Што е потрес на мозокот?

Потрес на мозокот е блага форма на трауматска повреда на мозокот (ТБИ) која може да се појави од удар, удар или удар во главата. Во зависност од тежината, тие можат да предизвикаат привремено губење на свеста. Потресите на мозокот се релативно вообичаени кај луѓето од сите возрасти, но малите деца, постарите лица и младите возрасни (особено тинејџерите спортисти) се луѓето со најголема веројатност да добијат потрес на мозокот. 

Потрес на мозокот е блага форма на трауматска повреда на мозокот (ТБИ) која може да се појави од удар, удар или удар во главата. Во зависност од тежината, тие можат да предизвикаат привремено губење на свеста. Потресите на мозокот се релативно вообичаени кај луѓето од сите возрасти, но малите деца, постарите лица и младите возрасни (особено тинејџерите спортисти) се луѓето со најголема веројатност да добијат потрес на мозокот.

Во 2019 година, имаше приближно 223.135 хоспитализации поврзани со трауматски повреди на мозокот во Соединетите Американски Држави – и тоа беа само луѓето кои побарале медицинска помош. Се проценува дека секоја година во САД се случуваат 1,6 до 3,8 милиони потреси поврзани со спортот.

Бидејќи секој потрес на мозокот – без разлика колку е лесен – треба да го види лекарот, важно е да се знае како се јавуваат потреси на мозокот, кои симптоми да се бараат и како да се спречат и третираат.

Симптоми
Секое лице кое ќе добие потрес на мозокот ќе има различен сет на симптоми; некои луѓе може да имаат многу симптоми додека некои имаат само еден или два. Изненадувачки, губењето на свеста всушност не е вообичаен симптом на потрес на мозокот, кој се јавува само во околу 10% од случаите.

Типичните симптоми на потрес на мозокот може да се поделат во четири групи: 

Физички: главоболка, вртоглавица, гадење и/или повраќање, чувствителност на светлина и звук
Когнитивно: збунетост, заборавеност, невнимание, неможност да се следат упатствата
Емоционално: Анксиозност, депресија, раздразливост, промени во расположението
Спиење: Премногу или премалку спиење, неможност да се заспие
Кои симптоми ќе ги искусите зависат од различни фактори, вклучително и колку е тежок потрес на мозокот и каде на главата се случил. Некои симптоми може да се појават веднаш, а некои може да се појават дури неколку дена или недели по првичната повреда.

Знаци и симптоми на потрес на мозокот
Што предизвикува потрес на мозокот?
При потрес на мозокот, мозокот брзо се движи напред-назад во черепот, обично како резултат на удар или удар во главата или ненадеен потрес на телото. Ова предизвикува хемиски промени и, во некои случаи, оштетување на мозочните клетки, што доведува до симптоми кои често се поврзуваат со потрес на мозокот.

Најчести причини за потрес на мозокот се:

Паѓања
Удар од предмет или удирање во предмет или личност
Физички пресметки или напади
Несреќи со моторни возила
Спортски повреди

Фактори на ризик
Луѓето со најголема веројатност да добијат потрес на мозокот вклучуваат луѓе на возраст над 75 години, бебиња и мали деца на возраст од 4 и помали, и млади возрасни на возраст меѓу 15 и 24 години. Мажјаците се изложени на поголем ризик од женките.

Додека малите деца и постарите лица имаат поголема веројатност да добијат потрес на мозокот од случајна повреда (како лизгање и паѓање), младите возрасни се најзагрозени ако играат спорт. Во Соединетите Американски Држави, годишно се случуваат дури 300.000 потреси поврзани со спортот, а повеќе од 60.000 од нив се предизвикани од контактни спортови во средно училиште. Фудбалот и фудбалот, особено, носат повисоки од просечните стапки на потрес на мозокот за играчи од средно училиште и колеџ.

Како се дијагностицира потрес на мозокот?
Дијагностицирањето на потрес на мозокот обично вклучува само физички преглед од обучен давател на здравствена заштита. Давателот ќе го процени слухот, видот и рамнотежата на лицето, како и другите когнитивни симптоми – како губење на меморијата и конфузија – додека поставува прашања за повредата што се случила.8

Во повеќето случаи, компјутеризирана томографија (КТ) или магнетна резонанца (МРИ) не е потребна бидејќи тие нема да покажат докази за потрес на мозокот. Добавувачот обично ќе ги нарача овие дијагностички тестови само ако симптомите на потрес на мозокот се сериозни и тие треба да исклучат посериозен несакан ефект, како оток или хеморагија. Во овие случаи, најверојатно ќе бидете упатени кај невролог (лекар специјализиран за мозокот, ‘рбетниот мозок и нервниот систем) за понатамошен третман.

Третмани
За жал, не постои брз лек за лекување на потрес на мозокот: комбинацијата на одмор и управување со симптомите ќе му овозможи на мозокот да заздрави. Обично потребни се околу седум до 14 дена за да се случи ова, но на некои луѓе им треба и до еден месец за целосно заздравување.

Исклучително е важно да се побара медицинска помош по повреда на главата од секаков вид. Тежината на потрес на мозокот значително варира. Вашиот давател на здравствена заштита ќе може да обезбеди план за лекување кој е најдобар за вашиот индивидуален случај.

Краток период на одмор проследен со постепено зголемување на лесната активност е обично најдобриот начин да се започне закрепнување од потрес на мозокот. Во првите неколку дена, не треба да правите никакви напорни активности и да се трудите да избегнете какви било активности кои претставуваат ризик од повторна повреда. Повторното повредување додека имате потрес на мозокот ве става на висок ризик од компликации и негативни долгорочни ефекти.

