Што е ладна терапија со студена вода?

Снемувањето топла вода за време на туширањето може да биде навистина добра работа. Ладниот туш - дури и само за неколку минути - може да делува како ладна терапија за да ви помогне да заздравите, закрепнете и генерално да се чувствувате добро, особено после вежбање.

Снемувањето топла вода за време на туширањето може да биде навистина добра работа. Ладниот туш – дури и само за неколку минути – може да делува како ладна терапија за да ви помогне да заздравите, закрепнете и генерално да се чувствувате добро, особено после вежбање.

„Студеното туширање е пригоден начин за викенд-воин, спортист аматер или секој кој ужива во вежбањето, за да добие некои од придобивките од ладната терапија по тренингот“, вели Шерон Хејм, доктор на науки, ортопедски хирург во UCLA Health со субспецијалистичка сертификација за спортска медицина.

Што е ладна терапија?
Терапијата со студ, исто така наречена криотерапија, користи изложеност на ниски температури за ладење на ткивата на телото од терапевтски причини. Постојат неколку начини за примена на ладна терапија, вклучувајќи:

Ладни тушеви, кои вклучуваат спуштање на температурата на водата под 60 степени за две до три минути одеднаш
Ладен спреј, кој се користи за вкочанетост на мала површина
Потопување во ладна вода или ледени бањи или потопување сè освен главата и вратот во ладна вода
Локализирана апликација на мраз за лекување на повреди или специфични мускулни групи
Криотерапија на цело тело, која го изложува телото на многу ладни пареи

Зошто ладниот туш може да биде добар за вас
Ладното туширање не е примарен третман за какви било состојби, а убедливите истражувања за ладна терапија сè уште се ограничени. Но, брзото испуштање на ладна вода може да биде корисно кога се користи за олеснување на симптомите.

 

 

 

 

 

 

 

Ладното туширање може:

1. Зајакнете го вашиот имунитет на обични настинки
Одење од топол на ладен туш – дури и за неколку минути – може да ве заштити од циркулирачките вируси. Шокот од студената вода може да ги стимулира крвните клетки кои се борат против инфекцијата (леукоцити). Едно истражување во Холандија покажа дека луѓето кои се туширале со ладно туширање 30, 60 или 90 секунди во текот на 90 дена се разболеле од работа 29% помалку од луѓето кои не се туширале со ладно туширање.

2. Борба против симптомите на депресија
Достапни се ограничени истражувања за ефектите на терапијата со ладна вода врз депресијата. Но, истражувањето кое постои покажува некои позитивни резултати. Во една клиничка студија, учесниците кои секојдневно се туширале со ладна вода неколку месеци пријавиле намалени симптоми на депресија. Дополнителни истражувања сугерираат дека студената вода може да го подобри вашето расположение и да ја намали анксиозноста.

 

 

3. Подобрете ја циркулацијата
Ладната вода го оптоварува вашето тело – преминува во „режим на преживување“, работејќи напорно за да ја одржи својата основна температура. Ова го стимулира вашето тело да ја зголеми циркулацијата на протокот на крв.

„Зголемувањето на циркулацијата ја редистрибуира крвта и испорачува свежо оксигенирана крв во делови од телото кои треба да се опорават“, вели д-р Хејме. „Тоа го намалува времето кое им е потребно на вашите мускули да се опорават после вежбање“. Со текот на времето, вашиот циркулаторен систем може да стане поефикасен и побрзо да ја движи крвта низ телото – корисно за секој со висок крвен притисок или дијабетес.

4. Зголемете го метаболизмот
Вашето тело троши енергија обидувајќи се да остане топло под ладен туш. Резултатот може да биде мала количина на согорување на калории и зголемен метаболизам. Но, сè уште не планирајте да го исфрлите вашиот план за здрава исхрана и вежбање – истражувањето за оваа придобивка е ограничено.

5. Намалување на воспалението и спречување на болки во мускулите
Ладните температури ги затегнуваат вашите крвни садови (вазоконстрикција). Кога тоа ќе се случи, крвта се движи кон јадрото и виталните органи на вашето тело. Во текот на процесот, крвта природно станува богата со кислород и хранливи материи.

Како што вашето тело повторно се загрева, крвните садови се шират (вазодилатираат), враќајќи ја таа оксигенирана крв назад во вашите ткива. Како што тече назад, помага да се исфрли воспалението – причина за одложена болка во мускулите, која може да се појави неколку дена по вежбањето.

6. Олеснете ја локализираната болка
Ладна терапија ја ублажува болката со намалување на воспалението. Но, тоа исто така се меша со перцепцијата на болката од страна на вашиот мозок. „Ако некогаш ви дале ладен спреј пред инјекцијата“, вели д-р Хејме, „тоа функционира така што ја намалува брзината на болката што поминува низ вашите нерви“. Го затапува нервниот пренос испратен до вашиот мозок.

Како да го користите тушот како ладна терапија
Нема докази кои сугерираат колку често некој треба да се тушира со ладно. Но, д-р Хаме препорачува да користите ладна терапија како одговор на вашите спортски напори – ако вежбате секојдневно, во ред е да се туширате со ладна вода секој ден.

Нејзините совети за ладно туширање вклучуваат:

Чувајте ја водата под 60 степени: При типично домашно туширање, направете го тушот ладен колку што може.
Полека: Започнете со 30 секунди ладна вода. Работете до една минута и напредувајте додека не се туширате со ладно две до три минути.
Алтернативно топло и ладно: атлетските тренери на UCLA Health често препорачуваат контрастен туш после тренинг. Тоа вклучува топол туш за три минути, проследен со ладен туш за една минута. Повторете ја шемата три пати и секогаш завршувајте со студ.

Здравствени размислувања пред ладно туширање
Д-р Хаме објаснува дека ладното туширање е безбедно и не претставува никаква закана по здравјето за повеќето здрави луѓе. Но, консултирајте се со вашиот лекар од примарна здравствена заштита (PCP) ако имате загриженост или сте дијагностицирани со:

Ладна уртикарија (коприва), реакција на кожата на ладно изложување
Срцева болест, бидејќи шок од студ може да предизвика дополнителен стрес на срцето
Рејно-ов синдром, кој предизвикува вкочанетост на прстите на рацете и нозете како одговор на ниските температури