ШТО Е МЕДОТ-НАЈВАЖНИТЕ МЕДИЦИНСКИ ФАКТИ

Медот е слатка течност што ја прават пчелите користејќи го нектарот на цветните растенија. Постојат околу 320 различни сорти на мед, кои се разликуваат по боја, мирис и вкус.

Медот е слатка течност што ја прават пчелите користејќи го нектарот на цветните растенија. Постојат околу 320 различни сорти на мед, кои се разликуваат по боја, мирис и вкус.

Медот содржи најмногу шеќер, како и мешавина од амино киселини, витамини, минерали, железо, цинк и антиоксиданси. Покрај употребата како природен засладувач, медот се користи и како антиинфламаторно, антиоксидативно и антибактериско средство. Луѓето вообичаено користат мед орално за лекување кашлица и локално за лекување на изгореници и промовирање на зараснување на раните.

Што вели истражувањето
Истражувањето за мед за специфични состојби вклучува:

Кардиоваскуларни болести. Антиоксидансите во медот може да бидат поврзани со намален ризик од срцеви заболувања.
Кашлица. Студиите сугерираат дека медот од еукалиптус, медот од цитрус и медот од лабиите можат да дејствуваат како сигурен потиснувач на кашлицата кај некои луѓе со инфекции на горните дишни патишта и акутна ноќна кашлица.
Гастроинтестинални заболувања. Доказите сугерираат дека медот може да помогне во олеснување на состојбите на гастроинтестиналниот тракт, како што е дијареата поврзана со гастроентеритис. Медот може да биде ефикасен и како дел од терапијата за орална рехидратација.
Невролошка болест. Студиите сугерираат дека медот може да понуди антидепресивни, антиконвулзивни и антианксиозни придобивки. Во некои студии, медот е докажано дека помага во спречување на нарушувања на меморијата.
Нега на рани. Докажано е дека локалната употреба на мед од медицински квалитет го поттикнува заздравувањето на раните, особено кај изгорениците.
Резултатите може да варираат бидејќи не постојат стандардизирани методи за производство на мед или за проверка на неговиот квалитет.


Зелено светло: Генерално безбедно
Генерално безбедно
Медот е генерално безбеден кај возрасни и деца постари од 1 година. Може да биде корисен во лекувањето на изгореници, кашлица и евентуално други состојби.

Безбедност и несакани ефекти
Медот е веројатно безбеден за употреба како природен засладувач, супресант на кашлица и локален производ за помали рани и рани.

Избегнувајте да давате мед – дури и со мал вкус – на бебиња на возраст под 1 година. Медот може да предизвика ретка, но сериозна гастроинтестинална состојба (ботулизам кај новороденче) предизвикана од изложеност на спори Clostridium botulinum. Бактериите од спорите можат да растат и да се размножуваат во цревата на бебето, создавајќи опасен отров.

Некои луѓе се чувствителни или алергични на одредени компоненти во медот, особено пчелниот полен. Иако ретки, алергиите на пчелен полен може да предизвикаат сериозни, а понекогаш и фатални, негативни реакции. Знаците и симптомите на реакција вклучуваат:

Отежнато дишење и други симптоми на астма
Вртоглавица
Гадење
Повраќање
Слабост
Прекумерно потење
несвестица
Неправилен срцев ритам (аритмии)
Пецкање по локална апликација
Медот може да влијае на нивото на шеќер во крвта.

Интеракции
Во моментов нема докази кои покажуваат како медот може да комуницира со други лекови.