Што е имунитет и зошто е важен за човековиот организам?

Најважно за имунолошкиот систем е тоа што врз стекнатиот може да се влијае и да се зајакне а најдобрата стратегија за одржување и зајакнување на имунитетот е здрав живот. Целокупните животни навики, активности и храна што ги консумираме многу влијаат на имунитетот, бидејќи не е локализиран во телото, туку преживува како систем на лимфоретикуларни органи и ткива дифузно распоредени во телото. Затоа е важно да се избегнуваат цигари и алкохол што е можно повеќе и да се контролира стресот.

Веруваме дека знаеме доволно за имунитетот и тоа што го претставува, меѓутоа имунитетот на организмот е еден комплексен систем од вмрежени реакции и процеси. Најосновна дефиниција за имунитетот е способност на организмот да се одбрани од разни болести, вирусни, бактериски или габични инфекции како и од сите штетни биолошки или хемиски материи.

Во таа смисла, имунолошкиот систем е најважниот одбранбен систем што го имаме и без него би биле подложни на сите опасности врз нашето здравје и нормалното функционирање на организмот. Најважната работа за имунитетот е што врз него можеме и самите да влијаеме, како позитивно, така и негативно.

Позитивното влијание е преку храна што содржи состојки кои директно влијаат за негово зајакнување, како што е јогуртот Баланс+ Имуно.

Видови имунитет

Имаме вроден (природен, неспецифичен) и стекнат (адаптивен, специфичен) имунитет, кои заедно градат единствен систем за одбрана на организмот. Вродениот имунитет е оној со кој сме родени и е присутен во организмот дури и пред да се појави причината за болеста и инфекцијата, поради што е постојано во состојба „на готовност“. Тој се состои од природни бариери како што се: кожа, мукозни мембрани, одредени видови бели крвни клетки и слоеви кои ги „обвиткуваат“ органите. Овие бариери се подготвени да ги неутрализираат штетните ефекти врз организмот во секое време, но тие не се „специјализирани“ за кој било вид микроорганизам и овој имунитет нема меморија што значи дека секогаш реагира на ист начин, без оглед на тоа дали првпат се среќава со нив или претходно го бранел организмот од овие појави.

Стекнатиот имунитет се развива и реагира конкретно на секој антиген. Тој се сеќава на средби со несакани микроорганизми и е во состојба да го примени истиот имунолошки одговор на инфекцијата што го применил при претходната средба со него. За стекнатиот имунитет се важни Б и Т лимфоцитите, кои припаѓаат на белите крвни клетки, Б-лимфоцитите реагираат со производство на антитела кои се врзуваат за антигени или бактерии, а потоа испраќаат сигнал до фагоцитите за таа бактерија односно антиген, да ја исчистат од организмот. Т-лимфоцитите ги напаѓаат лошите бактерии подиректно и самите ги елиминираат, поради што тие имаат водечка улога во заштитата на организмот од болести. Тие не произведуваат антитела, но лачат цитокини кои ги уништуваат оштетените клетки.

Антитела се супстанции произведени од Б-лимфоцити, исто така, наречени имуноглобулини. Антигените се супстанции кои предизвикуваат одбранбени реакции на организмот. Нивната меѓусебна врска се создава во моментот кога организмот ќе препознае присуство на антиген и ќе започне да создава антитела кои обезбедуваат имунолошки одговор на инфекцијата.

Така, стекнатиот имунитет има четири фази, во првата фаза се препознава антиген, кој автоматски ја започнува втората фаза, односно активирање на лимфоцитите (Б и Т). Во третата, ефекторна фаза, антигенот се елиминира, додека во четвртата, се создава и складира меморијата за овој „состанок“ на инфекцијата и имунитетниот систем, врз основа на кој се јавува истиот имунолошки одговор на организмот при повторното појавување на антигенот.

Имунитетот на организмот според возраста

Како што старееме, имунолошкиот одговор на организмот на разни инфекции и болести слабее. Ова е она што предизвикува сè повеќе болести во подоцнежните години, поради што постарите луѓе се поподложни на болести отколку помладите. Овој феномен обично се нарекува пад на имунитетот, што се манифестира со многу јасни симптоми. Тие, исто така, имаат поголем ризик од сериозни последици во случај на посериозно заболување.

Иако не е утврдено со 100% сигурност што точно се случува во имунолошкиот систем на организмот, голем број научници слабеењето на одбранбениот одговор на организмот го поврзуваат со намаленото производство на Т-лимфоцити.

Сепак, возраста не е единствениот фактор што влијае на јачината на имунитетот. Квалитетот на животот е многу поважен, а првенствено здравата исхрана за која треба да се води грижа уште од мала возраст, за да може имунитетот да функционира добро до старост.

 Животен план за добар имун систем

Најважно за имунолошкиот систем е тоа што врз стекнатиот може да се влијае и да се зајакне а најдобрата стратегија за одржување и зајакнување на имунитетот е здрав живот. Целокупните животни навики, активности и храна што ги консумираме многу влијаат на имунитетот, бидејќи не е локализиран во телото, туку преживува како систем на лимфоретикуларни органи и ткива дифузно распоредени во телото. Затоа е важно да се избегнуваат цигари и алкохол што е можно повеќе и да се контролира стресот. Исто така, важно е на секој начин да се спречат инфекциите, а тоа вклучува редовно миење на рацете, миење на овошјето пред консумирање, како и термички третман на месо и слична храна.

Физичка активност и здрава исхрана. Се препорачува храна и производи што оптимално влијаат на бројни процеси во организмот, како Баланс+ Имуно, јогурт што позитивно влијае на имунолошкиот систем, зајакнувајќи го на здрав и природен начин. Ова се должи на единствената формула на овој производ, која вклучува комплекс од три витамини (Д3, Б6 и Б12) избрани затоа што директно влијаат врз имунитетот, природните култури (HN019 и NCFM) коишто ја создаваат пробиотската основа во дигестивниот тракт и за кои е докажано дека имаат позитивно влијание врз имунитетот и природното влакно инулин кое ја поттикнува функцијата на добрите бактерии.