Што се инфекции на увото? Симптоми, причини, дијагноза, третман и превенција

Инфекциите на ушите се неверојатно вообичаени, а зафаќаат пет од секои шест  деца додека да наполнат 3 години. Поголемиот дел од времето, инфекциите на увото се случуваат во средното уво, што е просторот зад тапанчето каде што се наоѓаат вибрирачките коски на увото. Овие ушни инфекции медицински се нарекуваат отитис медиа и може да бидат предизвикани од бактерии или вируси.

Инфекциите на ушите се неверојатно вообичаени, а зафаќаат пет од секои шест  деца додека да наполнат 3 години. Поголемиот дел од времето, инфекциите на увото се случуваат во средното уво, што е просторот зад тапанчето каде што се наоѓаат вибрирачките коски на увото. Овие ушни инфекции медицински се нарекуваат отитис медиа и може да бидат предизвикани од бактерии или вируси.

Поретки се инфекциите на увото кои се јавуваат во ушниот канал. Овие инфекции се формално познати како акутен надворешен отитис, но веројатно ги знаете како „пливачко уво“. Инфекциите го добија тој прекар бидејќи најчесто се јавуваат после пливање. Секоја вода што ќе се заглави во увото може да содржи бактерии и на крајот да доведе до инфекција.

Исто така, ретки се инфекциите на внатрешното уво кои се јавуваат во деловите на увото одговорни за рамнотежа и слух, а понекогаш се нарекуваат и лавиринтитис, според MedlinePlus. Овие инфекции може да предизвикаат вртоглавица – чувство дека собата се врти – и проблеми со рамнотежата.

Знаци и симптоми на инфекција на увото
Инфекциите на ушите можат да бидат предизвикани од бактерии или вируси и да се појават кога течноста се акумулира во средното уво, кое вообичаено е исполнето со воздух. Тие обично се придружени со болка, која е резултат на воспалената област во средното уво. Болката во увото може да влијае на едното или двете уши, но најчесто е во едното уво.

„Возрасните опишуваат инфекција на увото како камења во бубрезите – може да биде супер болно додека не се исчисти“, вели д-р Чандрасехар. Може да биде досадна, остра или гори, и може да се чувствува постојано или да доаѓа и да си оди.

Симптомите на инфекции на увото на средното уво обично се појавуваат ненадејно. Возрасните обично ќе доживеат болка во увото и може да имаат проблеми со слухот или да доживеат истекување на течност од увото. Тие исто така може да почувствуваат вртоглавица и да доживеат вртоглавица.

Децата со инфекции на увото може да ги доживеат истите симптоми, како и:

Проблеми со спиењето
Раздразливост и премногу претрупан
Губење на апетит бидејќи може да биде болно за голтање
Треска до 104 степени Ф
Тргање за увото
Дренажа од увото (не ушната маст), што може да биде знак дека тапанчето пукнало
Знаците на инфекции во ушниот канал може да вклучуваат црвенило на увото, оток, осетливост и исцедок.
Причини и фактори на ризик за инфекции на увото
Инфекциите на ушите често се поврзуваат со други болести, како што се вирусите на настинка и грип или алергии кои предизвикуваат застој и оток во носот и грлото. (2) Инфекциите на ушите се почести во есенските и зимските месеци кога има зголемување на овие болести, иако луѓето со алергии може да забележат скок на инфекции на увото секогаш кога бројот на полен е висок.

За да се разбере што предизвикува инфекции на увото, помага да се знае малку за анатомијата на увото. Евстахиевата туба оди од средината на увото до зад носниот премин во задниот дел на грлото. Кога цевката ќе се затнат – што може да биде поради оток, воспаление или слуз – течноста се акумулира во увото и врши притисок врз тапанчето.

„Затоа, имате простор исполнет со притисок кој се шири без излез“, вели Д-р Чандрасехар. „Вашето уво е како балон кој штотуку треба да пукне – таков притисок“.

Цевките, исто така, може да се затнат кога аденоидите, кои се перничиња од ткиво лоцирани во близина на почетокот на евстахијските туби во задниот дел на грлото, ќе се воспалат. Отечените аденоиди може да резултираат со инфекција.

Децата добиваат инфекции на средното уво почесто од возрасните, при што малите деца меѓу 6 месеци и 2 години се изложени на најголем ризик.  Инфекциите на средното уво се на второ место по студот како најчеста болест што ја доживуваат децата.

