Што кога ќе подиват хормоните?! Ова се симптоми на хормонален дисбаланс

Секој месец хормоните прават хаос во расположението, на кожата, во умот, а нивоата се стабилизираат после менструацијата, неколку симптоми како стрес и анксиозност може, исто така, потполно да ги пореметат.

Затоа треба да научите која е разликата меѓу „нормално“ пореметување на хормоните кое го предизвикува менструацијата и симптомите кои ја следат, и вистинското пореметување на хормоните со опасни причини. Докторката Алиса Двек советува како да презпознаете кога е време за на лекар и на кои состојби може да се манифестира сериозно пореметување на хормоните.

Умор

Исцрпеноста е еден од најчестите симптоми, кој може да има многу причини.

„Доколку сте уморни после недела на завршни испити или доцно останување на работа, веројатно, се е во ред. Но ако постојано се чувствувате исцрпено и забележите нагло добивање килограми, варијации во апетитот и необично однесување на цревата, тоа може да е знак за намалена функција на штитната жлезда“, вели Двел.

Промени на кожата

„Акните се јавуваат од различни причини, но големи и цистични акни на долната половина од лицето може да укажуваат на зголемено ниво на тестостерон“, предупредува Двек. Иако ова не е проблем кој може животно да ве загрози, промените на кожата од овој тип може да се одразат и на психата. Зголеменото ниво на тестостерон лесно се регулира и кожата ќе се исчисти со правилна медицинска терапија.

Влакна

„Во прашање е мошне брз раст натемни влакна на градите, грбот и рацете, кои се јавуваат ненадејно. Овцаа појава може да укажува на тумор, кој настанува заради пореметување на работата на тестостеронот“, вели Двек.

Не паничете веднаш овие тумори се ретки, а често успешно се третираат со лекови или хируршки.

Чудни менструации

Исто како и уморот и необичниот менструален циклус може да е предизвикан од многу фактори, како стрес, проблеми со штитната жлезда, ниско ниво на естроген и синдром на полицистични јајници.

„Знак дека патите од полицистични јајници е нередовната менструација или дури потполното изостанување, а може да е пристно и губење на тежината и појава на влакна на чудни места“, вели доктор Двек.

Оваа состојба може да се контролира со исхрана, вежбање и контрацептивни таблети, но морате да појдете на лекар за да добиете соодветна терапија и да ја утврдите точната причина на проблемите со менструацијата.

Препотување во текот на ноќта

Освен ако во вашата соба е мошне топло, чувството на преголема жештина и пот при будењето може да се резултат на ниско ниво на естроген и ретки овулации, но и предменопауза.

„Предменопаузата може да настапи и до 10 години пред годините типични за менопауза, па доколку немате големи проблеми со менструацијата пред 40 година можно е да сте во рана менопауза“, вели Двек.