Што може да доведе до рак на усните?

Што може да доведе до рак на усните?Повеќето карциноми на усните се сквамозни карциноми, што значи дека започнуваат во тенките, рамни клетки во средниот и надворешниот слој на кожата наречени сквамозни клетки.

Ракот на усните се јавува на кожата на усните. Ракот на усните може да се појави насекаде по горната или долната усна, но најчест е на долната усна. Ракот на усните се смета за вид на рак на устата (орален).

Повеќето карциноми на усните се сквамозни карциноми, што значи дека започнуваат во тенките, рамни клетки во средниот и надворешниот слој на кожата наречени сквамозни клетки.

Факторите на ризик за рак на усните вклучуваат прекумерно изложување на сонце и употреба на тутун. Може да го намалите ризикот од рак на усните со заштита на лицето од сонце со капа или крема за сончање и со откажување од пушење.

Третманот за рак на усните обично вклучува операција за отстранување на ракот. За малите карциноми на усни, операцијата може да биде мала процедура со минимално влијание врз вашиот изглед.

За поголеми карциноми на усните, можеби е неопходна поопсежна операција. Внимателно планирање и реконструкција може да ја зачува вашата способност да јадете и да зборувате нормално, а исто така да постигнете задоволителен изглед по операцијата.

Симптоми
Знаците и симптомите на рак на усните вклучуваат:

Рамна или малку подигната белузлава промена на бојата на усната
Рана на усната што нема да зарасне
Пецкање, болка или вкочанетост на усните или на кожата околу устата
Кога да одите на лекар
Закажете состанок со вашиот лекар ако имате какви било постојани знаци или симптоми кои ве загрижуваат.

Причини
Не е јасно што предизвикува рак на усните.

Општо земено, ракот започнува кога клетките развиваат промени (мутации) во нивната ДНК. ДНК на клетката содржи инструкции кои и кажуваат на клетката што да прави. Промените и кажуваат на клетката да почне да се размножува неконтролирано и да продолжи да живее кога здравите клетки ќе умрат. Акумулираните клетки формираат тумор кој може да го нападне и уништи нормалното телесно ткиво.

Фактори на ризик
Фактори кои можат да го зголемат ризикот од рак на усните вклучуваат:

Употреба на тутун од секаков вид, вклучувајќи цигари, пури, лулиња, тутун за џвакање и бурмут, меѓу другото
Светла кожа
Прекумерно изложување на сонце на вашите усни
Ослабен имунолошки систем


Превенција
За да го намалите ризикот од рак на усните, можете:

Престанете да користите тутун или не почнувајте. Ако користите тутун, престанете. Ако не користите тутун, не почнувајте. Употребата на тутун, без разлика дали е пушена или џвакана, ги изложува клетките во вашите усни на опасни хемикалии кои предизвикуваат рак.
Избегнувајте го сонцето во средината на денот. За многу луѓе во Северна Америка, сончевите зраци се најсилни помеѓу околу 10 часот наутро и 16 часот попладне. Закажете активности на отворено за други периоди од денот, дури и во зима или кога небото е облачно.
Користете крема за сончање со широк спектар со заштитен фактор од најмалку 30, дури и во облачни денови. Нанесете крема за сончање обилно и повторно нанесувајте на секои два часа – или почесто ако пливате или се потите.
Избегнувајте солариуми. Соларините испуштаат УВ зраци и може да го зголемат ризикот од рак на усните.

Дијагноза
Тестовите и процедурите што се користат за дијагностицирање на рак на усните вклучуваат:

Физички преглед. За време на физичкиот преглед, вашиот лекар ќе ги прегледа усните, устата, лицето и вратот за да бара знаци на рак. Вашиот лекар ќе ве праша за вашите знаци и симптоми.
Отстранување на примерок од ткиво за тестирање. За време на биопсијата, вашиот лекар ќе отстрани мал примерок од ткиво за лабораториско тестирање. Во лабораторија, лекар кој го анализира телесното ткиво (патолог) може да утврди дали е присутен рак, типот на рак и нивото на агресивност што е присутно во клетките на ракот.
Тестови за сликање. Тестовите за снимање може да се користат за да се утврди дали ракот се проширил надвор од усната. Тестовите за снимање може да вклучуваат компјутеризирана томографија (КТ), магнетна резонанца (МРИ) или позитронска емисиона томографија (ПЕТ).

Третман
Третманите за рак на усните вклучуваат:

Хирургија. Операцијата се користи за отстранување на ракот на усните и раб на здраво ткиво што го опкружува. Хирургот потоа ја поправа усната за да овозможи нормално јадење, пиење и зборување. Се користат и техники за намалување на лузните.

За малите карциноми на усни, поправката на усната по операцијата може да биде едноставна процедура. Но, за поголеми карциноми на усните, можеби ќе бидат потребни вешти пластични и реконструктивни хирурзи за поправка на усната. Реконструктивната хирургија може да вклучи поместување на ткивото и кожата на лицето од друг дел од телото.

Операцијата за рак на усните може да вклучи и отстранување на канцерогени лимфни јазли на вратот.

Терапија со зрачење. Терапијата со зрачење користи моќни енергетски зраци, како што се Х-зраци и протони, за да ги убие клетките на ракот. Терапијата со зрачење за рак на усна може да се користи самостојно или може да се користи по операцијата. Зрачењето може да биде насочено само кон вашата усна, или исто така може да биде насочено кон лимфните јазли на вашиот врат.

Терапијата со зрачење за рак на усните најчесто доаѓа од голема машина која прецизно ги фокусира енергетските зраци. Но, во некои случаи, зрачењето може да се постави директно на вашата усна и да се остави на место за кратко време. Оваа процедура, наречена брахитерапија, им овозможува на лекарите да користат повисоки дози на зрачење.

Хемотерапија. Хемотерапијата користи моќни лекови за да ги убие клетките на ракот. За рак на усните, хемотерапијата понекогаш се користи во комбинација со терапија со зрачење за да се зголеми ефикасноста на третманот. Во случаи на напреднат карцином на усните што се проширил на други делови од телото, хемотерапијата може да се користи за да се намалат знаците и симптомите и да се направи поудобно.
Целна терапија со лекови. Целните третмани со лекови се фокусираат на специфичните слабости присутни во клетките на ракот. Со блокирање на овие слабости, насочените третмани со лекови може да предизвикаат умирање на клетките на ракот. Целната терапија со лекови обично се комбинира со хемотерапија.
Имунотерапија. Имунотерапијата е третман со лекови кој му помага на вашиот имунолошки систем да се бори против ракот. Имунолошкиот систем на вашето тело кој се бори против болести можеби нема да го нападне ракот бидејќи клетките на ракот произведуваат протеини кои им помагаат да се сокријат од клетките на имунолошкиот систем. Имунотерапијата делува така што го попречува тој процес. За рак на усната, имунотерапијата може да се земе предвид кога ракот е напреднат и кога другите третмани не се опција.