Ризикот од инфекција на увото се намалува како што растат децата. Помалите деца се изложени на зголемен ризик; нивните евстахијски туби се со поголема веројатност да се затнат поради анатомијата на увото на детето. Цевките се обично потесни и похоризонтални во споредба со увото на возрасен, а нивните аденоиди обично се поголеми од увото на возрасен. Тие два фактори ја зголемуваат веројатноста течностите да се заробат.

Чандрасехар вели дека ризикот од инфекција се намалува кога обликот на лицето на детето се менува и цевките стануваат малку повертикални, обично околу 7 или 8-годишна возраст.

Децата се исто така изложени на поголем ризик затоа што имаат тенденција да добиваат повеќе настинки и респираторни инфекции додека го градат својот имунолошки систем, а како резултат на тоа може да доживеат инфекции на увото. Децата често ги пренесуваат овие настинки и инфекции еден на друг во училишните или дневните простории.

„Пренесувањето на вируси меѓу децата е многу, многу честа појава, така што ќе видите деца во дневен престој или куќи со многу мали деца кои имаат повисоки стапки на инфекција на увото од децата кои се повеќе одвоени од другите деца“, вели Чандрасехар.

Доенчињата се изложени на зголемен ризик ако пијат од шише додека лежат. „Тоа, како што можете да замислите, само ќе се собира во задниот дел од грлото на бебето, а горниот дел од грлото е задниот дел од носот“, што може да доведе до инфекција на увото ако течноста се пренесе на увото, Чандрасехар вели.

Додека децата се изложени на поголем ризик за развој на инфекции на увото, возрасните не се имуни на нив. Лошиот квалитет на воздухот – без разлика дали е поради загадување или чад од цигари во воздухот – може да ги стави луѓето на која било возраст на зголемен ризик од развој на инфекција. „Пушењето и пасивното пушење се огромни за возрасните“, вели Чандрасехар.

Одредени фактори може да направат некого инхерентно поголема веројатност да развие инфекција. Се чини дека има наследна компонента во игра, при што инфекциите на увото имаат тенденција да се појават во семејства.

Некои долгорочни болести може да доведат и до зголемување на инфекциите на увото, особено состојби кои негативно влијаат на имунолошкиот систем.

Дознајте повеќе за причините за инфекции на увото: вообичаени фактори на ризик, генетика и повеќе

Како се дијагностицираат инфекции на увото?
Возрасните кои чувствуваат болка во увото или одлив на течност од увото треба да го посетат својот лекар што е можно поскоро. Децата треба да одат на лекар ако симптомите траат подолго од 24 часа, болката е силна и придружена со исцедок или ако детето е помладо од 6 месеци.

Доктор или медицинска сестра ќе го погледне предметното уво со помош на отоскоп за да види дали тапанчето изгледа отечено или црвено. Тие, исто така, можат да дуваат воздух во тапанчето со помош на алатка наречена пневматски отоскоп. Ова им помага да видат дали тапанчето се движи. Ако не, веројатно е дека има течност во увото.

Може да се користи и тимпанометрија, која проверува дали има течност во увото користејќи звук и воздушен притисок.

Прогноза на инфекции на увото
Иако понекогаш се многу болни, инфекциите на увото обично не се голема причина за загриженост. Но, може да се појават компликации.

Времетраење на инфекции на увото
Некои инфекции на увото ќе бараат третман со антибиотици, што може да потрае и до 10 дена. Во повеќето случаи, болката во увото се намалува без никаков третман. „За пациентите на возраст над 2 години, инфекциите на увото може да се следат до 72 часа, бидејќи поголемиот дел од нив ќе се решат сами од себе, ако само се справите со болката и дозволите работите да тргнат по својот тек“, вели Чандрасехар.

Опции за третман и лекови за инфекции на увото
Ако болката не исчезне или е придружена со други посериозни симптоми, треба да се обратите кај давател на здравствена заштита – или вашиот лекар од примарна здравствена заштита или отоларинголог, лекар кој е специјализиран за нарушувања на увото, носот и грлото. Ако вашето дете почне да се однесува слабо или се чини дека има вкочанет врат, веднаш повикајте го вашиот лекар.

Ушните инфекции не се заразни, а шансите за трајно оштетување се мали.  Вашиот доктор може да ви каже да почекате за да види дали симптомите ќе се исчистат без никаков третман, што понекогаш се нарекува „будно чекање“.

