенцијалните несакани ефекти, хемотерапијата е ефикасен, сигурен третман за рак со децении. Хемото може целосно да го ослободи вашето тело од рак или може да ви помогне да имате подобар квалитет на живот со намалување на симптомите. Хемотерапијата, исто така, може да ги направи поефикасни други третмани, како што се хирургија или терапија со зрачење.

Колку долго траат несаканите ефекти од хемотерапијата?
Многу несакани ефекти од хемотерапијата ќе исчезнат откако ќе го прекинете третманот. Некои ефекти од хемотерапијата, сепак, може да се појават дури со месеци или години по третманот. Доцните ефекти на хемотерапијата може да вклучуваат:

Когнитивни (меморија и размислување) прашања, исто така наречени „хемо мозок“.
Рана менопауза.
Кардиотоксичност или срцеви проблеми предизвикани од третман на рак.
Невропатија или симптоми на оштетување на нервите.
Неплодност.
Многу луѓе сметаат дека рехабилитацијата од рак е корисна во управувањето со ефектите од третманот на ракот.

Дали ракот може да се врати по хемотерапија?
Ракот може да се врати по хемотерапија или кој било вид третман на рак. Откако третманот ќе заврши, вашиот тим за нега честопати бара од вас да дојдете на дополнителни посети за да проверите дали има болести. Вашиот онколог може да препорача повеќе циклуси на хемотерапија за лекување на рак што се враќа.

Во која фаза на рак луѓето примаат хемотерапија?
Не постои специфична фаза на рак кога луѓето примаат третмани со хемотерапија. Видот на лековите за хемотерапија што ги примате, дозата и времето на лекување зависат од повеќе фактори. На пример, може да имате рак кој реагира на хемотерапија како третман од прва линија. Или вашиот онколог може да препорача хемотерапија само откако другите третмани нема да функционираат.

Прашајте го вашиот онколог за најдобриот пристап за третман за вашата специфична ситуација.

Дали земањето хемотерапија е болно?
Повеќето луѓе не чувствуваат болка за време на сесиите за третман, особено ако земаат апчиња или користат локална крема. Ако примате шприц или инјекција, може да почувствувате непријатно убод или боцкање кога ќе влезе иглата. Може да почувствувате мало печење штом лекот ќе влезе во вашето тело, но чувството обично се намалува за време на третманот.

Може ли ракот да се излечи со хемотерапија?
Да. Некои форми на рак се чувствителни на хемотерапија и целосно исчезнуваат по третманот. Здравствените услуги се грижат кога користат зборови како „лек“ кога станува збор за рак, бидејќи секогаш постои шанса тој да се врати. Сепак, многу преживеани од рак во моментов се без рак благодарение на хемотерапијата.

Хемотерапијата е еден од најчестите типови на третман на рак. Хемотерапијата може да делува сама по себе или да се комбинира со други третмани како терапија со зрачење, хирургија или други терапии со лекови. Типот на хемотерапија што ќе ја примите ќе зависи од стадиумот и локацијата на вашиот рак, како и од вашето целокупно здравје. Хемотерапијата може да предизвика несакани ефекти на краток и долг рок. Пред да започнете каков било третман за рак, разговарајте со вашиот давател на здравствена заштита за ризиците и придобивките.