Што е вина од храна и како да се справите со неа

Вината за храна се однесува на доживување стрес и чувство на вина после јадење одредена храна, што може да резултира со анксиозност, срам и нездрави начини на исхрана.

Отпуштањето и уживањето во она што го сакате е најздравиот потег со храна што можете да го направите. Во Соединетите Држави, луѓето станаа посвесни за здраво јадење за да го намалат ризикот од дебелина, висок крвен притисок и дијабетес тип 2. Можен негативен несакан ефект на тие здрави однесувања е чувството на вина за храна.

Вината за храна се однесува на доживување стрес и чувство на вина после јадење одредена храна, што може да резултира со анксиозност, срам и нездрави начини на исхрана. храна.

Што е вина за храна?
Кога некое лице доживува чувство на вина за храна, тие се чувствуваат на срам за тоа што го јаде. Вината за храна може да влијае на луѓето со зголемување на негативните емоции, особено ако сметаат дека хранливата вредност на храната е штетна за нивното здравје.

Кои се примери за чувство на вина за храна?
Вината за храна може да дојде во различни изрази. Можеби имате чувство на вина за храна ако:

Се извинувате за тоа што јадете или колку јадете
Изразете ја вината за храна велејќи дека сте виновни што јадете одредена храна
Давајте негативни изјави за себе – на пр., „Јас сум толку груб“ – за време или после јадење

Да се биде слаб е само уште еден начин на кој се обидуваме да ги следиме „правилата“ – но по која цена?
Дали е нормално да се чувствувате виновни после јадење храна?

Чувството на вина за јадење храна може да се случи понекогаш, што е нормално. Сепак, постојано да се има вина за храна не е.

Како ќе се појави вината за храна може да зависи од тоа што луѓето сметаат дека е основата. „Како култура, ние целосно го сфативме овој мит дека ако јадеме „вистинска“ храна во „вистински“ количини, ќе постигнеме идеална форма на телото“, рече Гленис Ојстон, РДН, диететичар од Тексас. Здравје. „Сигурни сме дека е прашање само да се трудиме доволно.

Друга причина зошто едно лице може да чувствува вина за храната е тоа што јадењето каква било „погрешна“ храна не е само нездрава. Некои луѓе може да го поврзат јадењето „погрешна“ храна со неуспехот на волјата.

Други чувства што можеби ги имате
Кога ја категоризирате храната како добра или лоша, може да се класифицирате како доблесни или не доблесни, силни или слаби, достојни или недостојни. Сепак, неспособноста да се спротивстави на забранетата храна не е морален пропуст; тоа е како луѓето се жици.

„Нашиот мозок навистина силно реагира на ограничувањата“, изјави за Health, Марси Еванс, RDN, диететичар во Кембриџ, Масачусетс, специјализирана за помагање на пациентите да заздрават од нарушувања во исхраната. „Колку повеќе велиме „Не, лошо“ за некоја храна, толку повеќе не можеме да престанеме да размислуваме за неа“.
Каталогот на општеството на „лоша“ храна навидум порасна – глутен, црвено месо, што било во пакување – сè додека луѓето не почнаа да се извинуваат што само јаделе. Тоа размислување може да се случи дури и ако вашите причини за избегнување одредени видови храна изгледаат повеќе загрижени за здравјето отколку за тежината.

На пример, луѓето би можеле да избегнуваат млечни производи затоа што имаат дигестивни проблеми, но одлучуваат да ги јадат по завршувањето на тренингот. Ојстон го нарече тоа однесување „здравство“, наведувајќи дека тоа е само уште една манифестација на нашиот менталитет за исхрана. Со други зборови, чувството здраво зависи од активностите или навиките што ги поврзуваме со тоа што сме слаби.

Дали чувството на вина за храна е нарушување во исхраната?
Некои докази сугерираат дека срамот води до нарушувања во исхраната, како што е прекумерното јадење. Исто така, може да резултира со емоционално јадење наместо со здрава шема на исхрана.
Во некои случаи, опседнатоста околу тоа дали треба да го ограничите внесот на одредени видови храна може да биде ран знак за потешка нарушена шема на исхрана. Исто така, компулсивно вежбање затоа што чувствувате дека сте јаделе премногу или премногу погрешна храна е уште еден знак.

„Дури и ако никогаш не стане доволно лошо за да може клинички да се дијагностицира, сепак е проблем кога вашите мисли за храната заземаат толку многу ментален простор што другите делови од вашиот живот почнуваат да страдаат“, Кристи Харисон, РД, диететичар и интуитивно јадење. советник во Њујорк, изјави за Health. На пример, тој проблем може да се појави кога толку многу размислувате за „неограничена“ храна што ви недостига забавата што ја имаат другите луѓе на забава.

Како може да се ослободам од чувството на вина за храна?
Не е лесно да се ослободите од вината за храна. Сепак, неколку совети се неколку начини да се започне лекување за да се чувствувате вина за храна.

1. Крај на циклусот на извинување
Ако се известите за тоа што јадете, сфатете како да го завршите тоа на извинување. Може да изгледа како да стане посвесна кога се извинувате или која храна ја поврзува со извинување. Кога ќе завршите, може да откриете дека можете да уживате во она што го користите повеќе без срам — или помалку од тоа.

Една кул работа за помалку гласно извинување е тоа што, со текот на времето, открив дека и мојот внатрешен монолог се смири. Брауните сега се само пусти. Можам да јадам, да ги сакам игрите и да се одморам на забава.

2. начин да им помогне на другите
Комбинацијата ќе има дека сте свесни кога другите луѓе изразуваат вина за храна. Џени МекГлотлин, педијатриска хранење терапевт во Далас, му кажа на Health како да се справи со тешките моменти кога пријателите се претресуваат поради изборот на храна или повеќе.

„Обично одам на победа од хумор и добра поддршка“, рече МекГлотлин. „Како ако пријателка рече дека е „лоша“, јас ќе речам: „Па, ти си одличен, па затоа што ќе избереш да јадеш не може да биде лошо!“

3. Научете како да јадете интуитивно
Исто така, може да јаде поинтуитивно додека работи за да се ослободите од срамот од храната. Интуитивното јадење значи избор на храна преку одговарање на потребите и желбите на телото. Истражувањата покажаа дека интуитото јадење, во кое реагира на сигналите на телото за гладни и сити, е заштитно од нарушено јадење.8 Интуито јадење може да повлече:

Дозволете си да јадете и да прифатите какво било повеќе зголемување на телесната тежина што следи ќе останете да ја срамите храната
Јадење кога сте заглавени и одбивање кога сте сити – дури и ако тоа значи дека мора да се отфрли во 11 часот или да имате втора или трета помош.
Фокусирајќи се на нешто друго освен на гледање или видот на храната што ја јаде. На пример, обидете се да се чувствувате како се чувствувате телото.
Едно нешто што конечно ми да престанам да се прејадам по друга јо-јо диета

Брз преглед
Вината за храна значи опсесивно внимание на тоа дали храната е „добра“ или „лоша“ и чувство на срам ако ја имате премногу (или некоја) од оние што мислат дека се погрешни. Може да даде до нездрава грижа, стрес, срам и потенцијално нарушено јадење.

Начинот да го прекине дејството на вина, кој исто така може да предизвика прејадување, е да се одбие од дефинициите за „добро“ или „лошо“ и да се практикува интуитивно јадење. Тоа е моментот кога обрнувате внимание на тоа што телото ви кажува што треба и што да се чувствувате добро, а не на очекувањата и правилата за храна.