Што е контактен дерматитис?

Контактниот дерматитис е една од најчестите заболувања на кожата. Може да се појави акутно, што значи дека е еднократен настан или може да стане хронична состојба.4 Не е заразна; не можете да го фатите од некого или да го пренесете на некој друг.

Контактниот дерматитис е кожна состојба која предизвикува воспаление: осип, црвенило и чешање. Најчесто се јавува на рацете, но може да се појави и на лицето и стапалата поради надразнувачи како што се одредени метали, хемикалии или алергени, кои предизвикуваат воспалителна реакција на вашата кожа.

Според Центрите за контрола и превенција на болести (ЦДЦ), контактниот дерматитис може да се развие од хемикалии и други супстанции со кои секојдневно се среќавате. На пример, сапуните, хемикалиите за чистење и ракавиците се вообичаени причини за контактен дерматитис.

Контактниот дерматитис е една од најчестите заболувања на кожата. Може да се појави акутно, што значи дека е еднократен настан или може да стане хронична состојба.  Не е заразна; не можете да го фатите од некого или да го пренесете на некој друг.

Видови на контактен дерматитис
Контактниот дерматитис е поделен на неколку категории.

Иритантен контактен дерматитис
Иритантен контактен дерматитис (ИКД) се јавува кога ќе наидете на одредени супстанции во вашата околина кои ја иритираат вашата кожа и предизвикуваат суви и чешачки осип каде што ја допрела. Осипот генерално останува во областа која била изложена на иритантот.4 Иритантниот контактен дерматитис (ИКД) сочинува околу 80% од случаите со содржина на дерматитис.

Поголема е веројатноста да развиете МКБ ако сте изложени на супстанцијата подолго време или постојано, или ако има голема или многу концентрирана количина на супстанцијата. На пример, честото миење на рацете со груби сапуни може да ве доведе до развој на МКБ.

Други фактори кои ја одредуваат веројатноста за развој на МКБ вклучуваат:

Фактори на животната средина: На пример, многу високи или многу ниски температури, влажност итн.
Постоечки состојби: На пример, претходна предиспозиција за алергиски реакции.
Тип на кожа: На пример, дебела, тенка, мрсна, сува или многу светла може да биде изложена на ризик за развој на МКБ.
Интегритет на кожата: претходно оштетена кожа.

Алергиски контактен дерматитис
Алергиски контактен дерматитис (ACD) се јавува кога ќе наидете на супстанца која предизвикува алергиска реакција на кожата што ја допира. Може да развиете ACD првиот пат кога ќе се сретнете со супстанцијата или после неколку пати. На пример, хемикалиите кои се наоѓаат на работното место или гумените ракавици може да предизвикаат алергиски контактен дерматитис.

Осипот често ќе започне неколку часа откако ќе наидете на супстанцијата и обично е ограничен на областа што ја допрела.

Вообичаените алергени кои можат да предизвикаат ACD вклучуваат:
Кортикостероиди
Растенија, како што е отровниот бршлен
Метали, како што е никелот во накитот
Бензокаин се користи за лекување на чешање
Мириси, како на пример во парфеми или козметика
Хемикалии, како што се формалдехид, латекс или бои за коса
Антибиотски масти, како што се неомицин и бацитрацин
Ракавиците од латекс се широко распространет извор на ACD во здравствената професија. ACD може да започне како локализирана реакција на рацете, но може да се развие во пораспространет (системски) контактен дерматитис или дури и анафилактична реакција (тешка, потенцијално опасна по живот алергиска реакција).

Системски контактен дерматитис
Системски контактен дерматитис (SCD) се јавува кога алергенот создава осип и чешање што се шири надвор од областа што дошла во контакт со алергенот.

Може да го вдишите алергенот, како што се испарувања од боја или парфем, или да го внесете, како што е храната. Осипот или чешањето може да се појават каде било на вашето тело, а може да се појават и други симптоми кои не се поврзани со кожата.

Историјата на ACD ги зголемува вашите шанси за развој на SCD ако ја вдишите или внесете таа супстанција или слична супстанција.

Фото контактен дерматитис
Фото-контактниот дерматитис се јавува кога сонцето или другите УВ зраци реагираат со хемикалија на вашата кожа и предизвикуваат воспалителна реакција. Осипот и чешањето се ограничени само на области изложени на сонце.

На пример, може обилно да нанесувате крема за сончање на вашата кожа, но само да развиете осип на областите на вашето тело изложени на сонце кога излегувате надвор.

