Што може да доведе до ќелавост кај жените?! Не ги правете овие пет работи

Речиси секоја друга жена доживува опаѓање на косата во одреден момент од својот живот. Постојат неколку причини за губење на косата како нездрава исхрана, генетски состојби, тироидна жлезда и многу повеќе. Женската ќелавост е исто така честа причина за губење на косата кај жените што се јавува поради хормонална нерамнотежа. Губењето на косата може да резултира со истенчување на косата и ќелави точки на главата. Може да пробате неколку домашни лекови за опаѓање и повторен раст на косата, како што се рицинусово масло, кокосово масло, масло од лисја од кари, чести масажи на скалпот и многу повеќе.

Речиси секоја друга жена доживува опаѓање на косата во одреден момент од својот живот. Постојат неколку причини за губење на косата како нездрава исхрана, генетски состојби, тироидна жлезда и многу повеќе. Женската ќелавост е исто така честа причина за губење на косата кај жените што се јавува поради хормонална нерамнотежа. Губењето на косата може да резултира со истенчување на косата и ќелави точки на главата. Може да пробате неколку домашни лекови за опаѓање и повторен раст на косата, како што се рицинусово масло, кокосово масло, масло од лисја од кари, чести масажи на скалпот и многу повеќе.

1. Избегнувајте пушење и прекумерно пиење
Според истражувањата, пушењето може да ја оштети ДНК на фоликулот на косата и да го забави циклусот на раст на косата. Може да предизвика и предвремено побелување на косата. Умерено консумирање алкохол може да не предизвика опаѓање на косата. Сепак, прекумерното консумирање алкохол влијае на способноста на телото да ги апсорбира виталните хранливи материи како железо и протеини, кои се клучни за растот на косата. Ова може да резултира со губење на косата. Затоа, најдобро е да избегнувате пушење и прекумерно консумирање алкохол за да спречите опаѓање на косата.

Престанете со пушење веднаш!

2. Балансирана исхрана
Недостатокот на исхрана е честа причина за губење на косата. Затоа, уште еден важен совет за здрава коса е да имате урамнотежена исхрана која е богата со протеини и минерали како железо, цинк и фолна киселина. Можете да додадете бобинки, банани, зелен лиснат зеленчук, амла, спанаќ, јајца и многу повеќе.

3. Циклус на здрав сон
Според написот од Центарот за спиење во Среден Тенеси, нарушувањата на спиењето можат да предизвикаат појава на андрогена алопеција. Неправилниот циклус на спиење може да го наруши секретот, што може да предизвика губење на косата. Затоа, неопходно е да се има здрав циклус на спиење за да се спречи опаѓање на косата.

4. Пробајте заштитни фризури
Тесните фризури создаваат притисок врз вашиот скалп и предизвикуваат оштетување на фоликулите на косата. Тие исто така доведуваат до прекумерно кршење на косата и проретчување на косата. Тесните опавчиња исто така може да бидат причина за повлекување на влакната. Затоа, најдобро е да пробате заштитни фризури како плетенки, особено додека спиете.

5.Кога да се обратите на лекар
Како што веќе знаете, жените можат да доживеат опаѓање на косата повеќе пати во текот на нивниот живот. Опаѓањето на косата може да биде сезонско или поради лошата исхрана и нездравиот начин на живот. Можете да направите промени во животниот стил и да пробате неколку домашни лекови. Меѓутоа, ако продолжите да чувствувате прекумерно опаѓање на косата повеќе од две недели, најдобро е да се консултирате со дерматолог. Многу жени исто така се соочуваат со губење на косата поради тироидна жлезда, несакани ефекти од лекови или генетски состојби. И во такви случаи, треба да посетите лекар за третман на опаѓање на косата.

Според истражувањето на Американската академија за дерматологија, треба што поскоро да се консултирате со дерматолог доколку мислите дека имате опаѓање на косата од женски тип. Тоа помага да се утврди причината за опаѓање на косата во рана фаза, што е корисно за време на третманот.

Речиси секоја друга жена доживува опаѓање на косата во одреден момент од својот живот. Постојат неколку причини за губење на косата како нездрава исхрана, генетски состојби, тироидна жлезда и многу повеќе. Женската ќелавост е исто така честа причина за губење на косата кај жените што се јавува поради хормонална нерамнотежа. Губењето на косата може да резултира со истенчување на косата и ќелави точки на главата. Може да пробате неколку домашни лекови за опаѓање и повторен раст на косата, како што се рицинусово масло, кокосово масло, масло од лисја од кари, чести масажи на скалпот и многу повеќе.

о.р.