Што точно предизвикува акни на различни места од лицето, еден од најголемите виновници е и мобилниот телефон  

Чистењето и пилингот се клуч за превенција, но тоа не значи дека треба да го чистите лицето само навечер.

Козметичкиот хирург од Лондон, доктор Јанис Александридес ги открил причините зошто акните одеднаш не преплавуваат на одредени регии од лицето.

 Горна половина од лицето

Акните се појавуваат над веѓите, образот и носот заради претерано лачење масти од кожата, но и пот. На ова влијаат и производите за стилизирање коса, како и лошата исхрана.

Долна половина од лицето

Акните на долниот дел од образите, вилицата и брадата можат да настанат како резултат на иритации, но и заради хормонални промени, па дури и користење на мобилниот телефон кој може да создаде бактерија која ќе се шири по лицето.

Насекаде по лицето

Акните по целото лице се резултат на фактори од околината, исхраната и бактерискиот дисбаланс.

Како да се ослободите од акните?

Чистењето и пилингот се клуч за превенција, но тоа не значи дека треба да го чистите лицето само навечер. Лицето треба да се негува и наутро и навечер за да се исчити од маснотијата за време на сонот. Препорака е шминката да се отстранува веднаш бидејќи колку подолго останува нечистотијата на лицето, толку кожата е попроблематична. Уште еден начин за лекување на проблематичната кожа е светлосната терапија, која цели на проблематичните регии со комбинација на сино и црвено светло. Синото служи за разбивање на акните, додека црвеното за намалување на воспаленијата. За да ја зачувате кожата од лузни треба да ја негувате со антиоксиданти.