Контактен дерматитис со протеини
Повторениот контакт со специфични протеини може да предизвика протеински контактен дерматитис (ПЦД). Осипот на PCD често се наоѓа на врвовите на прстите. Се појавува како бела област каде што супстанцијата ја допрела кожата, а потоа црвена област околу белата, наречена одговор на „вит и блесокот“. Ова е вообичаено во прехранбената индустрија со луѓе кои често ракуваат со храна.

Симптоми на контактен дерматитис
Иако чешањето е почеста кај ACD, иритантниот и алергискиот контактен дерматитис споделуваат некои заеднички симптоми.

Во првата фаза на контактен дерматитис, може да почувствувате:
Нежност
Плускавци или пустули
Течење
Чешање
Црвенило
Скалирање
Напукнување на кожата
Болка
Горење
Меурчиња
Оток во кожата
Пецкање
Болка
Осип
Како што кожата почнува да зараснува, плускавците или рани може да почнат да се прекриваат и може да забележите промени во бојата.

Ако дерматитисот се повторува, гребењето на областа може да предизвика задебелување на кожата, промени во бојата и претерани линии на кожата.

Симптомите на иритантен контактен дерматитис започнуваат во рок од неколку минути до неколку часа по контакт со иритантот.

Алергискиот контактен дерматитис може да потрае до три дена за да се појави и може да не го достигне својот врв три или четири дена. Напредува побавно од МКБ, но има тенденција да се повторува побрзо кога ќе се појави повторна изложеност.

Со ACD, сериозноста на реакцијата зависи од:

Јачината или концентрацијата на алергенот
Чувствителноста на изложената личност или област
Колку долго траеше изложувањето
Симптомите на системски контактен дерматитис може да ги вклучуваат сите симптоми на ICD и ACD, но реакцијата нема да биде ограничена само на кожата што дошла во контакт со надразнувачот или алергенот. Може да имате широко распространет осип насекаде по телото, често рацете, стапалата, задникот и внатрешните бутови.

Други симптоми на системски контактен дерматитис се: 

Главоболки
Чувство на лошо
Гадење
Повраќање
Дијареа
Треска
Дијагностицирање на контактен дерматитис
Вашиот давател на здравствена заштита (HCP) ќе утврди дали вашиот контактен дерматитис е ICD или ACD поставувајќи ви прашања за:
Вашите хоби
Вашите лекови
Времето на симптомите
Потенцијални опасности на работното место
Тестирањето со лепенка е златен стандард за дијагностицирање на она што предизвикува контактен дерматитис.

Вашиот HCP ќе примени мали фластери на вообичаени алергени на вашиот грб. Тие ќе ги отстранат лепенките за околу два дена и ќе ги проценат за реакции по два или три дена.

Ако се појави локална реакција под една од фластерите, вашиот давател на здравствена заштита знае дека алергенот е еден од вашите предизвикувачи.

Третман
Вашиот давател на здравствена заштита може да препорача некои вообичаени третмани, како што се:

Кортикостероидни креми за намалување на воспалението
Антихистаминици за намалување и управување со чешањето
Имуносупресивни масти, како што се такролимус и пимекролимус креми

Тие исто така може да препорачаат едноставни третмани, како што се:  

Миење на рацете со сапун и вода што е можно поскоро по изложување на познати алергени или оние кои најчесто ги погодуваат луѓето, како што се отровниот бршлен или отровниот даб
Избегнувајте тесна облека што може дополнително да ја трие и иритира областа
За жал, многу често се повторува контактниот дерматитис.

Превенција
Може да спречите контактен дерматитис со неколку едноставни навики:

Избегнувајте познати алергени.
Ако работите со алерген, носете облека што ја штити вашата кожа од изложеност, како што се ракавици или долги ракави.
Избегнувајте тесна облека или други работи што предизвикуваат триење.
Избегнувајте парфеми, бои и груби сапуни.
Нанесете лосиони за да ја одржувате кожата хидрирана.
Избегнувајте да носите накит или да изберете накит без никел ако имате позната алергија на никел или сте подложни на алергии.
Читајте ги етикетите на храната и избегнувајте познати алергени.
Живеење со контактен дерматитис
Контактниот дерматитис обично поминува без третман. Сепак, некои третмани како што се кортикостероиди и антихистаминици може да ја направат состојбата податлива. Разговарајте со вашиот давател на здравствена заштита за тоа кои третмани се достапни.