Опции за лекови
Бидејќи инфекциите на увото можат да бидат болни, фокусот на третманот е на управување со болката.  Третманот може да вклучува лекови против болки без рецепт, како што се ибупрофен и ацетаминофен, кои обично почнуваат да дејствуваат во рок од еден или два часа.

Ако пристапот на чекање и гледање не функционира или инфекцијата е тешка, лекарите може да препишат антибиотици како што е амоксицилин за 7 до 10 дена. (5) Оралните антибиотици обично се препишуваат за инфекции на средното уво, додека инфекциите што го вклучуваат ушниот канал веројатно ќе бараат капки за уши со антибиотици. Ако имате треска или болка по два дена од земање антибиотици, известете го вашиот лекар. Чандрасехар вели дека можеби е неопходно да се измени планот за лекување.

Важно е да се заврши целокупниот антибиотски третман што е пропишан, дури и ако симптомите се исчистени, за да се осигура дека инфекцијата нема да се врати. Вашиот лекар најверојатно ќе сака да закаже последователен преглед во текот на месецот за да биде сигурен дека инфекцијата е успешно третирана.

Некои луѓе се колнат во домашни лекови за лекување на инфекции на увото, како што е нанесување топла облога на заразеното уво пред спиење кога болката има тенденција да биде најтешка. Некои од нив можат да понудат олеснување, а Чандрасекар вели дека е во ред постарите деца или возрасните да им се обидат. Но, тие можат да бидат ризични за деца под 2-годишна возраст кои се изложени на зголемен ризик да доживеат компликации.

Превенција на инфекции на увото
Децата и возрасните можат да спречат инфекции на увото со:

Избегнување на пасивно пушење
Чувајте ги алергиите под контрола
Хранење на бебе додека го држите шишето под агол од 45 степени за да спречите течности да течат во евстахиевата цевка
Да се биде во тек со вакцините на детето (3)
Минимизирање на шансите за настинка
Доење бебиња до 1 година, бидејќи мајчиното млеко содржи антитела кои го намалуваат ризикот од инфекција Одведување на дете на лекар ако тоа или таа покажува дишење од устата или ‘рчи, што може да биде знак за големи аденоиди
Компликации од инфекции на увото
Во најголем дел, нема потреба да се грижите за компликации од инфекции на увото. Но, тие понекогаш се случуваат.

Децата кои сè уште имаат течност во средното уво по три месеци можеби ќе треба да направат процедура наречена миринготомија и поставување туба. За оваа процедура, лекарот ќе вметне цевки низ тапанчето за да го балансира притисокот помеѓу средниот и надворешниот дел на увото. Овие цевки паѓаат сами по себе, обично по шест месеци до една година.

Многу ретко, инфекција на увото може да доведе до менингитис или мастоидитис.

Проблемите со слухот, исто така, може да произлезат од тоа што инфекциите често доаѓаат и си одат или остануваат без целосно заздравување.

Ако малите деца доживеат губење на слухот, дури и привремено, тие може да имаат проблеми со развојот на нивниот говор и социјални вештини. „Со децата кои можеби имаат други потешкотии во учењето, ние сме супер агресивни за [лекување] инфекции на увото“, вели Чандрасехар. „Она што не ви треба е дополнително губење на слухот, што ги спречува да учат правилно“.

Истражување и статистика: Кој има инфекции на увото
Повеќе од 80 проценти од децата ќе имаат барем една инфекција на увото додека да наполнат 3 години. Околу 25 проценти од децата ќе доживеат повторени инфекции на увото.

Услови поврзани со инфекции на увото
Иако инфекциите на ушите се најчеста причина за болки во ушите, тие не се единствените.

Други вообичаени причини за болки во ушите вклучуваат:

Стрептокок грло
Синусна инфекција
Егзема во ушниот канал
Промени во воздушниот притисок, како на пример при летање во авион
Натрупување на ушната маст
Странски предмет во увото
Употреба на памучни брисеви во увото
Шампон или вода заробена во увото
Поретки причини за болки во ушите вклучуваат:

Синдром на темпоромандибуларен зглоб (ТМЈ).
Перфориран ушен тапан
Артритис влијае на вилицата
Инфициран заб
Импактиран заб
Протези на забите
Тригеминална невралгија или хронична болка во фацијалниот нерв