Штом симптомите ќе почнат да се подобруваат, можете да додадете мала количина на активност дома (додека сè уште се грижите да избегнете повреди и да се одморите многу). Потоа, штом симптомите ќе станат благи или ќе почнат да се повлекуваат, можете постепено да се вратите на работа или на училиште со одредено сместување (т.е. планирате да направите онолку паузи колку што е потребно и да го одржувате обемот на работа и стресот на минимум).

Важно е да се практикуваат и физички одмор и когнитивен одмор; може да помине некое време пред младиот спортист да продолжи со вежбање или спортување, а може да биде потребна и подолга пауза од напорните ментални активности, како што се учењето и полагањето тестови, особено ако тие ги зголемуваат симптомите како главоболка и замор.

Во исто време, експертите повеќе не препорачуваат сета физичка активност да биде ограничена во деновите и неделите по потрес на мозокот: ако се чувствувате доволно добро, лесната активност како што е одење всушност може да го забрза периодот на опоравување.

Управување со симптоми
Нема многу што може да се направи за да се намалат или подобрат симптомите како што се вртоглавица, замор или губење на меморијата. Ако имате главоболки, може да се користат лекови против болки без рецепт. Вашиот давател на услуги може да препорача Tylenol (ацетаминофен) наместо нестероидни антиинфламаторни лекови (НСАИЛ), како што е Advil (ибупрофен) за да го намалите ризикот од крварење. Исто така, важно е да останете хидрирани и да јадете каква било храна што вашиот стомак може да ја толерира.

Ако симптомите на потрес на мозокот траат и почнат да влијаат на квалитетот на вашиот живот, посетата на терапевт за здравје во однесувањето, физиотерапевт или професионален терапевт може да помогне со некои од физичките, когнитивните и емоционалните несакани ефекти.

Како да се спречи потрес на мозокот
Потресите на мозокот не можат секогаш да се спречат – се случуваат несреќи, а спортските повреди се дел од кариерата на повеќето играчи, дури и како тинејџери и млади луѓе. Сепак, постојат некои најдобри практики за спречување на ТБИ, кои вклучуваат:

Практикување безбедност на моторните возила (т.е. носење појас и никогаш не возење под дејство на дрога или алкохол)
Носење кацига при учество во високоризични или контактни спортови, или возење мотоцикл, велосипед или други возила за возење
Обезбедување на домашната средина за да биде побезбедно за постари возрасни лица или бебиња и мали деца
За потреси поврзани со спорт, постојат неколку дополнителни совети кои можат да ја намалат веројатноста за TBI: 
Фондацијата Центар. Превенција на потрес на мозокот.

Зголемување на едукацијата за потрес на мозокот, вклучително и свесност за симптомите, за тренерите, тренерите, родителите и сите играчи
Поттикнување на позитивна спортска култура околу повредите, така што играчите се чувствуваат безбедно да зборуваат за сомнителен потрес на мозокот
Создавање и спроведување правила дизајнирани да ги чуваат играчите безбедни
Да се има соодветна опрема за спортот, да се одржува во добра состојба и да се осигура дека соодветно одговара на сите играчи

Коморбидни состојби

До неодамна, не се знаеше многу за врската помеѓу потрес на мозокот и други здравствени состојби. Сепак, истражувачите сега откриваат дека потресот на мозокот го зголемува ризикот за неколку физички и ментални здравствени состојби, вклучувајќи ги и долгорочните состојби:

Кардиоваскуларни болести: Луѓето кои имале потрес на мозокот имаат поголема веројатност да имаат последователни кардиоваскуларни болести и хипертензија. Ова може делумно да биде затоа што потресот на мозокот е поврзан со зголемување на телесната тежина, замор, нарушувања на спиењето и намалена физичка активност.
Ендокрини нарушувања: Трауматските повреди на мозокот може да предизвикаат оштетување на хипофизниот систем, што може да доведе до ендокрини нарушувања како дијабетес тип 2. Студија од 2022 година сугерира дека ова може да биде една од причините зошто стапката на дијабетес тип 2 кај ветераните е толку висока.
Невролошки нарушувања: Поради оштетување на мозокот по потрес на мозокот, се зголемува ризикот од невролошки состојби како што се мозочен удар и епилепсија. Ризикот од развој на Алцхајмерова болест е исто така зголемен после потрес на мозокот.
Психијатриски состојби: Емоционалните симптоми се вообичаени кај луѓето со потрес на мозокот и тие можат да продолжат или да се влошат долгорочно. Стапките на психоза, нарушувања на спиењето, нарушувања на употребата на супстанции, анксиозност и депресија се повисоки кај луѓето кои имале потрес на мозокот.

Живеење со потрес на мозокот
Потресот на мозокот не е доживотна или трајна состојба; на крајот, мозокот сам се лекува и симптомите се решаваат. За тоа време, важно е да го следите протоколот за лекување што ви го препишал вашиот давател на здравствена заштита и да се одморите доволно.

Ретко, симптомите на потрес на мозокот продолжуваат по вообичаената временска рамка. Ако вашите симптоми сè уште траат по три месеци, може да ви биде дијагностициран постконкузивен синдром, иако тоа се случува само во околу 10% до 15% од случаите. Постконкузивен синдром, исто така, обично не е трајна состојба: додека вашите симптоми може да траат подолго од нормалното, повеќето луѓе целосно закрепнуваат за три месеци.

Повторно, целта е да управувате со вашите симптоми користејќи ги третманите препорачани од вашиот давател и да се обидете да бидете колку што е можно трпеливи додека вашиот мозок заздравува.